Quantcast
Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април

Радев настоя управляващите да променят изборното законодателство, а те контрираха, че той "саботира" вота
Обновена
6 038
 Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев подписа указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април, съобщи самият той в обръщение към българските граждани.

"Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват, подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите придобиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условията на пандемия и масивен машинен вот. От отговорността на институциите зависи съхраняването на здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес", обяви Радев, визирайки катаклизмите около наводненията през последните няколко дни в страната. 

Според Радев, макар и отдавна да е било известно, че този вот ще се провежда в условията на пандемия, "никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за гарантиране на прозрачност и повишаване на активността".

По думите му по време на организираните от него консултации за изборите е станало ясно, че въпросите са повече от отговорите. Той смята, че има нужда от взимането на адекватни мерки за преодоляване на днешните и на системните проблемни в българските избори.

Нужни са ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, настоя Радев. Необходимо е още набиране на членове на избирателните комисии, предоставянето на държавата на лични предпазни средства - както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, допълни той.

"Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не биват да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българи от чужбина, видео наблюдение в изборните секции и онлайн преброяване на бюлетините и изборните протоколи, премахване на ръчното броене на машинния вот", посочи още той.

"Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да бъдат правени промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани от българския парламент, когато управляващите са имали интерес. Очаквам сега, когато интерес имат българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване", настоя още Радев.

Той очаквал от всички институции, които "гръмко декларираха пълна готовност", ръководството на парламента, което ме увери, че за седмица може да приеме необходимите закони, да работят така, че да гарантират правото на глас и здравето на всеки български гражданин. "И не по-маловажно - че неговият глас ще бъде коректно отчетен", каза Радев.

Според него пандемията трябва да бъде използвана като възможност, защото се видя, че в условия на пандемия се взеха важни решения, които бяха отлагани дълго време. Той очаквал ЦИК да актуализира избирателните списъци.

Той настоя ЦИК да предприеме обучение на администрацията и на гражданите за гласуване с машините."Събитията от миналата година показаха, че българите искат промяна. Промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза изисква максимално бързо да имаме работещ парламент, както и активно, адекватно действие на правителство", заяви още държавният глава. 

----

РЕАКЦИИ

ГЕРБ няма проблем с определената от президента дата 4 април, но не вижда каква точно е разликата от една седмица между 28 март и 4 април. Абсолютно безсмислена смяна, коментира веднага след обръщението на президента депутатът Тома Биков. Той Той се разтревожи, че на 4 април се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Биков обяви още, че ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които поиска президентът, като гласуването по пощата. Аргументът на управляващите е, че те са фундаментални и променят философията на закона в последния момент.

"Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи. Няма да ги подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес, никой няма интерес към по-голямо недоверие към изборния процес. Ще направим всичко, каквото можем, да повишим избирателната активност и още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Ние не можем да правим каквото на президента му хрумне. 90% от света се намира в локдаун, много хора са възпрепятствани дори да излизат от домовете си. За съжаление президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие, опитва да създаде хаос и да накара хората да не гласуват, да се усъмнят в изборния процес", коментира друг представител на ГЕРБ - Георг Георгиев. "Давам си сметка, че на четвъртата година той трябва да оправдае своето нищоправене, но не може да се прави за сметка на българските граждани и избори. Не дели българите еднакво, което чертае разделителни линии в обществото", коментира още той.

"Бих изразил надежда президентът да прекрати опитите за саботиране на изборите. Ще му кажа, ако не го е разбрал - не машините, не пликовете гласуват, а хората и ние трябва да се борим за тяхното доверие", контрира Тома Биков.

БСП е готова за избори по всяко време и приема датата за тяхното провеждане да бъде 4 април, коментира Атанас Зафиров, зам.-шеф на левицата. Тя щяла да работи активно за промени в изборното законодателство, но предложението за гласуване по пощата било трудно осъществимо. "Ние приемаме всяка законосъобразна дата, посочена от президента. Възнамеряваме да защитаваме и в дебатите в Народното събрание по отношение промените в Избирателния кодекс. Едни такива промени, които се правят в последния момент, винаги крият своите рискове", посочи Зафиров.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа на Фейсбук страницата си, че "най-голямото предизвикателство е да се проведат избори в условия на Covid кризата". Той декларира, че през следващите политиците трябва да свършат много работа.

 

 
Обръщение на президента

На коя дата ще са парламентарните избори

Posted by bTV Новините on Thursday, January 14, 2021

 

Ключови думи:

Радев, указ, избори, 4 април

Още

ИТН са готови да пробват със собствен кабинет

25.06.2022

3724
От криза в криза към национален хаос

23.06.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3901
Министър Лорер за Радев: Повтаря тезите на опозицията

20.06.2022

Обновена

3093