Quantcast
Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

Компромиси с история, идентичност, език и малцинства с Македония не може да има, обяви още президентът
3 246
 БГНЕС

България има нужда от най-малко 16 нови изтребители. Това обяви президентът Румен Радев при отбелязването на Празника на авиацията и на въпрос как ще коментира ситуацията около евентуалната поръчка на още 8 F-16. България вече купи 8 такива самолета, като плати наведнъж 1,3 млрд.долара. Преди дни правителството заговори за покупката на още 8, с аргумента, че самият проект е заложен за общо 16 машини.

"На военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи", обяви в същото време президентът. "Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза", подчерта още президентът Радев, без да обясни какво точно има предвид под лични политически интереси и чии са всъщност те. Той не конкретизира и кой не е слушал военната експертиза.

Радев коментира и отношенията с Македония. "Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език", обяви президентът. Това е отговорност преди всичко на страната - кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев, цитиран от БГНЕС.

Попитан за искането му от КС да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за конституция на ГЕРБ, Радев каза, че се надява: „Конституционният съд да защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите”.

 

Защо 16 октомври е ден на българската авиация?

Първият боен полет в Европа е дело на българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев, припомня БНР. Той е разузнавателен, с германски самолет „Албатрос“ над обсадената Одринска крепост. Провежда се на 16 октомври 1912 г., само няколко дни след избухването на Балканската война. Продължава 50 минути и стъписва османската армия. Подвигът на двамата родни летци, обучени в Германия, Франция и Русия, е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили.Именно това е причината с постановление на Министерския съвет от 1963 година, 16 октомври да бъде обявен за Ден на Българските ВВС. 

98

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Борисов се намеси в случая с президента, Естония и Covid-19

21.10.2020

Обновена

18742 249
Здравните власти се сблъскаха за карантината на Радев и Борисов

27.10.2020

1374 7
Бивш премиер на Македония: Умишлено се насажда омраза към България

23.10.2020

4963 49

Коментари

Страници

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Веднъж да се съглася с Радев и аз. Освен 16 нови кончета F-16, поне още 8 F-35 за тежката кавалерия ще са идеално допълнение.

 

Едновременно с това, засилена военна мощ по море и значително подобряване на ПВО/ПРО ще гарантират до голяма степен сигурността и същевременно, ще допринесем за общата защитна мощ на НАТО.

Да не забравяме и подводният флот. 2 или 3 подводници ще са напълно достатъчно.

old war horse
снимка на old war horse

ф35 продължава да има проблеми, кръсте!

още не са държавно приети! за ф16 блок 70 вход 😁

никой нищо не може да каже още, щото са нероден петко!

иначе, да, имаме нужда поне от 16 изтребителя!

vladofff

Ти гледал ли си "Ледена епоха"? Имаше един момент, дето пословично тъпите пилци събираха некви дини, щото щял да настъпи студ за "милион милиарда години". И последна контра въпрос - докъде ще стигнат 5 дини в тоз период? Та какво точно ще направим с 2-3 подводници и няколко фърчила? И най-вече на кого?  На мечката ли?    

Балабаец

ф35 продължава да има проблеми, кръсте!

още не са държавно приети!

Що лъжеш така дебелашки?

танас

16? Направо 160! И всичко това да се заплати авансово на ФАЩ,тъй като са в тежко финансово положение.Естествено по силно завишени цени,за да може да се облажат повече депутати и чиновници и най-вече самия Тиквоний.

de_Ruyter

А бе от къде ви копаят такива експерти?! "Не са държавно приети"... 😂

Да оставим лаишкото описание на този процес, но това е изтребител който до момента е произведен в 570 бройки към месец октомври 2020-та! И в момента е на въоръжение освен в щатите в Израел, Япония, Холандия, Норвегия и Италия! Да не говорим, че са участвали и във военни действия (от САЩ и Израел документирано)

 

Всеки който лети има проблеми... особено когато пък се касае, за самолет който е следващо поколение и е създаден да замени почтия целия изтребителен спектър от предните 50-тина години. 

Luft hans

За какво точно лъже? Ако искаш прясна справка може да си отвориш DefenseNews 12.10.2020 и да си прочетеш статията F35's problematic lightning protection to recieve a fix.

Може да е дреболия, но все още не е изчистено всичко по тях. Този самолет има смисъл само в интегрирана среда с ДРЛО, сателити и кво ли не по земята. За България смисъл> много по-малко от НУЛА, защото за центата му може да се извършат къде по смислени задачи. 

old war horse
снимка на old war horse

ами вземи се ограмоти!

de_Ruyter

Например е излъгал дебело и елементарно за това: 

 

още не са държавно приети! 

Каквото и да влага под този, хех, термин... държавно приети?! Не са на въоръжение ли, ща ли? 

