Quantcast
Радев остро нападна ГЕРБ за подслушването, кюлчетата и Турски поток | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев остро нападна ГЕРБ за подслушването, кюлчетата и Турски поток

Президентът обвини службите в бездействие и нарече кадрови промени в тях неизбежни
Обновена
8 155
 Илияна Кирилова
Румен Радев

Президентът Румен Радев остро нападна ГЕРБ и службите за подслушването, кюлчетата в чекмеджета, Турски поток и за парите, за които хазартният бос Васил Божков твърди, че е плащал на управляващите като такса спокойствие.  И се обоснова защо кадровите промени там са неизбежни.

„Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, сега трябва да проверяват сами себе си. Оттук е необходимостта от някои неизбежни кадрови промени“, коментира държавният глава пред журналисти разкритията, че са подслушвани политици от опозицията. 

Веднага след това Радев контраатакува ГЕРБ за обвиненията им, че скандалът с подслушването е удар по службите заради разбитата руска шпионска мрежа. „Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби“, попита Радев. Президентът има предвид случая отпреди няколко седмици, когато бяха повдигнати обвиненията срещу 6 бивши и настоящи висши военни и чиновници, че са събирали и предавали натовска и българска класифицирана информация на Русия. Самите разследващи обясниха, че групата е действала поне месеци преди да бъде разкрита.

 
Коментар на президента Румен Радев по актуални теми

Коментар на президента Румен Радев по актуални теми

Posted by bTV Новините on Saturday, May 22, 2021

Президентът нападна службите и ГЕРБ, че през цялото време на управлението на Бойко Борисов са бездействали и мълчали. „Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева похарчени от нашите пари за „Турски поток”, които никога няма да си върнем. Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интеркоректора с Гърция и сега нямаме реална диверсификация. Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 милиона, изтеглени кеш от Васил Божков", попита още Румен Радев.

„Можем да говорим още 20 минути какво не направиха българските служби. Защо не питате защо те останаха слепи и глухи за записите, шкафчетата, за 700 млн. за хазарта. Към тези служби постъпва информация от банките, те го потвърдиха, за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на Борисов. Направете справка кои служби с какво участват“, натърти още веднъж президентът.

 

 

 

 

„Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема – да спасят себе си и партията като се разграничат от своя компрометиран премиер, или да го бранят с телата си и да пропаднат заедно с него в бездната на неговия морален позор. Днес виждаме, че те избраха второто“, добави Радев. 

Попитан как ще коментира и обвинението на ГЕРБ, че превръща служебното правителство в предизборен щаб, държавният глава каза, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. „Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци“, завърши той.

 

 

Още

Радев не е склонен да събере политиците за Северна Македония

23.05.2022

Обновена

2509
Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония и КСНС

21.05.2022

Обновена

6223
Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

20.05.2022

1350