Quantcast
Премиерът обвини прокуратурата в саботаж | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Премиерът обвини прокуратурата в саботаж

Държавното обвинение направи всичко необходимо да смачка труда на МВР, заяви и вътрешният министър
Обновена
8 988
Извънреден брифинг в Министерски съвет

Извънреден брифинг в Министерски съвет

Posted by bTV Новините on Friday, March 18, 2022

"Изправени сме за пореден път през абсолютен саботаж на прокуратурата на република България под ръководството на г-н Гешев". С тези думи премиерът Кирил Петков започна среднощния извънреден брифинг, който свика в петък с вътрешния министър Бойко Рашков по повод пресконференцията на прокуратурата, дадена по-рано вечерта.

"От изявлението на прокуратурата чухме, че се укриват документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", заяви Кирил Петков.

"В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", каза още премиерът.

 

"Прокуратурата прави изводи за производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка. Тя има за цел да се съберат евентуално достатъчни данни, за да се образува или да не се образува досъдебно производство", обяви на брифинга Бойко Рашков. Той потвърди, че в рамките на тази проверка са събрани сведения и от Васил Божков, като уточни, че тези сведения не са събрани по реда на НПК, затова и никой не твърди, че те имат процесуалното качество на показания на свидетел.

Рашков защити използването на хипотеза за неотложност при задържането на Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова с аргумента, че МВР няма основание да има доверие на прокуратурата. Изпратени стотици материали, които събират службите на МВР, потъват в прокуратурата, без да е известно каква е тяхната съдба, посочи Рашков. Той даде пример с изпратен огромен обем материали за магистрала "Хемус", по които от октомври миналата година няма никаква реакция от държавното обвинение.

"На практика вчера е стартирано производство. Вместо прокуратурата да заяви, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да обяви, че МВР не е направило нищо и едва ли не е било компетентно да предприеме действия", коментира вътрешният министър. Рашков припомни, че още преди няколко години Божков бе публикувал факти, които сега - от няколко месеца, са били предмет на тази проверка, докато прокуратурата не е реагирала.

Министърът обвини държавното обвинение в откровени лъжи, като подчерта на първо място твърдението, че нямало проект на постановление с искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. "Ето ги проектите, те се съдържат в самата преписка и са предадени днес преди обяд на прокуратурата, а тя заяви, че такива искания няма", каза още Рашков. Полицаите са стояли пред кабинета на прокурорите и те не са ги приели, за да обсъдят материалите по преписката, възмути се той. Той обясни, че именно заради тази липса на реакция не се е пристъпило още по обяд към разпити на задържаните. Според него днешният ден е преминал в чакане.

"Чухме от говорителя на прокуратурата, че снимки, които са направени в дома на Арнаудова били от вестници, което също не е много вярно, защото тези снимки биха могли да имат доказателствена стойност, тъй като са относими към случая Божков", каза още вътрешният министър.

"Иска ли прокуратурата да се разкриват престъпления, включително и на високопоставени в близкото минало длъжностни лица? Или ги пази? Дали изпълнява конституционните си задължения или търси всякакви възможности да избегне да търси отговорност от тези високопоставени лица", попита Рашков. Той даде пример с доклада на Агенцията за финансова инспекция отпреди 2 г., че по отношение на хазартната комисия има вреди, които са причинени на хазната за над 550 млн. лв. Тъй като министърът на финансите е принципал на тази комисия, какво е направила прокуратурата срещу Горанов, попита Рашков. Този доклад е включен в предадената днес преписка, но въпреки това от държавното обвинение заявиха, че в нея няма доказателства, допълни той.

"Как да има пълноценни доказателства, когато току-що сме поставили началото на наказателния процес?", възмути се на няколко пъти вътрешният министър. Той заяви намерение да бъде разпитан Васил Божков дали му е оказван натиск от Горанов, Борисов и Арнаудова, дали е бил принуден от угрозата да му се вземе част от бизнеса, да търси възможности да го продаде, като посочи, че тези факти също са включени в преписката.

"Прокуратурата направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление", заключи Рашков.

"Прокуратурата сега има проблем - по този казус работи паралелно и Европейската прокуратура, така че ще има много ясна информация на европейско ниво как реално те действат и какви заключения взимат", коментира и премиерът Кирил Петков.

"Много хора казват, че България е превзета държава. Но ние вярваме, че това няма да бъде така и в бъдеще. Ще направим всичко България да бъде свободна, нормална европейска държава", зарече се той. И заключи: "Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин".

"Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата … за пореден път", написа във "Фейсбук" говорителят на правителството Лена Бориславова по-рано в петък вечерта.

Прокуратурата обвини Рашков, че лъже

Днес прокуратурата реагира във Фейсбук, продължавайки да отрича, че представените от Рашков проекти за постановления са й били дадени вчера. Среднощният брифинг на Петков и Рашков бе определен от държавното обвинение като "чиста политика". Прокуратурата пусна факсимилета на официалните описи на постъпилите от полицията "четири тома с материали по досъдебно производство спрямо три политически лица", за да покаже, че сред тях няма постановления за привличане на обвиняем.

Рашков отвърна на прокуратурата

"Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, уточняваме, че от публикацията липсва  придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП.", уточни Главна дирекция на националната полиция.  В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи:  Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление. Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо, се казва в съобщението.  Става дума за трите проекта, които Бойко Рашков показа късно снощи на извънредната пресконференция. В съобщението се казва, че проектопостановленията ще бъдат изпратени на СГП в понеделник, 21 март.

Васил Божков също се включи с коментар от Фейсбук. "Случи се очакваното. Прокуратурата застана на амбразурата. Пак лъжат, опитвайки се да спасят Бойко. Няма да е за дълго", написа той и го илюстрира със снимка на Гешев и Борисов.

 

Още

Предложенията за уволнението на Гешев се връщат на масата на ВСС
ДБ отрече Петков да е решил еднолично за руските дипломати

29.06.2022

Обновена

5547
Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

28.06.2022

Обновена

10204