Quantcast
Радев обвини прокуратурата в страх и зависимости | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев обвини прокуратурата в страх и зависимости

Според него подкрепата за общините зависи от партията на кмета
Обновена
4 684
 БГНЕС

Напрежението между президента Румен Радев и прокуратурата очевидно няма да спадне. Вчера стана ясно, че още двама съветници на държавния глава, след Пламен Узунов, са викани на разпит. Радев днес е на обиколка в Шуменска област, а в Мадара заяви: "Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно – страх и зависимости".

Обиколката на Радев в региона включва Каспичан, Нови пазар, Плиска, новият храм „Св. Димитър“ в село Стан и местен завод за санитарна керамика. Пред журналисти той заяви, че общините получават подкрепа от държавата според партийната принадлежност на кметовете и е необходима промяна на порочната практика. „Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите“, отбеляза държавния глава, цитиран от БГНЕС.

В Каспичан той участва в тържественото честване на празника на града, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип. Радев бе посрещнат от почетен караул на централния площад „Възраждане“ в града, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал „Майка България“ в памет на загиналите за свободата на родината. В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги. Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. „България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Милена Недева пък отчете пред президента проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа. Радев добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни. 

Още

Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1145
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

510
Румен Радев пак оплака нашите МиГ-29

16.05.2022

2904