Quantcast
Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5% | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

Минималната пенсия се вдига с още 20% на 300 лв., а максималната става 1440 лв.
42 030
 Илияна Кирилова
Деница Сачева

Минималната пенсия се вдига от 1 януари с 20% от 250 лв. на 300 лв. Максималната също се увеличава с 20% - от 1200 на 1440 лв. Всички останали пенсии ще се увеличат от 1 юли само с швейцарското правило, което за догодина означава 5%. Осигуровките остават без промяна - повишава се единствено минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, който обикновено е равен на минималната заплата. Догодина и двете се увеличават от 610 на 650 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. За поредна година остават замразени и обезщетенията от фондовете на НОИ - единствено минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лв., на колкото беше увеличено от този месец. До октомври то беше 9 лв. и ниският му размер беше повод за критики към правителството, че не предложи адекватна закрила на хората, които изгубиха работата си през кризата. В откровен предизборен жест към ДПС, правителството този път дори не опитва да предложи увеличение на минималния осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводителите и го оставя 420 лв.

Това предвижда проектобюджетът за 2021 г. на държавното обществено осигуряване, който вече изтече в медиите. Предстои той да се обсъжда в надзорния съвет на НОИ следващата седмица. Въпреки че социалният министър Деница Сачева съобщи основните му параметри, а от нейни интервюта се разбира, че ги е съгласувала и със синдикатите, сред работодателските организации има недоволство, че те все още не са запознати с проекта въпреки предстоящото му обсъждане в надзора на НОИ и тристранката.

Както може да се очаква от изборна година, този път в проекта не са заложени неприятни изненади за избирателите. В последните години имаше опити да се прехвърли част от тежестта за болничните на осигурените и да се посяга на осигурителни права, но сега правителството се пази от подобни непопулярни мерки. Така и догодина работодателят ще плаща 70% от брутното възнаграждение за първите три дни, след което поема НОИ с 80% от дохода.

В бюджета обаче няма и приятни изненади - всяка година трудов стаж ще продължи да носи 1.2% в пенсионната формула, въпреки че по едно време социалният министър харесваше идеята да се преизчислят всички пенсии с по-висок процент за всяка година стаж. Това се счита за един от най-чистите варианти за осъвременяване на всички пенсии. Майчинството остава без промяна, като за втората година на детето се запазва на 380 лв. месечно, въпреки че минималната заплата значително изпреварва тази сума. Тук ГЕРБ непреклонно защитава ниското плащане с аргумента, че жените трябва да се връщат бързо на работа. Извън пестеливото увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица, максималното остава толкова, колкото е в последните години - 74.29 лв.

Управляващите са се отказали от нелепата идея да увеличат пенсиите под линията на бедност (369 лв.) двойно повече от тези, които са над нея, която само допреди дни се представяше като окончателно решение. Това щеше да доведе до пълно изкривяване на връзката между осигурителен принос и размер на пенсията - две пенсии, които сега са 368 и 370 лв., догодина щяха да станат съответно 404.80 лв. и 388.50 лв.

Сега за пенсионерите с пенсии между 300 и 369 лв.  ще има през април еднократно ваучери за храна на стойност 120 лв., които според изявленията на Сачева ще могат да се ползват навсякъде. В тази категория попадат под 400 000 души. Добавките от 50 лв. към всички пенсии ще се изплащат, както вече бе казано, до март.

 

ОТ ЛЮЛКАТА

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности", съобщи днес във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. Всъщност става дума не за нещо, отделено от правителството, а за бюджета на новата Оперативна програма за храни, при това за целия период от 2021 до 2027 г. Ще получим парите благодарение на "усилията на екипа на министър Деница Сачева", посочва премиерът.

"За пръв път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото - памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането", продължава с хвалбите Борисов. Новородените деца от бедни семейства обаче и досега можеха да получат помощи в натура, само че по мизерните измерения на законите за социалното подпомагане и семейните помощи за деца.

В новия програмен период подкрепа по оперативната програма за храните ще получат 600 000 души. Ще се осигури и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст. "Всеки нуждаещ се български гражданин ще получава нашата подкрепа и за в бъдеще", изтъква премиерът, чиито три мандата ще се запомнят със замразени помощи и обезщетения и нищожно увеличение на пенсиите.

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протестиращи два пъти пробваха да щурмуват Министерския съвет

24.01.2021

Обновена

9621 93
Затварянето няма да е до изборите, обеща Сачева

18.01.2021

Обновена

2274 14
Борисов: И за ваксините ще се окажем най-прави

17.01.2021

6667 49

Коментари

Страници

bay Dragan

Уцелиха или не?

dzh-1

цели 5%! това е чудесно, неочаквано, превъзходно, великолепно...онемях от щастие, от силното вълнение едва успявам да намеря правилните клавиши...благодаря на всички, които стоят зад това решение!

AliBabah

"За пръв път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото - памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането", продължава с хвалбите Борисов.

