Quantcast
Премиерът: Надеждите за намирането на пилота на МиГ 29 не са големи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Премиерът: Надеждите за намирането на пилота на МиГ 29 не са големи

Все още не е открита и черната кутия на падналия в Черно море изтребител на българските ВВС
Обновена
8 890
 Министерски съвет

Надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител МиГ 29 - майор Валентин Терзиев, не са големи. Това обяви премиерът Стефан Янев на брифинг във Варна. Според него за този извод е достатъчно да се вземе "предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение". "И независимо колко е здрав човекът, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия воин, майор Терзиев не са големи", обяви Янев и добави, че независимо от това операцията продължава.

Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия обаче все още не е открита и за това операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи, уточни Янев. Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е да участват и съюзни сили, каза още премиерът. Той информира, че по време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. "Това е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила и за съжаление нещо се е объркало и мишената е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това връзката е прекратена“, каза още Янев. По негови думи техническото състояние на самолета е било добро, защото пилотът е изпълнил преди това друга задача със сходна цел. Премиерът обяви, че майор Терзиев е отличен пилот, пилот първи клас, който може да бъде и инструктор и никога досега не е имал забележки.

Часове по-рано стана ясно, че изтребител на ВВС е паднал в открито море край Шабла след инцидент при учебни стрелби. "При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.", съобщават от военното министерство. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Към 10 ч. е намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител. 

"Призовавам за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29 от снощи", коментира президентът Румен Радев, който преди да стане държавен глава беше командващ ВВС. "Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия", каза още той. И допълни: "Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване". По-късно от министерство на отбраната обявиха, че пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник щаб на ескадрила.

Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отидоха в района на инцидента. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Отложено беше и редовното правителствено заседание, което е пренасрочено за четвъртък.

Военният министър Георги Панайотов разказа, че инцидентът е станал при стрелби. По негови думи самолетът е изчезнал внезапно от радарите. Към момента нямало сигнал от машината, но са впрегнати всички възможни сили в района в търсене на пилота и самолета. Според военният министър всичко е възможно като причина и посочването на една единствена такава в момента ще е спекулация. "Съобщавам само факти, няма предположения. Фактите са, че в ранните часове на днешния ден самолет МиГ-29 от ВВС е изчезнал от радара по време на изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Един е бил пилотът на самолета. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около времето на инцидента. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повече информация", каза военният министър. 

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2030 г.. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“. 

Разследването е поето от военната прокуратура. Оттам обявиха, че работят по всички версии за инцидента с български военен самолет. Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура - Сливен за изясняване на причините за авиокатастрофата. Това обяви на извънреден брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура - Сливен. Търси се как е допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди. 

Към момента се извършват всевъзможни процесуално-следствени действия. Сформирани са екипи, на място работят екип от военни прокурори, следователи съвместно с органите на Военна полиция. Военна окръжна прокуратура - Пловдив пък извършва следствени действия в авиобаза "Граф Игнатиево". Към настоящия момент се разпитват свидетели и се преглежда необходимата документация.

Междувременно бившият военен министър Красимир Каракачанов обяви пред БГНЕС, че доколкото има информация, то не ставало въпрос за техническа неизправност на самолета. Каракачанов подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота - нощни стрелби над морско пространство е изключително сложно. Той не изключи пилотът да е загубил ориентация, но бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента. „Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Той обяви, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и т.н., казва Каракачанов.

"Сега" припомня:

През 2017 г. бе пусната обществена поръчка за над 80 млн. лв за интегрирана логистична поддръжка на българските МиГ 29. На практика това са най-добрите самолети, с които в момента разполагат ВВС. Тогава стана ясно, че България има общо 15 такива машини - 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Част от тези самолети даваха задължително бойно дежурство, а друга част се използват за тренировки на  военните пилоти. 

Последният тежък инцидент с МиГ 29 е от 2012 г. Тогава при учебен полет край Граф Игнатиево изтребител  се запали по време на полет и падна в река след село Голям чардак в посока Неделево. Двамата пилоти успяха да катапултират. 

Какво представлява тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021"

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна на 7 юни, с откриваща церемония на страните-участници на зенитния полигон Шабла. В него участват повече от 2000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България и САЩ. 
Същевременно бе предвидено да се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за Противовъздушна отбрана (ПВО) – Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.
„В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна отбрана и авиация ще водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели“, каза при откриването на учението зам.-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Той подчерта, че това е най-мащабното международно участие на сили и средства в ежегодните стрелби на Зенитен полигон на ВВС „Шабла“.
Бойните средства, с които българските ВВС участват в „Шабла 2021”, включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24. 
Изтребителите МиГ-29 изпълняват стрелби по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение.  Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.
Формированията за ПВО на Сухопътни войски от състава на Българската армия усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийски формирования извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.
Военноморските сили осъществяват стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“ и изпълняват задачи по контрол на корабоплаването и радиотехническо наблюдение с два кораба и брегови постове от системата "ЕКРАН". Допълнително бе предвидено, с моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.
Предвидено бе, Република Сърбия да участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”, както и пускове „въздух-въздух“ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.
Съединените американски щати се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те трябваше да извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК „Авенджър“.

 

Ключови думи:

изтребител, МиГ

Още

Белгийски F-16 се вряза в холандска авиобаза

01.07.2021

2382
Руски Су-27 е прехванал френски изтребители над Черно море

26.10.2020

4244
МиГ-31 катастрофира в Казахстан

16.04.2020

2082