Quantcast
Посред нощ събориха току-що защитен тютюнев склад в Пловдив | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Посред нощ събориха току-що защитен тютюнев склад в Пловдив

Служебен министър и шеф на полицията не можаха да спасят сградата
Обновена
5 464
 Петкана Бакалова
Посред нощ събарянето на тютюневия склад на ул. "Христо Ботев" 51 бе спряно.

Току-що защитеният като културна ценност тютюнев склад на улица „Христо Ботев“ 51 в Пловдив тази нощ бе съборен, става ясно от репортажи на радио Пловдив и "Под тепето". Това стана въпреки решението на Специализирания съвет по опазване на недвижимите културни ценности от вчера да му даде допълнителна защита и напук на полиция, министерство на културата и ДНСК. Всички те имаха ръководни кадри на място тази нощ.

В полунощ в Пловдив за втори път за деня пристигна служебният министър на културата Велислав Минеков. "Явно има хора, които подценяват това, че аз съм министър на културата. Подценяват значението на опазването на културното наследство. Аз това не мога да го разреша. Не само сега през нощта, но аз ще остана тук, ще повикам полиция и това нещо няма да се случва. Това е унищожаване, което е повече от безобразие!“, заяви Минеков пред съборения склад, предаде "Под тепето". При първото си посещение в града вчера той обяви случващото се не само за беда за архитектурата и историята на Пловдив, но и за удар по служебното правителство.

Минеков повика и полиция, като на място дойде шефът на областната дирекция на МВР. Разрушаването бе спряно, но според местните медии то е почти пълно.

"След сигнала за демонтирането на сградата с тежка техника изпратих екип на администрацията да провери на място наличната документация. Хората разполагат с документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, че сградата не е паметник на културата и са предприели действия по нейния демонтаж. В случай мога да кажа, че законът е спазен – от гледна точка на начина, по който всяка една сграда следва да бъда демонтирана", твърди кметът на район Централен Георги Стаменов пред БНР.

Няколко часа след офанзивата на Минеков, Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за събарянето на склада на "Христо Ботев". Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на сградата, съобщиха от държавното обвинение. Проверката е възложена на „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Също след дъжд качулка, служебният министър обяви, че ще защитят всички 12 склада в Тютюневия град. Както обикновено, той се оправда със закона. 

"С приемането на две-три малки предложения за изменения на Закона за културното наследство днес положението в Пловдив нямаше да е същото. За съжаление нищо от тях не стигна до Народното събрание", заяви на пресконференцията в МК тази сутрин Минеков. За тези изменения той сподели, че е получил подкрепа и от ръководството на ЮНЕСКО, но абсолютно никаква стъпка за промяна на закона не е последвала. Проф. Минеков заяви, че предложенията ще бъдат оставени на Комисията по култура с цел незабавни действия, за каквито ще настоява още в първия ден от работата на парламента. „Това повече не може да бъде търпяно. Ако бях депутат, щях да го предлагам всеки ден, всеки час, всяка минута“, подчерта министърът.

Относно закъснението за получаване на статут на защита за тези обекти, преди разрушаването им да започне, Минеков каза: „Има предложение да поискам оставката на арх. Петър Петров (директорът на НИНКН), но не знам последствията какви ще са“. Министърът коментира, че досега институтът е бил направен с цел корупция – да обслужват собствениците на обектите недвижими културни ценности. И пак допълни за подводните камъни в закона: „Има невъзможност в характеристиките на действащия закон да опази наследството и невъзможност виновните да бъдат наказани – няма досега отнет имот“.

Совалките на служебния за втори път министър не са приемани еднозначно. "Министърът на културата обикаля като линейка от София до Пловдив и обратно. Пак отива, пак се връща. Личния му PR публикува размазани снимки от колата и пред разрушените складове на страницата на Министерство на културата. Кара се с някакви хора, заплашва, прави се на обиден. Оказва се, че тъкмо е издал необходимата заповед, но забравил да я вземе, за да я покаже на багериста...

НИНКН пък публикува объркани и неадекватни постове на страницата си във Facebook, от които твърде малко става ясно.

Междувременно разрушението продължава, а част от културното ни наследство си отива.

Срам е да гледам този водевил.

Работата на Министъра на културата не е да се прави на пожарна команда. Пожарникар начело вече си имахме. Не, благодаря.

Министърът да си свърши необходимата институционална работа, да работи интензивно с община Пловдив, да накара НИНКН да спре да се размотава, да свика необходимия съвет", това написа бившият зам.министър на културата Юрий Вълковски.

 

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Драмата със склада на "Христо Ботев" 51 тече от миналата седмица, когато започнаха дейности по разрушаването му въпреки задействаната процедура по обявяването му за културна ценност. Красивите сгради в т.нар. Тютюнев град са групов паметник на културата и намеса по тях не може да има без разрешение на НИНКН. С оправданието, че не знаят сградите да са защитени, местните общински власти в Пловдив издават на собствениците план за безопасност и здраве, който именно се ползва за събаряне.

Вчера около складовете се вдигна голям скандал заради започналото събаряне на друг от тях - на ъгъла на улиците „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“. Този склад бе един от засегнатите в пожара преди шест години. За тогавашния пожар, който обхвана четири исторически сгради, бе обвинен само един клошар.

"Складът се събаря незаконно. Той е под защита по силата на закона за културното наследство. Събарянето му е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията", написа във "Фейсбук" архитект Петкана Бакалова и застана пред багерите. В крайна сметка през нощта работата и тук бе преустановена, но тази сутрин е подновена, показа във видео "Под тепето".

И в двата случая собствениците ползват общинско разрешение. Става дума за т.нар. план за безопасност и здраве. При склада на "Г. М. Димитров" този план е от миналата година, но собствениците - "Галакси инвестмънт груп", са решили да почнат изпълнението му днес, съобщи пловдивският сайт "Под тепето".

Събарянето на горелия склад започна в деня, когато Специализираният съвет по опазване на недвижимите културни ценности трябваше да обяви друг склад - на улица „Христо Ботев“ 51, за единична културна ценност. Междувременно се появи информация, че на въпросното заседание е трябвало да бъдат разгледани шест тютюневи склада, но те са били оттеглени. Проверка на "Сега" в дневния ред на заседанието показа, че в него е включен само този на ул. "Христо Ботев" 51.

"Защо кметът на Европейската столица на културата одобрява документи за събаряне на културно наследство, част от одобрението на Пловдив за културна столица? Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм? Защо служебният министър на културата не сключи в днешния дневен ред на специализирания експертен съвет ШЕСТ склада, включително и този", възмути се арх. Бакалова. Тя пита и дали президентът ще понесе отговорност за действията на своя министър.

 

Още

Издирваната в Пловдивско жена е открита мъртва

27.11.2022

165
Застрояването набеляза още жертви - парк в Пловдив и баня във Варна

25.11.2022

1271
Георги Гергов направи крачка към пълен контрол над Пловдивския панаир

24.11.2022

Обновена

2839