Quantcast
Протест срещу застрояването ядоса Иван Портних във "Фейсбук" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Протест срещу застрояването ядоса Иван Портних във "Фейсбук"

5 922
 FB/Иван Портних
Портних сътвори едно изречение с много думи.

Протест срещу презастрояването на Варна накара кмета Иван Портних да реагира емоционално на профила си във "Фейсбук". Сагата се разви тази вечер. В 19 часа около 100 души вдигнаха плакати и викаха "Мафия" пред сградата на общинската управа, а той написа малко по-късно: "Приватизаторите на протест, малко, защото малко са облажилите, тъжно, лицемерно, готови да използват всеки, без разсъждение, човешки не е приемливо". Изявата е любопитна, защото профилът му по принцип се поддържа с рекламна цел - да хвали хубавите неща, когато се случват из града. Емоционално лично мнение по актуален въпрос той почти никога досега не е изразявал.

В поста си Портних очевидно има предвид "Демократична България", тъй като част от протестиращите бяха нейни активисти. А една от партиите в коалицията - ДСБ, в края на 90-те години на миналия век (чрез абревиатурата СДС тогава) извърши приватизацията и реституцията в реални граници, вследствие от което се нароиха частни парцели. Много от сградите - в междублокови пространства и градинки, никнат върху такива парцели.

Изявата на Портних във "Фейсбук" бе предшествана от пресконференция на ГЕРБ - Варна по-рано през деня, в която бе застъпена същата теза - злото е посято преди четвърт век. Голяма част от варненци не са съгласни с нея, защото градът се управлява вече 10 години от ГЕРБ. През 8 от тях - и разрешенията за строеж, и концепцията за развитие на града (ако въобще има такава), са дело на Портних и екипа му.

Още

БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5466
Протест съпътства откриването на XXXII олимпийски игри Токио 2020

23.07.2021

858
Служебната власт пусна кариера за варовик и предизвика протест

19.07.2021

1725