Quantcast
Радев ще насрочи изборите за 28 март | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев ще насрочи изборите за 28 март

Управляващите вече не се свенят да демонстрират топлите си отношения с главния прокурор, смята президентът
Обновена
5 420
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве". Това обяви президентът Румен Радев пред репортери. Досега президентът коментира, че не възнамерява да отлага парламентарния вот, зарази епидемията от коронавирус и че той трябва да се проведе в срок, но не е конкретизирал дата.

Радев призова администрацията, която е отговорна за организирането и провеждането на изборите, да създаде условия за нормалното им протичане.

Мандатът на настоящото 44 НС изтича в края на март. Според конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, което е до края на май. Датата за вота се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането му, а самата процедура се координира между отделните институции. Към момента явно няма съгласие между изпълнителната и президентската и по този важен въпрос.

Радев настоява изборите да не се отлагат, докато от средите на управляващата коалиция се чуват все повече гласове за протакането им, а основният аргумент е пропуски в изборното законодателство относно гласуването на хората под карантина, както и самата извънредна ситуация с коронавируса.  

Относно предложените законодателни промени от ГЕРБ, свързани кой ще разследва главния прокурор, президентът коментира, че "управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор". "Те ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система  от страна на управляващите издава само тяхната цел - да се бетонира статуквото. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие", допълни Радев.

По повод другата злободневна тема - ваксинирането на гражданите срещу коронавируса, държавният глава очаквал правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от имунизацията, така и за рисковете.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: "Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина".

Ключови думи:

Румен Радев, избори, 28 март

Още

Най-много изборни секции отново ще има в Турция

12.08.2022

374
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3890
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

9356