Quantcast
Президентът осмя Петков, че по погрешка улучил Нинова за оръжието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът осмя Петков, че по погрешка улучил Нинова за оръжието

Парламентът гласува празен чек за Северна Македония, каза Радев
Обновена
5 805
 Илияна Кирилова

„Интервюто на премиера пред „Гардиън” е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие”, коментира  президентът Радев в "Граф Игнатиево", където ВВС отбелязва 110 години от създаването си. Днес Нинова отново отрече комисията да е позволявала българско оръжие да отива директно в Украйна. По адрес на Радев тя каза, че на Радев президентската институция му е тясна, очевидно искал да участва реално във властта със служебни правителства.

Радев за пореден път нападна правителството на Кирил Петков и лично премиера за действията му по отношение на Република Северна Македония. "Така нареченото "Френско предложение" съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от МВнР не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки. Вчера народните представители гласуваха празен чек, що се касае за езика на омразата, за нещо, с което дори не можаха да се запознаят и което ще остави следващите правителства да водят безплодни спорове“. Така Радев коментира вчерашното решение на Народното събрание да вдигне ветото за РСМ.

Радев каза още: "Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това беше прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българският министър-председател. С действията си той не остави достатъчно време на българските институции и обществото да се запознаят с казуса", коментира държавният глава. Изказването си той направи в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив, където е гост на чествания по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация.

 

ДИПЛОМАЦИЯ

Позиция по темата изрази и МВнР. “Скоростта, с която РСМ ще се приближава към членството в ЕС, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, ако страната изпълнява поетите ангажименти по отношение на европейските ценности и добросъседските отношения. Това се посочва в позицията.Изразяваме готовност да пристъпим към подписването на Протокола по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Ред е на отговорните фактори в нашата съседна страна да покажат, не с думи, а с действия, своята ангажираност и желание за собственото си, а и за това на региона, европейско бъдеще, пише в позицията.  

От МВнР определят като историческо взетото от българския парламент решение страната ни да подкрепи отварянето на пътя за присъединяване на РСМ към ЕС при конкретни параметри. 

В този контекст Народното събрание очаква Министерският съвет да одобри Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, официално предложени от настоящото Френско председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, по основните параметри, на който има постигнато принципно съгласие със Скопие, припомнят от външното ни министерство.

Решението на българското Народно събрание не би било възможно без твърдия ангажимент на Франция, като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, и на останалите държави-членки на Европейския съюз към стабилността и просперитета на Съюза и на региона на Западните Балкани. Предложеният от Председателството подход цели намиране на взаимно приемливи решения, които са в интерес на Европейския съюз и Западните Балкани, включително в светлината на руската военна агресия в Украйна. Ключови за решението бяха и последователните усилия на българските институции в продължение на години и особено през последните месеци – усилия, отчитащи на първо място националния интерес, но и европейските ценности и приоритети“, се казва още в позицията

Параметрите на Решението на българския парламент се основават на предложението на Френското председателство и не поставят условия извън вече обсъдените такива при дискусиите в Европейския съюз и в хода на двустранните преговори с Република Северна Македония, отбелязват от МВнР и посочват, че настоящото решение отразява широката подкрепа на парламентарно представените партии в Народното събрание на Република България за европейското бъдеще на всички шест държави от Западните Балкани“, пише в нея

Още

Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

9486
Скопие се съгласи: Самуил е владетел на Българско царство

15.08.2022

Обновена

9125
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

7729