Quantcast
Правителството не успя да одобри оферта за новите 8 изтребители F-16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството не успя да одобри оферта за новите 8 изтребители F-16

ВВС поискаха допълнителни разговори по 32 линии и проектът остава за служебния кабинет, обяви военният министър
2 235
 БГНЕС

Правителството на Кирил Петков не успя да одобри американската оферта за още 8 нови изтребители F-16 на днешното си заседание. Още преди няколко дни военният министър Драгомир Заков обяви, че именно в четвъртък ще бъде разгледан проектът, като се предполагаше, че той ще мине и ще отиде към парламента, който единствено може да го гласува и пусне в действие. Това обаче не се случи. 

 

Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, обяви в Министерския съвет министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков и добави: „Оттук нататък този проект остава да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство“, коментира той. 

„Вчера от Военновъздушните сили идентифицираха 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Тази яснота трябва да бъде постигната с американската страна, което ще наложи допълнително разговори и видеоконферентни връзки, за да се изяснят неясните моменти“, обясни военният министър за текущото състояние на проекта. 

Той изрази надежда да остане политическата воля този проект да бъде завършен, тъй като е важен за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската армия.

„Това е проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от мнозинството в следващия парламент“, коментира още той. 

Драгомир Заков обяви, че правителството и политическият кабинет на МО  са постигнали безпрецедентни условия за България в разговорите с американската страна.  По думите му договорено е "първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор да бъде отлагана от България до момента, в който дойдат първите самолети. Ако има забавяне, ние да можем да забавим и нашата вноска“. 

От ситуацията се възползваха от БСП, които демонстративно обявиха, че са напуснали заседанието на Министерския съвет точно заради точката с изтребителите. Вицепремиерът в оставка и лидер на социалистите Корнелия Нинова обясни, че решението им е било продиктувано от нежеланието им да участват в в дискусия за закупуване на нови 8 броя самолети F-16.

„Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи”, заяви Нинова. И определи обсъждане на тази тема в момента като „абсолютно недопустимо”. Нинова добави, че народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и „най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие”. 

 

Още

Радев поиска редовно управление на всяка цена

23.09.2022

Обновена

3016
Представянето на програмата на ГЕРБ мина с хвалби и дебелашки шеги

14.09.2022

6826
Пореден протест #Газwithme се събра пред президентството

24.08.2022

Обновена

10986