Quantcast
Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

Съдът одобри споразуменията на държавното обвинение
Обновена
6 662
 Булфото

Прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови за участие в организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци, съобщи БНР. Това се случи, след като държавното обвинение сключи споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които днес признаха вината си през Специализирания наказателен съд. Одобрените от съда споразумения се равняват на влязла в сила присъда и не подлежат на обжалване.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди година МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Той се призна за виновен, че за времето от месец ноември 2017 г. до 10.02.2020 г., като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, за което му е наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години.

Вторият обвиняем Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Той получи условно 2 г. с 3 г. изпитателен срок, защото от февруари 2017 г. до 28.05.2020 г. е участвал в организирана престъпна група, както и че в периода от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал опасни отпадъци не по установения в закона ред. Освен това е съставил официални документи  - „Сертификати за оползотворяване”, с които да удостоверени, че предадените опасни отпадъци се оползотворяват, въпреки че в действителност не били предприети никакви действия за това.

Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови. Той е осъден на 1 година условно с 3 г. изпитателен срок за участие в организирана престъпна група. Преди година прокуратурата разпространи до медиите протокол от неговия разпит, в който твърди пред разследващите, че боклукът от "Монбат" бил складиран първо на площадка в Лом, а после в Плевенско, като фирмата, която е извършвала тази дейност, не е имала капацитета да го преработва.

"Доколкото разбрах в последствие и там не е имало никакво преработване на отпадъци, имало е само складиране. Мисля, че това е станало ясно в период, в който аз вече съм напуснал дружеството. Една от причините да искам да напусна са точно тези неправомерни според мен действия по отношение на управление на отпадъците", разказва Богданов.

Тезата на защитата е, че бившият им служител иска да им навреди, защото има да получава шестцифрена сума от Атанас Бобоков. Самият свидетел признава, че около 100 000 лв. са задържани от Бобоков при напускането му - като гаранция - да не „причинява щети“ на фирмите. След като обаче Богданов се явил в СДВР и разказал какво знае, а и след като започнал работа в конкурентно дружество, бившият шеф му се обадил и казал, че не си спазва уговорката и съответно се простил с парите.

Всички обвиняеми по това досъдебно производство вече са на свобода с различни мерки за неотклонение. Извън ареста е и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Наказателното производство срещу тях продължава.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът не даде на прокуратурата да закрие партия "Възраждане"

26.02.2021

1990 28
Очевидци опровергават защитата: Кристиан не помогна на М. Цветков

26.02.2021

Обновена

4122 40
Делото за плажа на Росенец е отложено - няма кой да направи експертизи

24.02.2021

1421 11

Коментари

марк

 

 

 

                          Ако тези са се признали за виновни , това значи ли , че Бобокови не са ?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

„Доколкото разбрах в последствие и там не е имало никакво преработване на отпадъци, имало е само складиране. Мисля, че това е станало ясно в период, в който аз вече съм напуснал дружеството.

 

Много убедителни доказателства. По присъдите ще видим какво са им обещали.

geo_19

Васил Богданов от своя страна е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови. Той фигурира в Съвета на директорите на фирмата до 2019 г. Преди година прокуратурата разпространи до медиите протокол от неговия разпит, в който твърди пред разследващите, че боклукът от "Монбат" бил складиран първо на площадка в Лом, а после в Плевенско, като фирмата, която е извършвала тази дейност, не е имала капацитета да го преработва.

-----

Дали фирмата има капацитет или не, не го решава Васил Богданов, а този който   е издал лиценз на фирмата (или какъвто и да е документ) за правото да преработва отпадъците. 

Тренд Петков

не бързайте с изводите....Така по времето на Сталин са се признавали за виновни, само за да спре репресията върху тях....не сте били на тяхно място, няма как да знаете какво за изтърпяли. Как са ги обработвали, какво са им обещавали...с какво са ги заплашвали.Ако се заровите, ще разберете ,че цялата кариера на Главния не е в залата на съда, а със споразумения...рецепта...вкарваш ги с каквито си поискаш обвинения под предлог че в течение на времето обвиненията ще се прецезират...сиреч квото ти хрумне после, хората търпят,търпят и като не виждат изход, подписват каквото им дадат...Абе...Работата ще ви направи СВОБОДНИ...

zumer

👍

ловkия

Само на мен ли ми направи впечатление, че браточките са задържали пари на свой напускащ служител, за да си трае какви са вършили?

Всъщност не съм изненадан, чугуните сега ще коментират всичко друго, вкл. и какви ангели са Бобочкови, но не и този факт.

Solace

Не знам конкретния случай, но виж какво пише в Търговския закон:

ОТГОВОРНОСТ

Чл. 240. (1) Членовете на надзорния и на управителния съвет, както и на съвета на директорите задължително дават гаранция за своето управление в размер, определен от общото събрание, но не по-малко от 3-месечното им брутно възнаграждение. Гаранцията може да се състои и в депозирани акции или облигации на дружеството.

(2) Членовете на съветите отговарят солидарно за вредите, които са причинили виновно на дружеството.

(3) Всеки от членовете на съответния съвет може да бъде освободен от отговорност, ако се установи, че няма вина за настъпилите вреди.

