facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата обяви първите проверявани 14 приватизационни сделки

Сред тях са Кремиковци, Химко, Арсенал, БТК, Плама, БМФ, Нефтохим
6 917
 Илияна Кирилова

Прокуратурата най-после обяви кои са 14-те големи приватизационни сделки, които първо проверява. От официално съобщение на държавното обвинение става ясно, че ДАНС са изпратили до главния прокурор  доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно: „Арсенал“ ЕАД; "Асарел – Медет“ ЕАД; „Химко“ АД; „Кремиковци“ АД; „Нефтохим“ АД; „Промет“ ЕООД; „Соди“ ЕАД; „Сомат“ ЕАД; „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД; "Елаците - Мед“ ЕАД; „Параходство Български морски флот” ЕАД; "Плама“ АД; „БТК“ ЕАД; „Ремонт верижни машини“ ЕООД. 

На база на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура извършвали анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

От съобщението става ясно, че във Върховна касационна прокуратура (ВКП) са постъпили материалите по следващите 14 приватизационни сделки, данните за които са проверени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Така общият брой на проверените приватизационни сделки вече достигна 28, съобщават още от ВКП. Не става ясно обаче кои са конкретните нови 14 сделки.

Самата прокуратура си припомня, че в кррая на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол.

След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия, твърдят от държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти обещаваше, че всеки момент ще бъдат обявени първите резултати и ще бъдат осветени първите сделки. Той направи това още през март, но и до момента няма нито една отчетена проверка на сдека.

Междувременно той обяви преди време, че предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки и посочи цифрата от 7000 сделки. Тогава Гешев заяви, че над 90% от българите са били ограбени по времето на приватизацията. Той даде пример как една и съща история може да се чуе в различни населени места - как заводът е продаден без пари, и този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората, е нарязан на скрап или затворен. "Тази страница трябва да бъде затворена, защото българските граждани заслужават справедливост", отбеляза през май главният прокурор.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кмет ще обядва в училищни столове, за да проверява храната
Гледай Сандански, мисли за цяла България
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

16.09.2020

Обновена

3733 35

Коментари

Страници

nottheone1

липсва тази, за която не е минала никва давност. ма там е шиши.

ЕМОКОМ

нефтохим бургас не го видях....

Светозар

Това е руски анклав и българските закони не действат.

3biri

Ами иди на очен лекар! Спешно!

3biri

?

pasi

Пачки, кюлчета, пищак.

В спалнята лежи юнак.

Кърти къркан. Фото щрак.

А народът във батак.

Инстумента Му във мрак.

Няма помен, няма знак.

Вред мисирките на крак.

Трулю-трулю,  ще крякат пак.

fractal
снимка на fractal

Трябва да се провери фиктивното фалиране на банките 1996 и кой въвежда боновите книжки за масовата приватизация

А също така трябва да се провери агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол

Бонжуар

Ще си останем само с пушилката. 

noooo1

Ако оставят на Каскета да движи нещата, сделките с изтекла давност ще се проверят, докато изтече давността на сегашните грабежи.

Светозар

Като база за проверките може да се използва книгата на Висшият съвет на БСП „КОРУПЦИЯТА – основен елемент в управлението на СДС: юни 1997 г. – април 2001 г.“, където  схемата с РМД-тата е описана изцяло в корупционен контекст, включително и приватизацията на „Техноимпекс-98" АД.

Хулиган

Случайно ли не са почнали оттам, където най-ясно лъщи далаверата?

http://www.drago.info/index.php/2020/02/27/gad-zeevi/

dembik

От сега можем да предвидим, че БТК и БМФ са совершенно изрядни. Даже приватизаторите са се минали и държавата трябва да им доплати.

3biri

А Арсенал и медодобивните предприятия работят на 6 и дават хляб на хиляди хора.

ivanko77

Така като гледам, почти само "нарязани" предприятия - това Асарел, това Арсенал, това Елаците... все нарязани. Интересна е ситуацията с БМФ и БТК, явно първото е за да не решат Домусчиеви да сменят лагера, а второто така или иначе се препродаде достатъчно пъти, там по скоро трябва да се рови по предишното придобиване и заграбване. И кога ще се провери Булгартабак?

PlaNed
снимка на PlaNed

това Арсенал, това Елаците... все нарязани

Прав си, че “всичката пара в свирката", но как точно включи и Арсенал???

Светозар

"Булгартабак" ще се провери на шишево лято.

Автоцен

ОББ беще продадена за 3 млн. щд. Софийска вода е една от рекордно наглите операции. Само за нея трябва да се построи крило към затвор, вкл. с особено хигиенични килии за западняци. Фармацевтиката беше продадена в едни ръце, та да има  монопол.  Порочна беше и операцията с кината в София? Цялата обществена сграда е построена върху присвоен национален капитал. Така че оберпрокурорът с танцова стъпка налетя на най-болния мазол, заради който няма да има мир.

wreckage
снимка на wreckage

Кога прокуратурата ще провери опстоятелствата около пожара, уничтожил зградата на цирка на Солни пазар?

