Quantcast
Радев: Демонтажът на стария властови модел ще отнеме време | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Демонтажът на стария властови модел ще отнеме време

Депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала по време на президентското обръщение към гражданите и парламента
Обновена
2 156
Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Tuesday, January 18, 2022

Президентът Румен Радев и неговият заместник Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание на тържествена церемония тази сутрин. Те бяха избрани на постовете си на изборите за президент и вицепрезидент, проведени на 21 ноември 2021 г.

След клетвата Радев направи обръщение от парламентарната трибуна към гражданите и народните представители. "Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитаритен модел на управление достигна своя апогей ... Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", започна президентът. Тук бившите управляващи от ГЕРБ се надигнаха от местата си и напуснаха пленарната зала. Това не е първият път, когато депутатите на Бойко Борисов са постъпвали така, докато Радев е говорил от трибуната. Държавният глава ги съпроводи с думите: "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината."

Той изтъкна, че очакванията на разбунтуваните граждани от президентската институция далеч са надхвърлили правомощията й по конституция. „Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа“, заяви Радев. И предупреди: "Старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време."

Президентът припомни за назначените от него служебни правителства, на които даде висока оценка: "Допринесоха за връщане на доверието в институциите, създадоха модел на широка демократична алтернатива, разкриха множество злоупотреби, показаха, че страната може да се управлява прозрачно и отговорно, според закона." В същото време, Радев подчерта, че времето на служебното управление е изтекло, а сега има ново парламентарно мнозинство, което е поело отговорността за управлението. "От нас, избраните представители на българския народ, се очаква да откроим приоритетите и да обединим усилията си за тяхното претворяване", обърна се държавният глава към управляващите. Той посочи, че е готов на диалог с властта за намиране на решения на кризата, и обеща, че ще бъде критичен към нея, когато намира действията й за неправилни.

Радев напомни за важността на предстоящата правосъдна реформа и заяви, че статуквото ще получи възможност за реванш, ако не се случи решителен пробив в съдебната система, в частност в прокуратурата. Той обаче изтъкна, че евентуални промени в конституцията не бива да се ограничават единствено в областта на правосъдието, а трябва да засегнат разширяването на гражданското участие в управлението, засилване на конституционните гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация.

Освен за конституционните промени, президентът заяви, че консенсус е необходим за преодоляването на демографската криза и за каузата за просветена и образована нация.

За отношенията със Северна Македония Радев изтъкна, че подходът на правителството следва да бъде подкрепен, за да се динамизира диалогът между двете страни. Това обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало, подчерта държавният глава.

След церемонията патриарх Неофит посрещна в катедралата „Св. Александър Невски“ Радев и Йотова и отслужи тържествен молебен по повод встъпването им в длъжност.

КОМЕНТАРИ И ОБЯСНЕНИЯ

Премиерът Кирил Петков остана доволен от словото на президента. "Мисля, че всички тези неща, които той каза, би трябвало всички да имаме съгласие по тях", коментира той. Премиерът обяви, че с радост ще приеме критики от президента за политиките на неговото правителство, тъй като такъв е смисълът на разделението на властите. "Всички ние – и президентът, и изпълнителната власт, сме от отбора на България", заключи Петков.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че причината да напуснат пленарната зала е, че Радев е използвал обръщението си за политически атаки. Десислава Атанасова - шефът на групата на формацията, посочи, че президентът е разделил нацията, и не се правят усилия това положение да се поправи. И заяви, че е дошло времето за бившите управляващи да преосмислят толерантността си към новите.

Още

Румен Радев: Нашите МиГ-29 могат да летят още най-много година

16.05.2022

274
Двата танкера с американски газ пристигат на 8 и 23 юни

15.05.2022

Обновена

1430
С рекетьори не се преговаря! Дори да са в правителството!

15.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

12359