Quantcast
Правителството ще заобикаля Гешев със сигналите си до Кьовеши | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството ще заобикаля Гешев със сигналите си до Кьовеши

От европрокуратурата чакат "големи случаи"
4 476
 Колаж на СЕГА със снимки от БГНЕС
Кирил Петков и Лаура Кьовеши

Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. Това обяви в петък премиерът Кирил Петков пред журналисти. Така, кабинетът ще контактува директно с Лаура Кьовеши, без да се налага да разчита на посредничеството на прокуратурата. Според премиера тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства, да бъдат изпращани изключително бързо.

Миналия ноември по настояване на самата Кьовеши за директна комуникация с европрокуратурата бяха включени Министерството на вътрешните работи и агенция "Митници". Дотогава посредник в комуникацията им с Кьовеши беше Върховната касационна прокуратура. 10 дни по-късно правосъдното министерство цитира онлайн разговор с Кьовеши, която обяснила, че дотогава е получавала от България "само малки дела".

"Сега" попита европрокуратурата дали инициативата за директната комуникация идва от нея, или е по желание на правителството. "Всяка държава може да създава контактните си точки с европейската прокуратурата. За момента не е наша задача да коментираме повече това", гласи отговорът от пресслужбата на Кьовеши.

Не е известно колко и кои дела е пратила досега прокуратурата към Люксембург. Както "Сега" писа през януари, 143 дела от почти всички окръжни прокуратури в страната са пратени по компетентност към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Това се вижда от справка, предоставена от Върховната касационна прокуратура, след като "Сега" я осъди по Закона за достъп до обществена информация. От справката не става ясно дали е актуална към юни м.г., когато стартира работата на Европейската прокуратура и "Сега" поиска данните, или е за след декември м.г., когато държавното обвинение бе осъдено да предостави информацията.

Няма данни и за делата, пратени към Люксембург от МВР и агенция "Митници", откакто получиха това право през ноември.

От европрокуратурата също не дадоха отговор на този въпрос. Те обясниха, че първият им годишен доклад ще бъде публикуван до няколко седмици и в него за първи път ще има статистика за всяка държава". Европрокурата напомня, че вече има първо обвинение в България. Става дума за дело за корупция срещу главен експерт в Държавен фонд "Земеделие", обвинен, че е получил подкуп от собственик на земеделско предприятие. "Но както г-жа Кьовеши вече обяви, тепърва ще получаваме по-големите случаи", посочва пресслужбата й.

ТЪРСИ СЕ

Междувременно преди 2 месеца стана ясно, че България трябва да номинира нов кандидат за европейски делегиран прокурор, който да работи на местна почва по делата на европрокуратурата. След няколко отхвърлени кандидатури българските делегирани прокурори са 9 и в квотата на България има едно свободно място. 

 

 

Още

България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

15959
От Брюксел Кирил Петков нарече президента страхливец

23.06.2022

Обновена

11002
ГЕРБ ще върне мандата за правителство

23.06.2022

Обновена

6310