Quantcast
Прокуратурата е доникъде със списъка на Кирил Петков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата е доникъде със списъка на Кирил Петков

От службите са дали информация само за 11 от лицата
Обновена
1 770
 Илияна Кирилова

Прокуратурата все още е доникъде със списъка с 19 души, който премиерът Кирил Петков ѝ занесе преди месец. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение. До момента за всяко от лицата е била поискана информация от МВР, ДАНС, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и НАП. Освен това е извършена справка дали срещу хората от списъка са водени разследвания или прокурорски проверки. "Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури", пише в съобщението.

Установено е, че за 8 от посочените от премиера Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници. Въпреки това, медийните публикации са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер, информира прокуратурата.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация, пише още съобщението. "По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали данни за извършени престъпления или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия", посочва държавното обвинение.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, "които евентуално биха били съотносими с изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации" в обем от 588 страници. Единственото лице, което се споменава, че присъства в списъка, е бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. За него се казва, че вече е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от Софийска градска прокуратура досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации.

"Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България", казват още от държавното обвинение.

По-късно прокуратурата излезе със специално съобщение за делото "Булгаргаз". Държавното обвинение твърди, че делото се води за неизгодна сделка и престъпление по служба. То е образувано от полицията, но няма достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение на когото и да било. Прокурорите са дали указания на разследващите полицаи и чакат да бъдат изпълнени, сочи прокуратурата. И припомня, че заради този случай се разследват висши полицаи за оказван върху подчинените им натиск.

Още по темата:

 

Още

МВР изрично ще разяснява на задържаните правата им

26.06.2022

124
Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

8899
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17659