Quantcast
Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили

Бяхте въоръжени и не редактирайте обществената памет със задна дата, отговориха от "Дондуков" 2
11 850
 БГНЕС
Хора от Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев по време на акцията на 9 юли м.г.

Прокуратурата не е нахлувала в президентството при акцията си през юли м.г. на "Дондуков" 2, а посетила мястото по покана на административния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Абсурдното обяснение с 1 година закъснение даде ръководителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която каза "ние само пристъпихме".  Тя обясни и че нямало как случилото се да е нахлуване, защото имали съдебни разрешения. "Всички други твърдения - за нахлуване някъде - са най-малкото неистина и манипулативно поднесени", оправда се Маджарова. Повод за нейните твърдения станаха аргументите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Нахлуването в президенството е един от тях. 

На 9 юли м.г. в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица влязоха в президентството и часове наред претърсваха кабинети. Във видеокадри от онова време се виждат въоръжени и маскирани.

 

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция", написаха в официално съобщение от президентството по повод думите на Маджарова.

"Дни наред, по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция", добавят от "Дондуков" 2.

Оттам твърдят и че "основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата".

От президенството напомнят, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. "В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна", пишат от офиса на държавния глава. 

Още

ЦИК отхвърли покана за среща от президентството

25.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4596
Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

24.10.2021

Обновена

6572
Радев нахока партиите, че се занимават с протести

22.10.2021

5167