Quantcast
Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова

Не е известно обаче държавното обвинение да работи по лошите кредити, раздавани от банката
16 299
 Булфото
Лена Бориславова

Прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова. Това се разбра от пост на самата Бориславова във Фейсбук отпреди няколко дни. 

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", пише Бориславова. Пред "Сега" тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар. "Сега" научи, че от ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ) - кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

Според източници на "Сега" договорът е бил за няколко месеца, докато бъде окомплектован юридическият отдел на ББР, тъй като много от хората напуснали заедно със старото ръководство на банката, а новото било притеснено да не са му оставени заложени капани. Дружеството ДГКВ било избрано, след като били пратени покани на няколко фирми.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени "балонни кредити". Бориславова пише, че "старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада - изпадат в неизпълнение, т.е. няма #КОЙ да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…"

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова през февруари публикува договора на външната кантора, наета от ББР.  В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на кантората. Атанасова настоява, че договорът е сключен, преди новото ръководство на банката да бъде вписано в Търговския регистър.

"Сега" опита да разбера от прокуратурата какво проверява около договора на ББР с кантората, както и дали има някакви разследвания за лошите кредите от държавната банка. В сряда на държавното обвинение бяха изпратени писмени въпроси по темата, но и до днес отговори няма.

 

Още

Приятелски фирми на властта поемат отново ББР

01.12.2022

3976
ББР няма да може да събере 300 млн. лв. от големите кредити

30.11.2022

2330
Росен Карадимов влиза в надзора на държавната ББР

07.11.2022

1017