КОГА?

mamut

 интерсно какво ще проварят на "Ремонт на верижни машини" ЕООД, Раднево, то е малко дружество, бивша ремонтна база на Мини Мариза изток за ремонт на булдозерите "Коматсу," които са в мината. Ако искаха можеха да проверят следните преватизирани дружества в Комплекса " "РЕМОТЕКС" АД, Брикел, Енергоремонт -Гълъбовокакто и  Енергопроект. Също така могат да проверят как са сключени договорите за американските централи в района -кой ,как и защо скри доклада на Жотев до МС.

Булгартабак защо ?

Москвич
снимка на Москвич

👍"РЕМОТЕКС" АД Раднево,Димитър Калчев- НДСВ.Цена 9 млн.лв. Бонус-30 млн.лв. продукция.Георги Домусчиев и той беше там и медовина пи...2001г. по времето на църн Ваньо.Само борверга"Шкода" беше около милион лева.

риболовец 5

   По-леко прокуратурата!

   Вие с една "подпорна стена" не можете да се справите, а какво остава с тези 14 предприятия за десетки милиарди.

  И защо едва сега?

  

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Някой ще обади ли каква е давността по тези приватизационни сделки?

Славке, напъни се, а?

 

Нататък, голяма част от тези цитирани предприятия бяха и "масово" приватизирани - каскетурата проверява ли боновите книжки?

Славке, кажи ма!

 

Простотия от всякъде, отпускарска работа.

~~~~~

Вместо да си губим времето с подобни антрефилета, предлагам да си направим свой списък на предприятия за проверка, аз предлагам

- БВТБ - давностен срок минал, обществен интерес огромен

- ОББ - аналогично

- Стоманени тръби - предприятието фалурано

Желязко Желев

        Имах доста акции в "'Химко" .60% от цената на крайния продукт се формира от разхода на газ.% естествено варира.Цената на карбамида се качва ,пада с газа същото.Ако имаш евтин газ си топ ,ако не си в коша за боклук.Това и стана.Единствено възможен собственик там бяха руснаците заради газа.Аз се отървах на време без загуби.

      Вероятно така стои и въпросът с ''Нефтохима''Вероятно ако не бяха го взели руснаци щеше да иде за скрап като ''Химко'' и ''Плама''Има  политически компоненти дето Данс манс няма как да отчете.

     Голям грабеж се случи.Но прокуратурата следва да си гледа текущата работа.За грабежа и геноцида са нужни други политически инструменти.Там думата е на друг.Засега мълчание на агнетата.

словата МИ

Леле!  Този списък е цялата забравена наша гордост.

paragraph39

А "Слънчев бряг" ЕАД, "Златни пясъци" ЕАД, "Албена" ЕАД и прочие- защо тях НЕ?!

Потънали са в морето или в пясъците ли?! Държавни български "Атлантиди"?!?

А, да, и "Океански риболов" ЕАД- кой, защо и срещу колко пари за него го прати на дъното??!

А?!?

риболовец 5

  А каква хубава хранилка за партийни калинки щеше да е.

маодънпин

Не разбрах.

Разследват ли се умишлените фалити на банките:

Първа Частна

 Банка за земеделски кредит (БЗК)

Добруджанска банка

др.

 

Има ли давност за тези престъпления ( меко казано )?

Защото в края на кращата всичките окрадени милярди са минали през банки ( фалирали ).

Играчите са ясни , парите с в тях и досега под най-различни форми.

Престъплението е Очевадно.

А парите - кога обратно?

Или - давност?

Не - мерзост и мръсотия.

 

маодънпин

Прокуратурата най-после обяви кои са 14-те големи приватизационни сделки, които първо проверява. От официално съобщение на държавното обвинение става ясно, че ДАНС са изпратили до главния прокурор  доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно: „Арсенал“ ЕАД; "Асарел – Медет“ ЕАД; „Химко“ АД; „Кремиковци“ АД; „Нефтохим“ АД; „Промет“ ЕООД; „Соди“ ЕАД; „Сомат“ ЕАД; „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД; "Елаците - Мед“ ЕАД; „Параходство Български морски флот” ЕАД; "Плама“ АД; „БТК“ ЕАД; „Ремонт верижни машини“ ЕООД. 

 

Ако някой напише колко са откраднатите активи на гореизброените 14 "дружества" + перфектно фалираните банки , ще видите ,че чаканите 29 милиарда евро са капчица в океана - свят ще ви се завие от сумата.

3biri

Нищо не вдявате от икономика. Част от тези предприятия в т.ч. Кремиковци, Нефтохим, Арсенал ..., под мъдрото държавно управление генерираха само загуби в последните години преди приватизацията си и всяка година държавата изливаше пари за да не фалират в капитала им. Не се гледат активите, а разликата мржду активите и пасивите, която за средно грамотните хора се нарича капитал.

Дяд Омраз

А БГА "Балкан"? 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш