Quantcast
Проф. Кантарджиев: Закоравелите пушачи по-трудно хващат Covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Проф. Кантарджиев: Закоравелите пушачи по-трудно хващат Covid-19

96 са новите случаи в България след 3 358 теста. Домът за възрастни в Славянци е затворен сед 19 новозаразени
Обновена
17 368
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Задълбочено британско проучване показа, че тези, които пушат, са с по-нисък риск да се заразят с Covid-19. Това съобщи директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантаржиев.  Учените установили, че пушенето с години води дотам, че по-малко рецептори на този вирус има в клетките, поясни той. "Рецепторите са тези, които хващат вируса и те влизат в клетките. Пушачите имат по-малко такива рецептори", каза Кантарджиев по Нова телевизия. Според доктора това не означава, че човек трябва сега да хване цигарите. "Но тези, които вече го правят, може да продължат да пушат умерено", допълни той.

Когато времето застудее, положението с коронавируса ще се влоши, съобщи още професорът. "Няма да се затваряме у дома, но ще се научим да носим маски, за да намалим вероятността да си болен и да предадеш заразата на други хора", коментира той.

Всички ваксинирани с руската ваксина, която се появи през лятото, са получили адекватен имунен отговор като антитела и като клетъчен имунитет, посочи още Кантарджиев. "Значи има светлина в тунела. Надявам се и другите ваксини, които в момента се в много напреднал етап, да са успешни", пожела той.

Светът и България разчитат на ваксината срещу Covid-19, която ще се появи, призна Кантарджиев." Това ще стане в късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията, а също и рисковите групи - хората над 65 г., хората с хронични заболявания. За съжаление може би тя няма да е подходящата за третата най-ранима група - болните с ракови и исхемични заболявания", допълни той. Според него 90 на сто от българите спазват правилата, а 10 на сто не ги спазват. "Не ги спазват хора, които искат да направят впечатление, защото иначе се чувстват незначими", описа той хората, които не желаят да носят маски на закрити обществени места.

96 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 3 358 PCR теста, показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал. С новите пациенти от началото досега броят на заразените с вируса в България надхвърли 17 000 и достигна 17 050. 

За последните 24 часа у нас са починали шестима души, а излекувани са 86. Общо 755 пациенти с  Covid-19 остават в болница, от които 57 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в Бургас - 22, следвани от Благоевград - с 14 и София- 13. В 11 области няма регистрирани нови заразени. В останалите броят на новите случаи е: Варна - 6; Добрич - 3; Кърджали - 6; Ловеч - 1; Монтана - 3; Пазарджик - 4; Пловдив - 5; Русе - 4; Силистра - 4; София област - 2; Стара Загора - 3; Търговище - 3; Хасково - 1; Шумен - 2.

Броят на излекуваните нарасна до 12 132, а на починалите - до 671. Активните в момента случаи са 4 247 .

От началото на кризата с Covid-19 до днес у нас са направени 439 753 теста. 

 

Домът за възрастни хора с деменция в сунгурларското село Славянци ще бъде затворен, съобщава в същото време БНР. 19 са новите случаи на коронавирус за денонощието. Общо 32 –ма обитатели на дома са с доказана инфекция от коронавирус. Четирима души са транспортирани в инфекциозното отделение на бургаската болница съобщи кметът на Сунгурларе Георги Кенов. "Част от останалите пациенти ще бъдат настанени в Карнобатската болница под наблюдение, други в Бургас и Сливен. Взети са всички мерки за дезинфекция. Поддържаме непрекъсната връзка с РЗИ-Бургас. В момента правим дезинфекция и в Сунгурларе.", добавя той.

Още трима души ще бъдат настанени в Инфекциозното отделение в Бургас, добави директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. До два дни всички пациенти ще бъдат прехвърлени и домът затворен, уточни той.   

Заразата в Славянци бе установена на 2 септември, болните бяха изолирани, а домът поставен под карантина.  22-ма са новозаразените в Бургаска област с коронавирус според Единния информационен портал. 

Ключови думи:

коронавирус

Още

Процентът положителни проби за COVID-19 остава смущаващо висок

25.06.2022

Обновена

1950
Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица

23.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3277
Ринго Стар и Мик Джагър отменят концерти заради ковид

14.06.2022

464