Quantcast
Радев се обяви срещу позицията на 9-те президенти за Украйна в НАТО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев се обяви срещу позицията на 9-те президенти за Украйна в НАТО

Той не само не подписа изявлението на всичките си колеги от Балтийско до Черно море, но и официално се противопоставя на част от тезите им
11 336
 Прессекретариат на президента

Българският президент не само не подписа съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа, но и изненадващо пусна официално съобщение, в което се обявява срещу тяхната теза за членството на Украйна в НАТО.

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", се казва в официално съобщение на държавния глава.

Ден по-рано, девет президенти на страни от Централна и Източна Европа - тези на Румъния, Чехия, Полша, Северна Македония, Латвия, Литва, Естония, Словакия и Черна гора, излязоха със съвместно изявление, с което призоваха за повече помощ за Украйна и обявиха, че потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

В документа те написаха още: „Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Ние силно подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна".

Именно срещу това последното очевидно се обявява Радев. "България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", пише в официалната си позиция Румен Радев.

"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави."

Изявлението в неделя е подписано от всички президенти от Балтийско до Черно море. То е подкрепено включително и от държавните глави на Северна Македония и на Черна гора.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Преди няколко дни, Канада първа обяви, че подкрепя кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Това обяви канадският външен министър Мелани Жоли "Нашата позиция не се е променила. Вярваме в политиката на отворените врати на НАТО и винаги сме били за Украйна в НАТО", каза Джоли.

Това се случи, след като самата Украйна обяви, че подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин. Президентът Зеленски обяви след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана: "Де факто вече си проправихме път към НАТО". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори най-общо, че "всяка демократична държава има право да кандидатства за членство в НАТО, но решението ще бъде взето с консенсус от всички 30 страни членки на Алианса".

Още

Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

1006
Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

5495
Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

24615