Quantcast
Проверяват нерегламентиран италиански боклук и в Бургас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Проверяват нерегламентиран италиански боклук и в Бургас

Премиерът успокои, че мораториумът не засяга вноса на дрехи втора употреба
Обновена
22 701

Районна прокуратура в Бургас започна досъдебно производство относно нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци, съобщи бТВ. Подобна пратка бе заловена и на варненското пристанище.

Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук, но е установено несъотвествие. 

"Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония", съобщават от държавното обвинение.

Изпращачът и получателят на контейнерите са същите, като тези на установения нерегламентиран боклук на варненското пристанище.

Повече подробности от прокуратурата ще изнесат в понеделник – 20 януари.

Междувременно поредна бизнес организация обяви, че е притеснена от искания мораториум върху вноса на отпадъци в страната. Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора ръка е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което изказва своите опасения от подобна мярка.

Борисов днес увери, че държавата никога не е разглеждала дрехите втора употреба като отпадъци. "Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанищата, в Плевен", обясни той по време на днешната среща за решаване на проблемите на бедводния Перник.

Той допълни, че e розпоредил да се вземат проби от пепелината в ТЕЦ-овете, за да се провери какво е горено. И призова за особен контрол на доставките от Италия от страна на митниците. "За този тип боклуци или отпадъци става въпрос. Виждате вече как панически ги изкарват, хвърлят по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокуратурата се занимават с тая работа", обясни премиерът.

ИЗДИРВАНЕ

И днес на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят 25-те контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Прокуратурата във Варна е поискала съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата – изпращач „Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, съобщи БГНЕС, цитирайки наблюдаващия прокурор. Установява се също дали собствениците на фирмата–получател – македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на нашата страна или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Италианската компания е основана през 1984 г. и се специализира в рециклиране и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма “Блацион” ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Още

Прокуратурата води дело за отвличане на търговец на криптовалута

25.05.2022

857
Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2916
Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1547