Quantcast
Радев постави задачи на кабинета си за 20 години напред | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев постави задачи на кабинета си за 20 години напред

"Пропука се омертата" - с този израз президентът зашлеви старата власт
Обновена
10 850
Служебното правителство встъпва в длъжност

Служебното правителство встъпва в длъжност Повече четете на: https://bit.ly/3eF8Gt7

Posted by Новините на NOVA on Tuesday, May 11, 2021

Изключително много задачи, които няма как да се реализират за около три месеца, постави президентът Румен Радев пред министрите си. Това се случи днес сутринта на официалната церемония на "Дондуков" 2 при клетвата на служебното правителство. Наред с организирането на предсрочните избори, която е основната функция на един служебен кабинет, и осветляване на порочни практики от периода на ГЕРБ, което пък очакват хората, държавният глава изреди приоритети във всяка една сфера - нереализирани в последните 30 години и осъществими единствено в следващите 20. 

В началото на церемонията президентът заяви, че страната излиза от период на авторитаризъм и корупция. "Възроди се духът на парламентаризма и свободно слово, пропука се омертата, на която се крепеше управленския модел", заяви Радев. Но добави, че новият парламент не е сбъднал очакванията на хората за правителство - урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Изрази надежда, че след 11 юли ще има редовна власт.

Своите министри той представи като "кабинет на демократичното единодействие". В правителството имало "хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори, предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди". Като основни задачи на министрите той изброи война на купения вот, да се разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-вече  - да се направи първа крачка към укрепване на държавността (почтено и прозрачно управление). Радев добави, че министрите ще срещат съпротива на статуквото. "Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и предизборни харчове", каза той. Спомена отказа да се актуализира бюджета. На няколко пъти в речта си президентът бе доста остър спрямо отиващата си власт.

След това изговори още повече конкретики около задачите. Реално "изрецитира" конспекта на обществените теми - борба с пандемията, ред във ваксинирането, адекватни действия по плана за устойчивост, иновации, нови технологии в образованието, борба срещу сечта, застрояването, спасяване чрез медицински хеликоптери, медицинска профилактика, реализиране на енергийни проекти...

Министрите бяха представени един по един, а после думата взе служебният премиер Стефан Янев. "Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите!", заяви той. Щял да изисква от подчинените си чест, отговорност, отчетност и прозрачност - за да се върне доверието в институциите. Янев потвърди, че задачите пред кабинета са много. Той спомена конкретно борбата с пандемията и организирането на изборите. И обяви мото на кабинета: "Почтеност, прозрачност и професионализъм".

Церемонията завърши с общата клетва на служебното правителство. По-късно през деня новите министри влязоха в работните си кабинети.

Още по темата: 

 

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

4569
Кабинетът излиза със спешни мерки за овладяване на инфлацията

22.09.2021

4163
България чества 113 години независимост (ГАЛЕРИЯ)

22.09.2021

Обновена

761