Да, де, ама тези, които най-редовно се облажват от всякакъв вид помощи, не глезят децата си с памперси, санитарни и козметични продукти. По ще се радват, ако в пакетите има някое и друго шише ракия.

dzh-1

 ако в пакетите има някое и друго шише ракия.

и тройка кебапчета, не забравяй...те така са свикнали😁

ЕМОКОМ

Минималната пенсия 300 лева = 150 евро = 5.00 евро/ден

Как се живее с 5.00 евро/ден

 

Азбукарче

     Правиха, струваха........пак прецакаха пенсионерите.

     В България при пълен трудов стаж и навършена възраст, се получава около 40 % пенсия  от осигурителния доход на дадено лице.

     В Европа в различните страни процентът  стига до 80% от личния осигурителния доход. 

     Поне да бяха оставили 50-те лева към пенсията и тогава да я увеличат с тези  мижави  5% процента.

     Щели да раздават купони за храна за 500 милиона. Това е крайно обидно към хората. Някой може да иска    да си купи лекарства, друг - някоя дреха, трети да си  подпомогне  домакинството. ...

     Пенсионерите са хора и не само е обидно, но и цинично отношението на управляващите към тях.

     Но има Господ!

dzh-1

никого не са прецакали, дават им право да живеят по-дълго...

при средна продължителност на живота за мъжете /към 2020 г. https://www.nsi.bg/bg/content/3024/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB /70 г и 10 м., аз, например имам право да доживея до 83 г. и 4 м. за да похарча парите, които съм внесъл в нои за 45 годишния си трудов стаж...

какво да се прави - солидарно-погасителна пенсионна система... 

Flamand

Що се вълнувате? Нали ще бутате Баце и ще идва БСП на власт? Като поеме Румен Гечев икономиката, да видите какви пенсии само ще има!  Може и до милион да стигнат, предишният път като управляваше икономиката, стигнаха!

dzh-1

вярно, по онова време всеки месец ставах милионер, макар и само за няколко дни...

Антоан Савов

Какъв Гечев, следващите две години ще управлява служебно правителство, което първо ще вкара в затвора Бойко и компания, ще спре кражбите и тогава ще има и за пенсии, и за детски и за всичко!

Светозар

Цвета Караянчева:

„А на министерството на социалното подпомагане дарихме брошури, календари - те бяха от стари години, но бяха прекрасни пейзажи, български пейзажи, и те ги раздадоха на старчески домове. Това трябваше ли да го изхвърлим?"

Диагностик

Кога ще дойде Корнелата на власт, че да увеличи заплатите и пенсиите, да намали данъците и пенсионната възраст, да направи безплатно здравеопазването?? 

woogie

В Румъния е забранено със закон ( лустрация ) на бивши комунисти да заемат държавни и обществени длъжности. Както и във всички бивши соцстрани и някои бивши съветски републики. Докато в България в последните 30 години е като в предишните 45. Т. е., над 75 години управляват комунисти. И пак искат да управляват. Затова сме на този хал.

аман бе

"...И пак искат да управляват..."

Не "и пак искат..", а "искат да продължат" да управляват.

Forza NATO

Румънският парламент преди няма и месец гласува 40 % увеличение на пенсиите.

 

Сигурно коварните власи са решили нарочно да фалират.

Светозар

Говори се, че поради високата ефективност на румънската прокуратура, румънските политици и олигарси започнали да крадат по-малко и оставали повече пари за заплати и пенсии на румънците. Затова пенсиите на румънците се увеличават с 40%, а на българите - с 5%. Честито (на румънците)!

Звън®
снимка на Звън®

"За пръв път сме предвидили поощрителено увеличаване на пенсиите в случаите, когато внуците на пенсионерите са отлични ученици, студенти, съвестни работници и служители. Най-достойните и трудолюбиви млади хора ще могат чрез своя примерен труд и постоянство да повишат пенсиите на своите баби и дядовци с над 21 %. Мярката ще важи за сродници на пенсионери, които са на възраст от 12 до 35 години. Част от насърчителните бонуси ще се изплащат във ваучери за екскурзии, покупка на трюфели, хайвер и коняк" - поясни Борисов.


Оскърбително е да се пренебрагват грижите на правителството за пенсионерите! Най-впечатляващото е, че в загрижеността към възрастните уморени хора за първи път в света е посято зрънцето на Конфуцианството. Съзираме уникален в световната пенсионна практика принцип. Размерът на пенсията се обвързва с постиженията на младите сродници на пенсионерите. Ако внуците се учат отлично или са отговорни, професионално умели работници и специалисти, то това автоматично ще повиши пенсията на техните баби и дядовци. Това е ясно категорично проявление на Конфуцианската концепция Сяо – синовната почтителност, уважаване на родителите и на по-възрастните въобще. Сяо е принципът, който заздравява родовата общност и въздига обичта между хората като балон с хелий. 

Стефан Велков

На какво унижение са подложени българските ппенсионери и граждани - една не особено приятна гъска да определя пенсиите на всички! Кой и позволява? Защо? С какво е заслужила да решава толкова деликатни социални въпроси? Каква е тази анархия?

zumer

А социалната пенсия за инвалидност с 100% чужда помощ е 169,73лв.

