Quantcast
Преговорите за кабинет ще реанимират "джендъра" като тема | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Преговорите за кабинет ще реанимират "джендъра" като тема

ПП, БСП, ИТН и ДБ ще обсъждат 18 области от вторник до събота
Обновена
8 352
 FB/Корнелия Нинова
Съпредседателят на ПП Кирил Петков и лидерът на БСП Корнелия Нинова вече разговаряха лично.

Преговорите за съставяне на "правителство на промяната" официално стартират утре. Партията победителка на парламентарния вот - ПП, обяви днес график на срещите. Вече се знае, че ще се разговаря в 18 области, като ПП е поканила за всяка от тях по трима експерти от БСП, ИТН и ДБ. Известни са също две от конкретните теми, за които трябва да стане дума - България да не прави отстъпки пред Македония чрез ревизия на историята си, а и да не се въвеждат "джендър идеологията и Истанбулската конвенция". И двете са условия на БСП, които бяха натъртени няколко пъти през уикенда от Корнелия Нинова. Интересното е, че ако притесненията за Македония са основателни (доколкото казусът изисква решаване и се прокрадват различни нюанси като държавна позиция), то за конвенцията желанието на БСП е странно - никой не е тръгнал да я приема. Което безсмислено ще я вкара наново като обществена тема.

Така или иначе срещите стартират, а графикът е: утре ще се разговаря за енергетика, икономика, транспорт и правосъдие; сряда - здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство; четвъртък - вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура; петък - труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт; за съботата остават финансите и международните отношения. Срещите ще текат паралелно и ще се предават на живо на адресите на ПП във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg.

Идеята е обсъжданията да прераснат в коалиционно споразумение. Засега има податки, че пътят може да бъде извървян. Слави Трифонов например рече, че вече ще бъде смирен. Освен това след няколко предварителни лидерски срещи бе заявено, че амбицията е да се постигне 4-годишно управление:

ДБ късно следобед определи определи състава на екипите за консултациите. Преговорните екипи по области за утре са: Мартин Димитров, Тодор Тодоров, Трайчо Трайков, Георги Стефанов (енергетика). Георги Ганев, Иван Матов, Петър Маринов, Петър Василев ще са в групата по икономическите въпроси. А Зорница Стратиева, Михал Сотиров, Виктор Чаушев, Варужан Апелян са в икономическия екип. В дебатите по ключовия ресор "правосъдие" ща участват Атанас Славов, Надежда Йорданова, Иван Димитров, Иван Велов. 

Към момента от ИТН не са обявила участниците си в преговорите, които трябваше да бъдат в НДК, но според информация в Дир.бг. ще са в офис в столичен мол.

А президентът Румен Радев притиска участниците:

 

Още

Трети български клуб ще има в Северна Македония

11.08.2022

696
"Маркет Линкс": 6 партии без ИТН влизат в следващото НС

10.08.2022

Обновена

21983
Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...