Да, имат проблеми... ама имат 570 бройки и ги експортират и купувачите чакат на опашка, а единствения, хех, конкурент е направил 6 прототипа от които единия крашна. И не се знае кога ще влезе в серийно производство... Та нека си имат Ф-35 проблемите... качествено това е нова система с огромни предимства на бойното поле, пред минимум недостатъци, които се премахват с въпросната интеграция която спомена... 

 

И да, за България както казах, дори Ф-16 блок 70 ни е ненужен, защото е технологично сложен за това което имаме като армия,  логистика, инфраструктура и човешки потенциал... Ако трябва да направя аналогия, то е като да имаш стоманен меч, закалет, остър и с удобен захват, но в същото време щита ти е от слама, а бронята ти е ленена риза... 

mi6osp.

 

 F 35 е наречен Lightning ||, защото всеки втори самолет ще падне като светкавица😅 (лаф между пилоти). 

14 години след първия полет самолетът показва 850 дефекта, от които 18 фатални  (доклад на Пентагона от края на 2019).

Затова не може да  премине държавните изпитания и да влезе на въоръжение във ВВС на САЩ.

За последен път тези изпитания бяха прекратени през края на август тази година, когато светкавица изгори електрониката на 15 такива самолета на открита стоянка в база Едуардс и ги извади от строя.

Стоянката бе защитена с гръмоотводи, които липсват при полет. 

И този суров продукт се предлага като суперсамолет по света, но показателно не е на въоръжение  във ВВС САЩ. 

Льо Клер

Кого ще нападаш, кръстьо? Прави го пеш, бе! 🏃

de_Ruyter

Не е на въоръжение, но участва в бойни операции?!?! За първи път чувам боен самолет който не е приет на въоръжение, но е произведен в стотици бройки и е в серийно производство?!

😂

абе наистина ви копаят от някъде такива умници... не може просто така да се появявате от нищото... 

 

https://www.flightglobal.com/first-operational-f-35-squadron-declared-ready-for-combat/117812.article

 

https://www.defensenews.com/breaking-news/2016/08/02/air-force-declares-f-35a-ready-for-combat/

 

https://news.usni.org/2019/02/28/navy-declares-initial-operational-capability-for-f-35c-joint-strike-fighter

nafta

И последна контра въпрос - докъде ще стигнат 5 дини в тоз период?

До никъде. Ще замръзнат през първия половин час.

mi6osp.

Партнер, намери някъде доказателство, че F 35 A e прииет на въоръжение във ВВС на САЩ и го представи, преди да продължиш да дрънкаш.

Тази година беше приет на въоръжение F 35 B, самолет за флота и морската пехота , с двигател и за вертикално излитане и кацане (бяха го нарекли F 36, но сега си е F 35 B).

Това  с F 35 B даде възможност в Уискито, в графа състояние на самолета , да бъде написано вместо " в изпитания", "в изпитния и в серийно производство".

Съветвам те да потърсиш в публичните доклади на Пентагона сведения за състоянието на F 35, ако и на тях не повярваш, си безнадежден случай.

Колкото до участието на F-35 във военни операции, ще ти напомня, че в Сирия бяха изпробвни над 200 нови руски оръжейни системи, вкл. Су 57.

 

de_Ruyter

Су-57 е на ниво прототип, въобще дори не би следвало да го споменаваш. Не се знае кога ще почне серийно производство, само датите се сменят. Въртят виртуални бройки, а още не е избистрена концепцията ни за радар, ни за двигател, ни за авионика, ни за въоръжение... Шест бройки, един вече е в разход. Су-57 отиде в Сирия, кацна в Хмеймим и това беше единственото черно на бяло... че са били в акция е версия трудно доказуема, освен на думи. Прототип. Запомни ли? П Р О Т О Т И П... като Т-14. 

 

Няма филм в който бойна машина е влязла в масово производство и да не е на въоръжение, спри да ставаш смешен. Дрънкалото си ти, до момента си с общи приказки тип "строго секретно", аз съм този който дава цитати и линкове... че на всичко отгоре нахала иска да му доказвам нещо?! 

😂

Of the 500 aircraft delivered so far, 354 are F-35As, 108 are F-35Bs with short takeoff/vertical landing (STOVL) capability, and 38 are F-35Cs for US Navy carrier operations.

 

mi6osp.

 И  7, и 357 самолета са прототипи, ако не са приети на въоръжение.

Намирал съм програмата за производство на F 35, в нея пишеше, че до 2020г ВВС на САЩ ще имат на въоръжение около 2000 F 35. и до 2030 това ще е най масовия американски изтребител.

Засега бройката е коригирана /намалявана наполвина  няколко пъти, а в конгреса на САЩ има вече няколко съвсем сериозни предложения за спиране на програмата.

След спирането от конгреса на F-22 заради нищожния боен радиус на действие от 760 км, спирането на F 22 ще е втория  унищожителен удар върху американското военно самолетостроене. 

 

de_Ruyter

Буахахахахаха 😂

ти ще се научиш ли да си служиш с цитати и линкове, никой не е длъжен да ти чете свободните съчинения... бил срещал, бил чел, бил видял, били му казали?!? 

