facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пътят на премиерската джипка - от селата до суперкомпютъра

"Яд ги е, могат да ме снимат гол колко' искат", заключи Бойко Борисов
4 177

Стартира строежът на сградата в София Тех Парк, където ще се помещава суперкомпютърът в България. Машината е една от най-модерните в Източна Европа, има само 5 такива на континентa. Ще се използва за иновационни и научноизследователски дейности, в промишлеността, в медицината. Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г. Правим неща, които никой не е вярвал, че ще се случат. В сферата на иновациите и новите технологии сме лидер на Балканите. С такива проекти съм сигурен, че икономиката ни ще тръгне нагоре.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, July 2, 2020

От малките села около Велинград до строителната площадка на бъдещия супер компютър в София - премиерската джипка тръгна в четвъртък по българските пътища от сутринта, като пътуването традиционно беше излъчено във фейсбук профила на министър-председателя. Заедно с Бойко Борисов в колата обичайно бяха и финансовият министър Владислав Горанов, както и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

На задната седалка този път седна и кметът на Велинград Костадин Коев, който разказа на премиера проблемите с околовръстния път на града. Колата изненадващо спря до човек със светлоотразителна жилетка. "Какво правите?", зачуди се Борисов. "Работим усилено!", отвърна работникът, след което джипът отново потегли само за да спре след няколко метра до друга група работници. "Как сте, майстори? Кмета познавате ли го? Слуша ли с двете уши?", пошегува се премиерът и пак подкара напред. Минута по-късно пък попита през прозореца двама полицаи дали "вървят тези колички", визирайки патрулния автомобил. "Хората, като са доволни, и на мен ми харесва!", възклина Борисов.

"Родопите ни са важни, сега нагоре като минем над 12 села - правим инфраструктурата, правим училищата", отчете кметът на Велинград. "Тука кметовете от кои партии са. Ти от коя си?", поинтересува се Борисов. "Ами смесено са. Аз съм от ГЕРБ. И от ДПС има", отговори Коев, а премиерът го попита дали от тези пари за пътища и училища има и за другите кметове, след което получи уверение, че е така.

Час по-късно премиерската джипка вече е в с. Биркова, където живеят около 2000 души. Борисов беше посрещнат в центъра на селото от голяма група местни жители, които бурно му ръкопляскаха, щом слезе от колата. "Няма да правим здрасти, защото вирусът си върви. Нещо да кажете?", обърна се премиерът към хората. "Благодарим! Това е исторически момент за нашето село", рапортува един от мъжете, а друг му даде букет цветя и му пожела да живее 120 години. От думите на местните се разбра, че селото чака над 30 години да се направи нов път до разклона за Велинград, наскоро ремонтът на отсечката все пак е започнал.

"Най-добре Нанков да го оставя тук, а на есен да дойда да си го взема", отвърна Борисов, след като чу още за проблемите на населеното място с инфраструктурата. След това премиерът отново се качи на джипката, а хората го изпратиха с аплодисменти. "Ето за това ги е яд! Могат да ме снимат гол колко' искат! Нали разбираш? Колкот' искат да ме снимат!", рече Борисов на пиарката си Севделина Арнаудова, след което паркира джипа до група деца. "Елате тука", привика ги той от прозореца, а след тяхното очевидно нежелание кметът на Велинград им се скара: "Елате тука, бе, деца". "Искате ли физкултурен салон? А какво искате?", попита премиерът и децата отговориха, че искат асфалт. Борисов обеща, че ще им направи, за да си карат тротинетките.

В следващото пряко включване от джипката, тя вече се движи по магистралата към София. Прави впечатление обаче, че през цялото време премиерът шофира автомобила в аварийната лента, което е нарушение на Закона за движение по пътищата и се наказва с глоба."Ето нови мантинели, нов асфалт, нова маркировка. Как се казваше тази маркировка, която свири? Шумяща? Измислете някое по-завързано", поръча Борисов на зам.-министър Нанков.

Така след обиколка на велинградските села колата на премиера изненадващо паркира на площадка в София Тех парк, където днес беше направена първа копка на сградата на бъдещия суперкомпютър. Там делегацията на Борисов бе посрещната от столичния кмет Йорданка Фандъкова, българския еврокомисар Мария Габриел, икономическия министър Емил Караниколов и президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. "Обади ми се министър от Гърция и каза: "Г-н президент, какво правите с този суперкомпютър?! България е 10 години напред от Гърция в тази област", разказа Плевнелиев. "А ние идваме от място, където сме 50 години назад от тях", отговори Борисов, имайки предвид селата.

"А кога свършва този ретроградният Меркурий? Не почвайте до тогава, ако трябва да се правят нови работи, след това карайте", нареди още премиерът. Преди това Караниколов се опита да счупи бутилка в лопатата на багера за първата копка, но не успя от първия път.

След това Плевнелиев показа бъдещите планове за София Тех Парк, за което Борисов каза, че "на това вече не му викат уйдурма, а аранжимент". После извика финансовия министър Владислав Горанов и разказа как Горанов си ударил главата, докато се е возил в джипа, когато минал през дупка. "Вика: Ти ме повреди - и край, не дава повече пари", продължи премиерът, а около него официалните лица радостно се смееха.  Борисов се пошегува и с еврокомисаря Мария Габриел, която "още тичала по полетата в Гоце Делчев", когато той обсъждал за първи път бъдещето на София Тех Парк.

Накрая Борисов избяга от журналистическите въпроси за СМС-ите между него и бизнесмена Пламен Бобоков, които бяха показани по-рано днес в ефира на bTV.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Борисов превръща 7 млн. в заложници на параноя и гузна съвест

26.09.2020

3554 39
Борисов: Кръгът на Радев ми прати прекрасна госпожа да снима шкафчето

24.09.2020

Обновена

32097 325
Борисов обиколи села и не видя нищо направено от Пеевски

20.09.2020

9111 47

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Простотия отвсекъде. Простите хора обичат това.

Sine_metu

Обиждаш ме.

Едва ли познаваш по-„сложен“ от мен, но и аз, мамка му, повече харесвам тъпанара в движение от умника да ми срича в кабинета си.

Преди време „питах“ Корнелата: бе вия луди ли сте? Почему, майната ви, не вървите по петите на бацето? Че и пред него.

такива прости работи, Дани

Sine_metu

Хубаво, телевизиите са продажни. Открихме Америка

Но никоя телевизия не може да заобиколи рапорт-ажче от вида:

„Днес, говедото еди-кое си от ПЕС, благоволи да ощастливи с присъствието си оплождането на юниците в... На милото тържество кумуваше другарката...“

Бацето точно това им прави на малоумниците червени, а те мигат на парцали

 

П.П. Четете Вапцаров. Гения. Казал е всичко

ssto

Няма нужда да го мотивираш в повече.

И без това обикаля като магистрален сводник по пътищата.

 

Остава и Корнелия да започне да заработва като катаджия и пародията на политическия ни модел ще е пълна.

 

Дяд Омраз

Ааа, не! Сакън! Корнела не трябва да се състезава на полето на популизма и простонародното надговаряне с Баце. Той е професионалист и ще я отвее, както и става, когато тя се опитва да му влезе в тона.

 

de_Ruyter

Плевнята милия, всичките му евро стойки и евроатлантически ценности за които бълбука като замаяна пастирка, изчезват в мига в който започне да се умилква около Кръстника... 

 

😂

Калпазанче

Глутница

Комарницки рече:-"Туш!"

Генералът с  чер ботуш,
Конституция закон,
гази кат несръчен слон,
в магазина за стъкло.
Той е с войнско потекло...

А до него зъл палаш,
ръси думи-все талаш,
и законност въдворява,
въдворява- все не става!

Друг палаш-полу-мастия,
здраво стиснал е кисия
и подхвърля някой лев,
ей така за шефа кеф.

Черна стройна кат фиданка,
герберска каракачанка,
яка ,твърда кат бетон,
в Монтанярския закон.

В глутницата генералска,
жми кутре, със длъжност кралска.
Джафка то сегис-тогис.
Хляба варди -стар пиниз.
 

На Московска пък кметичка,
хълца като ученичка,
щом народ отвори дума
за мастиите, зоолума.
 

Списък дълъг- помияри,
по софийските тротоари,
и по жълтите павета
глутница от гладни псета.

Май ще трябват геги, сопи,
в помиярските окопи.
Глутницата да разгоним,
и спокойно да си ходим.

Светозар

Ето кратък списък на успехите на г-н Борисов в ЕС:

Заплати – най-ниски, Пенсии – най-ниски, Средна продължителност на живота – най-ниска, Застаряване на населението – най-бързо, Намаляване на населението – най-бързо, Състояние на здравеопазването – най-лошо, Жизнен стандарт – най-нисък, Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско, Състояние на пътищата – най-лошо, Автомобилен парк – най-стар, Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско, Индекс за върховенството на закона – най-нисък, Индекс за възприятие на корупцията – най-висок, Ниво на удовлетвореност от живота – най-ниско, Роми – завършена е интеграцията им в ГЕРБ. (В основните ромски секции в софийските квартали „Филиповци", „Факултета" и „Христо Ботев" на балотажа за г-жа Фандакова са гласували 85% от ромите.), Шеф на БНР – главанак, Шеф на БНТ – зависим от ДПС, Гешев – радост, Цацаров – двойна радост.

Без

Слава на Боко! Слава на простотията! Слава на Слава! Слава на Бахура, Компира, Суджука, Маджо, брат му, стринка му... и всички незнайни български тъпаци.

вале

😁👍

ssto

 

Кой се е подиграл с Борисов, като му е внушил, че е контрольор от Агенция пътна инфраструктура?

 

Няма ли кой да му обясни, че като началник на изпълнителната власт трябва да организира удовлетворяването на най-важните обществени потребности и да намери решенията на най-тежките обществени проблеми?

 

Кой, Кой да му каже, че тази работа се върши с мислене, четене и писане, а не с обикаляне по пътищата?

mi6osp.

Човечецът  е с талант само за инспектор, но ние го направихме минпред.

А талантът  е  като простотията - избива под лустрото. 

маргаритка2

Гешко напълно отне шоуто на Бочко .

 

Ама и Той можеше да разнообрази джипния жанр - едни и същи монолози, еднаква масовка... Скука.

 

 

Светозар

Пиарката Севделина Арнаудова е съобщила радостната вест, че супер компютъра ще се нарича „БУНАК .01“ (Бойко Ученик НА Комунизъма)-

маргаритка2

Много ми е мъчно за тези жена - кога смогва хем да работи, хем такава голяма къща да чисти??

 

Но повече ми е жал за Караниколов и багера.

 

По принцип бутилката се чупи от жена. И в кораб, който се пуска на вода... Не знам дали ми следите мисълта - корабът определено трябва да е напълно завършен преди срещата с бутилката.

 

Но първа копка на кораб.. Както и да е. Щом не се е счупила от първия път, следва, че сградата ще се ремонтира често.

 

Горкият суперкомпютър. Бездомен като финансов министър.

 

ppipi7766

Това го имаше преди и в съпровод на песента:

"Хайдути бродят по селата".

never-mind

Боко ще копае биткойни на супер компа !! 

За целта освен клавиатура БЕЗ кирилица ще има исупер здрава кирка и маркуч за да охлажда нашият компа !! 

В герб е пълно с....компютърни гении копачи

Лъчо, Барни,...Ревизори,Гешев..по график ще копаят

За да не стане като с търг регистър , заради калпави дискове ,тук твърдите ще са ог чугун !! Софтуер ще е нов - Севдуер !! 

Ние участваме в строителството на компа....правим улуците,фондамента, ВиК...тоалетните

Боки ще асфалтира 100 метра за 5 милиона!!

Снимаха му злато..евро.. а да видим как ще му снимат биткойните..

Ще ги..изкопае всички

И всички врагове ще закопае

fractal
снимка на fractal

От сЕЛО Бояджик до първия компютър в САЩ

Джон Атанасов

Sine_metu

Четв., 02/07/2020 - 17:39 (нов)

ssto

Няма нужда да го мотивираш вповече.

 

Да „мотивирам“? Момче просто съм от Горни Лозенец. Много по-късно научих думите и не всички. Биехме се обаче всеки божи ден. Не се боричкахме, биехме се „на метър кожа и кило кръв“. С прътове, вериги, боксове - най-коварното и гадно оръжие, можете да ми повярвате, ножове... с юмруци и зъби, с ритници. Удряте ли, бийте с крак. Ръчичките са безполезни

 

Затова казвам

Има време да се разсъждава, има време за бой.

Дошло ли е второто, забравете мислите.

Инстинктът и реакцията, животинската хитрост, подражаването на врага, лъжата, лъжата и лъжата... Не си позволявайте и дума истина, и звук. ще ви убие. Лъжете, удряйте и се молете

 

nebenebe

БХ има глисти, според мен.

Sine_metu

И според мен. Червени.

Не се заблуждавай,че бабичката и бацето не ... в едно гърне. От него и ядат

Джиджи

Пътят на премиерската джипка - от селата до суперкомпютъра

А Херо Мустафа е насекъде!!! 😁👍💔

magik
снимка на magik

БОЙКО при компютрите....Ръ. Ръ. ,на компотите.....ура другари...!!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш