Quantcast
Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

Съдът одобри споразуменията на държавното обвинение
Обновена
6 915
 Булфото

Прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови за участие в организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци, съобщи БНР. Това се случи, след като държавното обвинение сключи споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които днес признаха вината си през Специализирания наказателен съд. Одобрените от съда споразумения се равняват на влязла в сила присъда и не подлежат на обжалване.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди година МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Той се призна за виновен, че за времето от месец ноември 2017 г. до 10.02.2020 г., като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, за което му е наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години.

Вторият обвиняем Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Той получи условно 2 г. с 3 г. изпитателен срок, защото от февруари 2017 г. до 28.05.2020 г. е участвал в организирана престъпна група, както и че в периода от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал опасни отпадъци не по установения в закона ред. Освен това е съставил официални документи  - „Сертификати за оползотворяване”, с които да удостоверени, че предадените опасни отпадъци се оползотворяват, въпреки че в действителност не били предприети никакви действия за това.

Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови. Той е осъден на 1 година условно с 3 г. изпитателен срок за участие в организирана престъпна група. Преди година прокуратурата разпространи до медиите протокол от неговия разпит, в който твърди пред разследващите, че боклукът от "Монбат" бил складиран първо на площадка в Лом, а после в Плевенско, като фирмата, която е извършвала тази дейност, не е имала капацитета да го преработва.

"Доколкото разбрах в последствие и там не е имало никакво преработване на отпадъци, имало е само складиране. Мисля, че това е станало ясно в период, в който аз вече съм напуснал дружеството. Една от причините да искам да напусна са точно тези неправомерни според мен действия по отношение на управление на отпадъците", разказва Богданов.

Тезата на защитата е, че бившият им служител иска да им навреди, защото има да получава шестцифрена сума от Атанас Бобоков. Самият свидетел признава, че около 100 000 лв. са задържани от Бобоков при напускането му - като гаранция - да не „причинява щети“ на фирмите. След като обаче Богданов се явил в СДВР и разказал какво знае, а и след като започнал работа в конкурентно дружество, бившият шеф му се обадил и казал, че не си спазва уговорката и съответно се простил с парите.

Всички обвиняеми по това досъдебно производство вече са на свобода с различни мерки за неотклонение. Извън ареста е и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Наказателното производство срещу тях продължава.

Още

Трима гранични полицаи са арестувани край Малко Търново

26.11.2022

2154
Френската прокуратура разследва предизборните кампании на Макрон

25.11.2022

353
Мистериозни решения реанимират новия завод за боклук на Вълка

25.11.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

1725