Льо Клер

Той си има листче, да си чете. Ти някакви закони му навираш. 😉

Диагностик

Областният координатор на ГЕРБ в Хасково и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов - Делян Добрев, осъди за клевета настоящия евродепутат от БСП Елена Йончева.
Решението е на Районен съд София и е за нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на доброто име на Делян Добрев в обществото и целенасоченото му злепоставяне, вследствие на поредица от изказвания в медиите и в Народното събрание.
Елена Йончева трябва да заплати на Делян Добрев 7 хиляди лева, по 1000 лв. за всеки отделен иск, плюс разноските по делото в размер на 589 лв.
Делян Добрев заведе дело срещу Елена Йончева заради системна и масирана организирана клеветническа кампания срещу него в качеството му на областен координатор на ПП ГЕРБ за област Хасково през октомври 2017 г. Тогава в поредица от медийни изяви Йончева отправи към лидера на ГЕРБ в Хасково редица неверни позорящи твърдения, включително му приписа извършването на престъпления, с което е накърнила неговите лична чест, достойнство и добро име в обществото, пише в решението на съда.

марк

 

 

 

                                             Само на мен ли ми направи впечатление, че браточките са задържали пари на свой напускащ служител, за да си трае какви са вършили?

 

 

                                             Това го твърди той СЕГА !

Фани ма де
снимка на Фани ма де

защо има  споразумения  ?

това е  бонус з а престъпниците

 

а з а Жертвите нещо?

99% от присъдените обещетения не могат да се вземат от наследнициъе на жертвите!

 

 

 

whoever1

Само на мен ли ми направи впечатление, че браточките са задържали пари на свой напускащ служител, за да си трае какви са вършили

обичайно се прави обратното - дават ти кинти да ти запушат устата. ма в герберското съзнание е на чорчук - се требе да се зима, обичаи няма. затва и сички гешевци верват на богданов. 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

като в онзи стар виц от зората на демокрацията за двете колони на борчетата -- "даде ми" и "взех му" 😏

paragraph39

/:/ Трима от обвиняемите по делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови за участие в огранизирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци са се признали за виновни. От съобщение на Специализирания наказателен съд става ясно, че Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов ще сключат споразумения с държавното обвинение за прекратяване на наказателното производство срещу тях...

..........................................................................................................................

Има нещо НЕвярно и сбъркано, май?!

Тия хем са се признали за виновни, хем наказателното производство срещу тях се прекратява!??

И кво, значи, за Съда тия стават НЕвиновни, щом са се признали за виновни ли- за участие в "организирана престъпна група", при това?! Съдът раздава Индулгенции ли- срещу пари ли или заради честни сини очи?! Егати?!

Май, става въпрос НЕ за прекратяване на наказателното производство срещу тях а за преминаване към бързо/съкратено/ наказателно производство срещу тях?!?

 

whoever1

👌

geo_19

E, сключили са сделка - признание срещу лека присъда (така съобщи друга медия). Тъй като тримата са били с чисто съдебно минало присъдата ще е условна. Разбира се, съдът ще трябва да утвърди тази "сделка" (която мирише на липса на истински доказателства). Каквото и да са признали тримата - техните "признания" не могат да накиснат Бобокови...

скайспирит

Разбира се, съдът ще трябва да утвърди тази "сделка" (която мирише на липса на истински доказателства

Не съм много наясно, но съдът май не е задължително да утвърди "сделката", особено ако доказателствата са калпави. Може да върне делото за събиране на нови, или да  присъди "невинен". 

paragraph39

Ама нали, уж, Съдът щял да "ПРЕКРАТИ" това дело, понеже тия тримцата се били самопризнали за виновни?!/ виж постинга ми тук от Четв., 21/01/2021 - 06:19 

Е, как, хем прекратяване на делото, хем ПРИСЪДИ/макар и условни, но Присъди!/ на Съда?!?

Щом има Присъда/ даже и да е условна!/, значи делото НЕ е "прекратено", а е ПРИКЛЮЧИЛО/ на съответната съдебна инстанция/! ТЧК

 

 

geo_19

Делото ще продължи, но вече срещу Бобокови и зам. министър Живков. Троицата сключили споразумение вече са окончателно осъдени и те могат само да свидетелстват (знае се срещу кого). 

geo_19

От друга медия:

 

В отговор на журналистически въпроси прокурор Генка Брезашка обясни, че споразумението е сключено по инициатива на обвиняемите и че то не обременява останалите обвиняеми. Тримата обаче ще бъдат разпитвани като свидетели по продължаващото дело срещу останалите. Признаването на вината от тримата потвърждава тезата на обвинението за наличието на организирана престъпна група, подчерта прокурор Брезашка. Този й коментар подсказва, че вероятно прокуратурата ще ползва по-нататък в процеса по същество днешните признания на призналите вината си.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

- Абе какво е това доказателства?
- Не знам колега, ние сме български прокурори...

Proculus
снимка на Proculus

И това при 97% успеваемост на българските прокурори в съда. А представяш ли си какво щеше да е, ако знаеха какво е това доказателства? 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

При тричленките осъдителните са били под 80%. И това при "червен терор"

НЕСЪМПОЖАРНИКАР

Братоците са си част от българската мафия и няма съмнение, че са долни престъпници! Купували са наред през годините политици, министри, депутати, дипломати и всякаква друга измет!

Влез или се регистрирай за да коментираш