570 броя до този момент малко ли ти звучат? По малко от шест прототипа на единствения конкурент за изтребител пето поколение? 

😂

 

Искам да схванеш някои детайли- това е втория изтребител пето поколение, най- много произведени бройки, на въоръжение не само в САЩ, но и в още поне шест държави. Още половин дузина държави вече са го платили и си чакат своите джетове. Поне две са го използвали в бойни действия- документирано! Самолет творен с ясната идея, че ще е част от интегрирана система, която действа в синхрон, а не мечти за въздушни битки и пируети за зяпачи, които никога няма да влязат в действие, с оглед ракетите които използват съвремените изтребители и радарите които те откриват много преди да си мечтал за визуален контакт... 

 

Продължавай да пищиш колко е зле... от това програмата нито е спряла, нито са спрели да го купуват... Реално този самолет, дори и заради количеството в което е произведен, няма равностоен противник... 

Калпазанче

С 400 да купят!

sega_reader

Един по един, не се блъскайте.

Очакват се минаващия, диагностицирания, имаше една принцеса Даяна и един дето се пише Дан Колов, и още 5-6 чиито имена ще се изяснят допълнително.

Лампичката светна.

Баф.

ГАМЕНЧЕТО

И Звънчо и Звънчо

mi6osp.

Хъм, при задаващата се криза, влагането на средства извън производствената сфера ще ни излезе през носа. 

Светозар

Наполеон Бонапарт: „Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда".

mi6osp.

Хъм, не си забелязал, че България вече няма армия. 

Унищожиха я, за да не могат патриотично настроените военни да правят преврати и така да предотвратят унищожението на България. 

редник

Честит празник на летящите!

-----------------------------

 

...влагането на средства извън производствената сфера ще ни излезе през носа. 

 

Колега, не четете внимателно:

евентуалната поръчка на още 8 F-16. България вече купи 8 такива самолета, като плати наведнъж 1,3 млрд.долара. 

Тези 1,3 млрд.долара са в производствената сфера на братския американски народ...

Slava
снимка на Slava

1

Пет., 16/10/2020 - 11:37 (нов)

TheCrusader

Веднъж да се съглася с Радев и аз.

 

И аз.

Luft hans

След вчерашните изпълнения за американски реактор в Козлодуй, що да не предложим обратното- руски С400 да ни пазят неродените Ф16. Ама няма топки. Няма да има и топки за ей това> 

 

https://nauka.bg/savsem-skoro-da-startira-proizvodstvo-balgarski-helikopteri/

 

Нека да са стара конструкция. Като бъдат наситени с модерно въоръжение и се произведат няколко ескадрили, защитата придобива други очертания. Отделно че могат да се направят достатъчно и за медицинска евакуация.

 

@ Инженерчето> твойте хелита са по-добри, ма пусто цената им е непосилна.

Иван Николов Ге...

ПОнеже са ми спряли акаунта injenercheto пиша от този си акаунт. Те хеликоптерите не са скъпи, само дето не ни трябваха 12 броя и отделно не трябваше да ги договаряме с посредник, който прибра по непотвърдена инфромация 20% от сделката тогава. Инъче машините са много добри. Не искам да ги сравнявам с руските, но само ще кажа,че който днес от ЕС поддържа стара руска техника във финансово отношение му излиза през носа. Не само заради кратките ресурси, ами и заради огормните суми плащани на руската митница и финансово министерство. Само който не е имал взимане даване с руската митница, само той не знае какви финансови загуби са там.

Luft hans

Ванка> като минеш пак през Дахау, се обади да дойда пак да се видим ✌️

de_Ruyter

Радев да каже как точно се поддържа състав за 16 и повече съвременни изтребители, след като им беше проблем да държат всичките налични Миг-29 в бойна и летателна готовност. пожеланията са едно, реалностите са съвсем различни... И не, суверенитет не може да си гарантираш със 16 изтребителя, били те 4++ или пето поколение. Армията е комплексна организация и няма такова нещо като силна авиация, мижава пехота, средна флота и компромисни бронетанкови съединения. 

 

Със съсед като Турция 16 изтребителя не ти дават нищо... не е ясно дали въобще ще имат възможност да излетят от непостроенните си писти. Общо взето това са планери за престиж и еър полисинг... а да си поръчаш за такова нещо Ф-16 блок 70 е безмислица и купуване на политическа индулгенция... 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

При управлението на ГЕРБ, икономиката непрекъснато показва възход. Което означава, че има и е ще има пари и за военни играчки.  Не е нужно да сме непревземаеми. Достатъчно е да имаме нужната мощ да задържим потенциалният агресор до идването на съюзниците от НАТО.

Всеки против това, може смело да критикува Русия за огромните военни разходи и мижави пенсии.

 

Иначе, ако пунтираме ирландската евродепутатка, Радев много хитро не скача срещу още 8 нови изтребителя, за да не му лъсне .....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш