Quantcast
Радев: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?!

Освиркване и викове за оставка имаше при поднасянето на венци от името на Борисов и Каракачанов
Обновена
44 397
 Прессекретариат на президента

Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?! Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?! С тези въпроси към събралото се множество на Шипка започна словото на президента Румен Радев. Държавният глава отиде на върха въпреки отменената официална церемония по съвет на главния здравен инспектор заради коронавируса, за да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България.  "Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрана, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи", обвини още държавният глава.

В речта си той каза още: "Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II - нашият Освободител, добави президентът. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация, защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне". 

Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Честит празник на всички вас! Да живее България”, завърши словото си президентът. 

Преди неговата реч имаше поднасяне на венци от името на различни институции. При поднасянето на цветя от името на премиера Бойко Борисов и на военния министър Красимир Каракачанов последваха освиркване и викове за оставка.

Самият Борисов пък обикаляше пак магистрали и влезе в задочен спор с президента. "Българинът никога не е бил по-свободен от сега. А някой се опитва да внуши, че се забранява да празнуват. Тържества по време на пандемия никой не прави. Такива лъжци и манипулатори."

Още по-рано, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се накара предварително на президента Румен Радев от връх Шипка навръх националния празник. Това стана часове преди държавният глава да произнесе своята реч от Шипка. В интервюта по всички големи телевизии Караянчева натърти, че тържествата са под неин патронаж. „Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“, обяви Караянчева пред Би Ти Ви.  "На този връх трябва да преосмислим действията си и да се замислим защо понякога не може да превъзмогнем егоизма си. Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем силни в името на България и да преглътнем различията си", каза още председателят на Народното събрание.

„Когато са отменени официалните тържества, няма как да престъпваш препоръките на главния държавен здравен инспектор. Аз днес тук съм като гражданин, заедно с колеги и приятели. Не е важно да четем помпозни речи, не е нужно да си правим на инат. Идвайки тук, ние прекланяме глава пред подвига на героите”, обяви Караянчева и пред Нова тв.

Българите днес сме достойни наследници на завета на нашите предци, обяви в същото време премиерът Бойко Борисов в обръщение по повод националния ни празник 3 март. „На днешния ден честваме възстановяването на българската държавност и дълбоко се прекланяме пред героичната саможертва на всички, които дадоха живота си за свободата на Отечеството“, казва Борисов.

„Днес българският национален дух отново е неспокоен, защото България преминава през сериозно изпитание. Огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и сложи спирачки на възходящото развитие на страната“, допълва премиерът.

По думите му страната ни е повела битка, за да запази здравето, образованието, работните места и поминъка на гражданите, но хората са показали разум и разбиране. „Мерките проработиха, защото повече хора ги приеха и повярваха в тях. Именно доверието и общите усилия са ключът към връщането на нормалността“, категоричен е Борисов.

„Погрешно би било, ако целта ни бъде само да си върнем живота от преди пандемията, защото вярвам, че можем да живеем още по-добре“, казва премиерът.

„Единствено пречка са конфронтацията и липсата на разбирателство, които са пагубни за обществото ни – тях трябва да избягваме на всяка цена и да не допускаме техните превъплъщения да ни разколебаят“, натъртва Борисов.

Още

Президентът ще проведе в един ден консултациите за нов кабинет

16.04.2021

2190
За Джипко Бибипков и Мозъка – в парламента чакат Борисов

16.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9535
На сбогуване Борисов удари последен шамар на Народното събрание

15.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

36870