facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата обвини Божков и като подбудител на 4 убийства

Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата, отговори бизнесменът от Дубай
Обновена
6 936
 БГНЕС

Очаквано прокуратурата обвини намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и като организатор на група за убийства и принуда. Това досъдебно производство бе отделено от основното дело срещу него още преди месец, но по него досега той нямаше повдигнати обвинения. Сега той е обвинен и като подбудител на 4 конкретни убийства. 

Днес, 27 май 2020 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления, съобщава държавното обвинение.

Според събраните до момента доказателства престъпната група била действала на територията на България от 2012 г. Така формираното между всички обвиняеми престъпно сдружение е имало за цел да извършва съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления, твърди прокуратурата.

Освен за ръководене на престъпна група, по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини, посочва още прокуратурата.

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", обяви само минути след като се разбра за новите обвинения Васил Божков.

За разследване за убийства и изнасилвания пръв публично призова бившия съдружник на Васил Божков Цветомир Найденов. Той на няколко пъти в публични изявления директно свърза Божков с убийството на Йордан Динов и опита за убийства на Манол Велев. Съпругът на депутатката от БСП Весела Лечева Манол Велев бе прострелян от неизвестен и досега убиец на столичната улица "Мизия" през юли 2007 г. Той оцеля по чудо, но оттогава е в пълна неподвижност и е в оборудвана специална медицинска стая. Велев беше свързан с хазартния бизнес, имаше и игрални зали. 

Пет години по-късно - през април 2012 г., в самия център на София бе застрелян представителят на австрийска букмейкърска фирма Йордан Динов. Полицията твърдеше, че за Динов е имало данни, че се е занимавал с нелегален хазарт,че имал регистрирана букмейкърска къща и че първата му регистрация в полицията е от 2004 г. Още тогава се заговори, че той е бил в конфликт с голям хазартен оператор. Само месеци след убийството му, полицията се похвали, че е задържала двама човека. 37-годишният Николай С. е арестуван като физическия убиец, съобщи тогава зам.-директорът на Столичната полиция Ивайло Спиридонов, който сега оглавява ГДБОП. Като негов помагач пък бе задържан 42-годишният Кирил К. И двамата се оказаха криминално проявени. Тогава Спиридонов обяви, че мотивът на показното убийство е неясен и че търсели поръчителя. И до момента не е известно двете лица да са осъдени за убийството, нито да има разкрит поръчител.

За убийствата на Динов и Велев Цветомир Найденов обяви на няколко пъти, че имал доказателства и ги бил предал на прокуратурата. Найденов твърдеше, че разрива с Божков, който тръгнал през лятото на 2019 г., бил и заради това, че те самите с брат си се почувствали застрашени да не бъдат убити като Велев и Динов. Найденов е не само основен, но по някои от обвиненията и срещу някои от обвинените заедно с Божков хора единствен свидетел. Такъв той е срещу съпругата на бизнесмена Елена Динева. До този момент не е известно да има и друг свидетел, който да твърди за съпричастнот на Божков към убийства.

До този момент Божков имаше вече повдигнати 11 други обвинения. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По-късно от прокуратурата обявиха, че Божков ще отговаря и за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. С новите днешни 7 обвинения общият брой набъбва на 18.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай, след което българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане. 

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов. После пусна своя паметна записка с Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата. 

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а по-късно се закани в пост във Фейсбук, че ще съди и ще търси отговорност от всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

 

 

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Не продадох титлата на ЦСКА през 2006-а, треньорът е виновен

07.08.2020

916 1
Трите капана за властта щракнаха
Прокуратурата отчете още 175 ценности, открити в офисите на Божков

03.08.2020

313 6

Коментари

Страници

Stern

И къде е бляла високоподготвената герберска власт от 2012 насам?

PlaNed
снимка на PlaNed

Обикновено, когато човек брои пари, не вижда какво се случва наоколо 😁

Сичко е шес

... и самия Цветомир Найденов защо не е привлечен като обвиняем по основното обвинение в неплащането на около 700 млн. лева данъци, което е извършвано в условията на продължаващо престъпление в продължение на години, в което време братя Найденови са съдружници на Васил Божков. Съдействието на правосъдието у нас е смекчаващо вината, а не оневиняващо обстоятелство.

sega_veteran

Сега разбрахте ли кой уби Кенеди.

Baskerville
снимка на Baskerville

Днес, 27 май 2019 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления, съобщава държавното обвинение.

Сигурни ли сте , че прокуратурата е привлякла и.т.н на посочената от вас дата?

kokaracho

Хмм, цитират прокуратурата. Линка е актуален и води към https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-obvini-vasil-bojk-131-1 

 

радо_сарбов

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може доведе и до ново обвинение.

Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя.

#БъдетеЗдрави"
 

Васил Божков

'FranceskRivalta'8

Обвиненията са сериозни, но дали Каскетурата МУ има доказателства?

марк

 

 

 

                       Много мътна работа ! Тия убийци дето са ги хванали осъдени ли са вече ? Прокуратурата може ли да им извива ръцете и те сега да признават всичко което им поискат ? Щото ако са осъдени , то съдът трябва да е запознат с мотивите и поръчителят на убийствата . Минали са 7-8 г. И тази недоизнасилената ....

maestrata

Недо.......?👅👀💆Недоизнасилената не е успяла да му го вдигне?

de_Ruyter

Заловените убийци на Йордан Динов са с инициали и не се знае, дали са осъдени?! И това 8 години!!!

 

Къв е тоя цирк бе?! 😂

soika prismehulka

пропуснаха да го обвинят за ЧЕРНОБИЛ-но не е късно.

'FranceskRivalta'8

пропуснаха да го обвинят за ЧЕРНОБИЛ-но не е късно.

 

По- сигурно е да го обвинят за аварията на АЕЦ "ФУКУШИМА" -1. 

марк

 

 

 

                                            пропуснаха да го обвинят за ЧЕРНОБИЛ-но не е късно.

 

 

 

                                    За Чернобил не знам но за кокаина има време .

Сталкер

Ex, как пък не се намери един по-опак репортер насред стадото от мисирки край джипката до поредния багер да Го попита "Извинете, вие сега ли разбрахте обществената тайна, че Васил Божков - Черепа беше виден мафиот през 90-те? Когато нагаждахте държавата към хазартния му бизнес не го ли знаехте? Или може би сте били ортаци с него през същите онези години и затова го правехте?" Ей така наивно да го попита, и после пак, и пак, и пак, пък да видим щеше ли да продължи да се развява с джипката от строеж на строеж и дали нямаше да почне малко от малко да го е страх от мисирките, да не го клъвне някоя... 

радо_сарбов

Божков на Бойко думаше:
Бойко льо премиерино,
Бойко льо генералине,
Бойко льо баш разбойнико,
защо ме Бойко преследваш,
преследваш още измъчваш
и бизнеса ми съсипваш?
Дали ти пари не давах,
на тебе и на другарите,
та ме сега прогони,
немил, недраг да се скитам,
по тези чужди пясъци?
А помниш ли Бойко когато,
си бяхме двама хайдути,
хайдути още ортаци
и си парите крадяхме,
крадяхме още деляхме
на сиромаси българи.
Но ни завидя Доган,
Доган стар еничарин,
та си пусна паяка,
паяка Делян Пеевски
и още млад прокурорин
главния Иван Гешевски,
та ни двамата раздели,
раздели още озлоби,
един друг да се хулим
по радио и телевизия,
да ни се смеят хората
и да ни псуват простаците.
От мен да знаеш Бойко льо,
Бойко льо премиерино,
Бойко льо генералине,
Бойко льо баш разбоЙнико
и твойто време ще дойде
и теб ще те оплете паяка,
паяка Делян Пеевски
и млад прокурор Гешевски
на Доган верни кучета,
на Доган стар еничарин.
Тогава при мен ще дойдеш
във тая пуста чужбина,
на тези бели пясъци
и ще ми прошка поискаш.

https://neverojatno.wordpress.com/

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ритончето, ритончето! По лесно е да го обвиним за още десет глупости, отколкото да го покажем. А това, за убийствата, е пълен таковата. А това

 

опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини,

 

е бисер в короната на наказателното право. "Недовършено изнасилване" е като малко бременна.

Colt 45

Имаше една народна поговорка:"По—добре прелъстена и изоставена, отколкото почната и недовършена".

nottheone

божков и - създател+разпространител на коронавируса.

 

аре скрийте се бе, некадърници. нямате ли малко срам? тулупите ви се пълнят с агнешко и  от мойте пари.

erkek

Хм...това "Недовършено изнасилване" е много интересно наистина...

Значи според мен Божков натиска лицето от женски пол в някое сепаре  и започва да го изнасилва....Обаче по някое време между лицето Божков и лицето от женски пол разцъфтява любовта и автоматично изнасилването става едно обикновено... хмм как да го нарека....плющене :)

И ето на това  му казват явно "недовършено изнасилване" :)

Colt 45

Една дама влязла в чейнч бюро и подала на касиера 100$ за обмяна .А той и отговорил:Ама госпожо,доларите са фалшиви.А тя промълвила: Значи съм била изнасилена.

Мицо

А за атентатите на 11-ти септември кога ще го обвинят?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И ето на това  му казват явно "недовършено изнасилване" :)

 

Още от края на 70-те или началото н 80-те има едно тълкувателно решение на ВС за изнасилванията. Реален полов контакт не е необходим. Следователно не може да бъде "недовършено", оттам и "опит за"

АдМин

"Следователно не може да бъде "недовършено"

 

А, може, може! Например: Таман да й го вкара и тя взе, че не дойде...😂

nottheone

на мен, специално, като ми се допик@е, спира да ми се е@е 😁

бацо мое да е по-различен. той ше пуска на много, ако е женка.

Теофил_Харизанов

Значи прокуратурата е знаела за убийствата, извършени от Божков докато е бил в България, но не е предприела никакви действия за сдържане на убийствата? Защо?

Убиец се е разхождал по софийските улици до преди три седмици и е извършвал убийства, а прокуратурата е наблюдавала, но не е предотвратила убийствата!

Г-н Горанов, ти нали не си знаел за това?

Тикво, за тебе съм сигурен, че не си знаел.

'FranceskRivalta'8

Изобщо не мога да разбера, защо не опровергаят Божков, като покажат къде и как се съхранява този ритон.
Това е някаква лудост. Да търпиш тежки щети и да си траеш.
Освен…, а…   
   Богомил Бонев

Теофил_Харизанов

Какво да му показват на съхраняването на ритона?

Ритонът се съхранява в аукционната къща, управляваща продажбата му,

Какво е неясното тука?

Василиса Прекрасна

Изглежда, че „уникалното„ ритонче не е единствено.

karlson ot danoto

Чакам някой 'минувач' 'ловко' да ми обясни какво става, че съм в потрес и нищо не разбирам :-)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш