Quantcast
Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна”

Те долетяха от Сочи, а премиерът Кирил Петков ги посрещна на летището във Варна
Обновена
2 908

Правителственият самолет прибра българските моряци от кораба „Царевна”. Машината пристигна на летището във Варна от Сочи, Русия, откъдето бяха взети българите.

Евакуираните моряци бяха посрещнати още на пистата от техните близки. На място бяха и лично премиерът Кирил Петков, както и външният министър Теодора Генчовска.

Евакуацията на 14 български и един украински моряк, който е завършил българското военноморско училище, започна миналата седмица. Преди дни българските власти обявиха, че групата се е придвижила в посока Донецк.

Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

„Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях част от тази задача”, заяви при пристигането на моряците премиерът Кирил Петков. "Комуникацията е ставала и сега не искам да влизаме в детайли, защото част от информацията не може да се говори публично. Но ние имахме директен контакт и с руската, и с украинската страна в зависимост от това кой вземе превес в боя. От самият кораб до първия портал те сами слязоха, оттам нататък координацията е ставала през нашите служби.", допълни той.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна” още от самото начало на кризата. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството. Генчовска твърди, че по никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава, заяви тя, но така и не обясни как тогава правителството е направило евакуацията от кораба.

"Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна", разказа един от моряците. Друг обяви, че по морския съд е имало поне 10 попадения.

Евакуиран разказа пред медиите и, че сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам - в Ростов на Дон. Морякът заяви, че не са сигурни коя страна са представлявали войниците, но предлопалагат, че са от Русия.

Собственикът на кораба Даниел Стефанов заяви, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като посредник, за да се реши въпроса със синия коридор, но това е много сложно. По кораба има щети, но от фирмата се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на собствен ход. За целта ще е необходимо на борда му да се качи допълнителен екипаж.

Хората, останали на кораба, имат достатъчно запаси от храна и вода. "Когато те пожелаят, могат да бъдат евакуирани. Аз се гордея изключително много с моя капитан. Имаме щети по кораба – от шрпапнели и осколки, но не са толкова сериозни. Надяваме се, че когато е безопасно, ще бъде изведен кораба. ", каза Стефанов.

"Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб.", коментира още Кирил Петков.

Моряците в "Рожен" също са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск. "Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е тоблкова динамична." , обяви и Теодора Генчовска. 

 

Още

Путин: Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

05.08.2022

Обновена

4134
Българският "Рожен" първи ще изнесе украинско жито

28.07.2022

1235
Сепаратистите в Донбас планират да конфискуват "Царевна"

31.05.2022

Обновена

7770