Quantcast
Прокуратурата се договори с "изнудвачите" на Пеевски и Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се договори с "изнудвачите" на Пеевски и Доган

Присъдите съвпадат със срока, през който те лежаха в ареста без обвинителен акт
2 173
 Снимка: Архив

Делото за изнудване на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган изненадващо приключи със споразумения между двама от обвиняемите и специализираната прокуратура. Румънецът Дорин Йордаке, който беше задържан в ареста 8 месеца, е договорил да получи точно толкова като окончателна присъда. Другият осъден - българинът Дилиян Георгиев, трябва да лежи в затвора 6 месеца. На практика обаче и неговата присъда вече е изпълнена, тъй като той също беше зад решетките половин година. Двамата вече са на свобода, след като специализираният съд е одобрил сключените споразумения, съобщи "Свободна Европа".

Остава загадка какво точно престъпление са признали Йордаке и Георгиев. Проверка на "Сега" не откри съдебния акт в портала за публикуване на съдебните актове, където би трябвало да е качен. Прокуратурата твърдеше, че те са участвали в организирана престъпна група заедно с издирвания румънски бизнесмен Овидиу Семенеску, за да изнудват с компрометираща информация двамата политици от ДПС. Въпреки че Пеевски и Доган отрекоха пред разследващите, че някой иска да ги рекетира, спецсъдът отказа да освободи Йордаке от ареста. Така точно в края на максималния 8-месечен срок, в който румънецът може да бъде държан в килията, без внесен обвинителен акт, държавното обвинение сключва споразумение с него. Това се е случило на 18 януари, два дни след изтичането на въпросния срок.

Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор за участие в организирана престъпна група и от 1 до 5 за сформирането и ръководенето ѝ. По всяка вероятност осъдените са признали вина за по-лекото престъпление, тъй като са лишени от свобода за по-малко от година. Не е ясно каква е причината, наложила подобни споразумения. Прокуратурата през цялото време твърдеше, че по делото са събрани достатъчно доказателства за намеренията на българина и двамата румънци да изнудват Доган и Пеевски. Още повече, че спецсъдът се съгласи, че може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление, заради което държа обвиняемите в ареста толкова време. Йордаке и Георгиев от своя страна твърдяха, че са невинни.

ЗАГОВОР

Държавното обвинение привидяло конспирацията срещу Пеевски и Доган още през лятото на 2019 г., но че има задържани се разбра чак през октомври. Според прокуратурата  всичко започнало преди две години, когато бизнесменът Овидиу Семенеску, за когото е пусната европейска заповед за разследване, се е срещнал в Букурещ с българина Дилиян Георгиев и румънеца Дорин Йордаке. В тази конспиративна среща имало и четвърти участник с тайна самоличност, който се явява защитен свидетел. Именно той разказва, че разговорът между четиримата се въртял около загадъчен доклад на френските спецслужби. Темата в него била свързана с контрабанда на цигари от "Булгартабак", като със средствата от тази дейност се финансират терористични организации като "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Там поименно се споменавали Пеевски и Доган.

Семенеску заявил, че Европейският парламент също щял да се запознае с доклада на 1 юни 2019 г. Затова предложил да редактира документа, като имената на българските политици изчезнат преди евродепутатите да ги видят. За целта били необходими 12 млн. евро, като 10 млн. са за френски прокурор, а 2 млн. евро - за посредниците, т.е. за тях. В кориците на делото обаче такъв доклад изобщо не присъстваше. Самите обвиняеми също отричат да са го виждали.

Още

Открита е черната кутия на разбилия се край Безмер Су-25

29.09.2022

Обновена

2479
Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

27.09.2022

5456
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4664