Само памперсите за месеца са 120,00лв.

За лекарства?

За храна?

За дрехи?

За ток?

За вода?

За други неотложни нужди?

 

Лично аз работех и се осигурявах върху много висок месечен доход.

И какво от това?

Родителите ни остаряха и няма кой да се грижи за детето?

Напуснах, за да се грижа аз.

пп. Личните асистенти не могат или не желаят да си гледата работата.

Просто много мога да изреждам ,  ама започвам да се нервя .

Звън®
снимка на Звън®

На фона на чудесните грижи на Борисов, не се стърпявам да изразя възмущението си от Сачева. Всички изстрадани усилия на премиера се обезмислят щом видим снимки на Сачева, където тя лекомислено позира. В публикувана фотография министърката прилича на преяла швейцарска крава. Свалила се и медената хлопка и отведена от нездравото си любопитсво се цъкли в някаква канцелария. При това, подвила опашка, е приседнала на столче, което всеки миг може да се строши с трясък. По-скромно и отговорно, г-жо Сачева!

Гъчон

Много от пенсионерите умишлено не са се осигурявали на реалните си доходи, а са си купували имоти (апартаменти, магазини, гаражи), които сега дават под наем.Не е справедливо да се увеличават минималните пенсиис 20%, а другите с 5%.Наистина бедните пенсионери трябва да получават помощи от държавата, след като декларират, че нямат доходи от нетрудова дейност.Ако децата им получават доходи от наеми и ренти също да нямат право на помощи!  

Здравка
снимка на Здравка

По-тъпа от г-жа Сачева е само г-жа Караянчева. Е к'во толкоз, нали майките им ( дано да са им живи и здрави) ги обичат. 

Здравка
снимка на Здравка

...Вдигането само на минималната пенсия с 20% отново нарушава принципа за справедливост и равнопоставеност. Не помня, извинете, кой предложи днес във форума, пенсиите да се актуализират веднъж с вече обещаните до март добавки от 50 лв и така да се увеличат от 01.07.21 с 5%.  На мен ми изглежда приемливо и най-вече справедливо.

****

Не мога да разбера друго. И не само за пенсиите. Нямат ли министрите български читави съветници-експерти по даден въпрос. Министърът е политическа фигура, той провежда политиката на правителството и не може да има всеобхватна компетентност за всички аспекти на своя ресор.АБСУРДНО е всеки ден да се ''цвъкат'' противоречиви недомислени и изнервящи хората, идейки, писани на коляно и представяни на обществото като предложения за реформи.  ТОва, което ме тревожи най-много е не коя политическа партия, или коалиция ще съставя правителство през пролетта, а това, че кадърните и знаещите българи емигрираха, ежедневно напускат този свят, или просто не искат да си цапат авторитета на експерти, съгласявайки се да управляват, или съветват управляващите. Че материалът става все по-нискокачествен се вижда всеки божи ден, включително и на онази пародия на ''национални'' протести в оня ''триъгълник на властта''.

dzh-1

искам си моите пари! /вж.пост № 7/– никак не ми се мисли за тези, които са се осигурявали на минимума, ахарчели са парите си, или са ги инвестирали, а сега след тези акробатики на соц. министър, ще получат повече от хората, които съвестно са захранвали пенсионния фонд през годините...

Кара Колю

Уффф... а бе, дайте финансовото на др. Гечев, бре... тогаз да видите пенсии!!! Мильони... мильони ще се леят...

indiec

Никое друго правителство (партия) не е правило опити за толкова масово подкупване на избиратели. Вярно, че Сакскобурготски правеше чешмички, Сранишев дигна пенсии  с 10 %, сигурно има и други подобни, но това което прави Борисов надминава всичко. Сигурно трябва да е така щото да се задържаш на власт толкова време не е лесно.

марк

 

 

 

                                         Що се вълнувате? Нали ще бутате Баце и ще идва БСП на власт? Като поеме Румен Гечев икономиката,

 

 

                                Сакън ,  не щем ! Искаме си Горанов щото хем беден като нас хем ще възстанови онез700 000 000 лева дето ги хариза на лошият Божков а може и онези 75 000 000 дето ги хариза на Вълка а и още много други знайни и незнайни .

randevu

Най-вероятно минималната пенсия няма да съществува. Сигурно е, че и доста пенсионери яко ще загинат. Да  подготвям ли черните чували?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Патриотите обещаваха по 300 лв. минимална пенсия предизборно на миналите избори, ако са на власт. И сега са измолили от Борисов минималната да е 300 лв. За да се фукат преди изборите колко са загрижени за пенсионерите. Това устройва и ГЕРБ, и ето ти 20% увеличение на минималната пенсия. Ма не било справедливо- дреме им на шлифера. Важното е да се класират в парламента на следващите избори. Па ако успеят да сглобят и мнозинство, шапка на тояга- ще спасят затвора и каквото са откраднали си остава тяхно.

Парен чук

Стига ва ма верно ли?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш