Quantcast
Радев: Защо Гешев не вижда корупция в правителството? | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Защо Гешев не вижда корупция в правителството?

Проблемът не е само в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, заяви президентът
12 941
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев отправи остра критика както към премиера Бойко Борисов и подопечните му служби, така и към главния прокурор Иван Гешев заради скандала с разпространените записи на телефонни разговори с предполагаемо участие на държавния глава. На брифинг пред медиите днес Радев заяви:

"Първият и най-важен според мен въпрос е връзката премиер - главен прокурор. Вече всички са наясно кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата, това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерския съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. Въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента, и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби. Това коментирах днес в отговор на въпроси на журналисти.

Едва след ДАНС идва прокуратурата, която също бърза да развее СРС-та в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес. Покрай "епичната" борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда, а и по много други поводи, да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. И покрай това "преборване" на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам – това са важни въпроси.

Проблемът не е само в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на българските граждани. Тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси.

 
Брифинг пред медиите

Първият и най-важен според мен въпрос е връзката премиер - главен прокурор. Вече всички са наясно кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата, това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерския съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. Въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби. Това коментирах днес в отговор на въпроси на журналисти. Едва след ДАНС идва прокуратурата, която също бърза да развее СРС-та в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес. Покрай „епичната“ борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда, а и по много други поводи, да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. И покрай това „преборване“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам – това са важни въпроси. Проблемът не е само в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на българските граждани. Тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи „проспаха“ водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? Проспаха ги, при положение че имат присъствие в ресорните комисии за контрол. Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение. Това, че имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, на основата на които се взимат важни държавни решения. Остава и друг въпрос – защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице. И тази огромна амбиция за борба с престъпността и корупцията някак си не вижда очевадното – във всяка една държава хранителната среда за корупция е там, където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки. Напоследък даже няма обществени поръчки, харчат се милиарди без обществени поръчки и обществото даже не знае на кого се раздават парите. Очаквам много повече от главния прокурор, който следва да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране. Да започнем от санирането и оградите по границата, през хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти – има очевадно нарушение в тези процеси, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони, за които ние все още не знаем къде и как изтичат.

Posted by Румен Радев on Wednesday, February 12, 2020

Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи "проспаха" водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? Проспаха ги, при положение че имат присъствие в ресорните комисии за контрол. Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение. Това, че имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, на основата на които се взимат важни държавни решения.

Остава и друг въпрос – защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице? И тази огромна амбиция за борба с престъпността и корупцията някак си не вижда очевадното – във всяка една държава хранителната среда за корупция е там, където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки. Напоследък даже няма обществени поръчки, харчат се милиарди без обществени поръчки и обществото даже не знае на кого се раздават парите.

Очаквам много повече от главния прокурор, който следва да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране. Да започнем от санирането и оградите по границата, през хазарта, боклуците, "апартаментгейт", къщите за гости, безобразното строителство и ремонти – има очевадно нарушение в тези процеси, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони, за които ние все още не знаем къде и как изтичат."

97

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДАНС и НАП търсят кой рекламира при Диков и Кулезич

21.10.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

13776 44
НАП и ДАНС не трябва да се използват за натиск върху независими медии

24.10.2020

1640
МВР се похвали пред Радев с „перфектна операция” срещу протеста

04.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6608 99

Коментари

Страници

John Slow

Защото е един от тях. НЯМА КАК да обвиняват Божков и Комисията, а Горанов да е сух. НЯМА НАЧИН. НЕВЪЗМОЖНО. 

Интервал

Президентът Радев не съвсем леко намеква за съмненията в независимата ни гешефтура  ? Отново ще следва гербав вой, но като цяло - безсмислен медиен театър.

dream team
снимка на dream team

Да се готви Правителствената да посреща ВИП пациент.

wreckage
снимка на wreckage

?

Радеф, имаш добре.

Послушко

Този път атаката на президента е фронтална. 

Джиджи

Ти пък – само този път?! ???

ЗИП
снимка на ЗИП

Прав е Радев.

 

Директно заявява, че ни управляват бандити.

 

Ма не е луд тоя който яде баницата а тоя който му я дава. Овчето стадо 80%-ови. Но господ си знае работата.

 

Всека година ни съкращава с 50 000 ...

 

:))

3NT
снимка на 3NT

Тази админстрация  е ярко назначена от американският департмън по заръка на  Козяк там да почука  щото нямали съпорт от от башбакан американския сахиб   нанайси минпред и осталная сволоч.Обаче как като сам е резидент/слуга/ и??

wreckage
снимка на wreckage

ъхъ, президентът не е избран од нас, а е назначен од хамерикаците с цел да събаря назначеното од хамериканците правителство.

 

Ти си изпълнен до краен предел с мозък и логика.

Интервал

Тринт, ирония и сарказъм не се удават на всеки.

sega_reader

Всяка уважаваща себе си редакция би следила за чистотата на езика, използван на сайта й, а също така би подкрепяла мнения написана на добър стил и с добър изказ.

Разбира се, втората стъпка би била нестимулиране на лошия стил, бръщолевенето, нищоказването, писането на жаргон и употребата на нечетими изрази и думи.

За да върви вестика нагоре, а не надолу.

wreckage
снимка на wreckage

За да върви вестика нагоре, а не надолу.

весникът(пълен член, базграмотний човече!) не трябва да шава нагоре-надолу, а да е постоянно на нивото на очите. Фпротивен случай, читателят се затруднява да следи текста и тва му действа като репелент.

hamer

И това след като ГЕРБ заявиха примирие и си оттеглиха импийчмънта....Интересни времена предстоят...

bay Dragan

 Едно време на село като деца ловяхме конски мухи , викахме им бъзгуни / научно-овод/. Когато някой уловеше такава, всички отивахме до някое запенато магаре на поляната,  и докато един го гали по главата, друг му вдигне опашката и му пусне бъзгуна. А тая муха обича много миризливо и влажно място. Отдалечаваме се достатъчно и наблюдаваме магарето като пощръклее, наляво надясно....Абе майтап голям.

Та сега Радев Му повдигна опашката и пусна бъзгуня. Ще наблюдаваме отстрани близо до Форума и далеч от магарето.

segal

Имаше и едни други мухи, бъзлеци, имитация на оса, пъхаш му отзад тънка клечица от метлата за боклук и го пускаш да лети. Опитва се да лети, но втъкнатата клечка го държи на едно място във въздуха, докато се отърве от нея или пукне. Разбира се, кефът беше да пуснем няколко бъзлека и това е едно ято от мухи, дегизирани като оси и правят бъъзззз, но са като закотвени във въздуха. 

wreckage
снимка на wreckage

И това след като ГЕРБ заявиха примирие и си оттеглиха импийчмънта...

те няма как да одтеглят нещо, което въопще не са фсъстояние да осъществят поради липса на достатъчно гласове.

Gautama
снимка на Gautama

Радев е прав , но с това 

проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение.

яко настъпи мотиката.......американската мотика.

Да се гъбарка с Бочко и сие е  едно, но влизането фронтално срещу американските интереси си е рискова работа с предизвестен фатален край.

 

Доц.Трътлев

Радев критикува сделката от самото ѝ начало.

Andrij

Мисля,че не.Самолетите пето поколение са също американски.И даже ще е по-добре за американците-плащаме предварително,а самолетите 2027 г. вместо 2024 както е с тези четвърто поколение.А ако се бяхме съгласили на Грипен то вече 4 самолета щяха да са в българските ВВС,а няколко завода в България щяха да произвеждат определени артикули за шведски фирми.

3NT
снимка на 3NT

Негова  чрез служебното му  правителство заслугата за тази набутвация  но за слуга на цру от 1992 г толкоз.

segal

Самолетът Грипен е реекспорт на американски технологии и части. Половината Грипен е американски. Шведите произвеждат по лиценз отливките за двигателя, но внасят от САЩ всички останали части по двигателя - електро автоматика, горивна автоматика. Шведите искаха да им подпишем, че купуваме и им плащаме, като преговорите със САЩ за разрешение да ползваме Грипен са българска отговорност. Нагли до безумие. Грипените са изборът на Русия. Иначе ИКЕА ще си търси дървета от другаде, а не от Сибир. Също и другите суровини от Русия за Швеция. Затова Швеция не е член на НАТО. За да сложиш натовски кодове на Грипен, искаш разрешение от НАТО да ги дадеш на шведите и плащаш яко. И чакаш. Да дойде шведът, че да ти оправи американския компютър в Грипена. Освен в Швеция, Грипени има само в Тайланд, излизат им златни, и ЮАР, стоят на земята, скъп е ремонта, ЮАР си произвежда ракетите за тях. В Унгария и Чехия летят шведски Грипени под наем с рекламни цели. Никъде няма Грипен с възможност за удари по наземни цели, както е Ф-16. Хич няма възможност за ядрено оръжие, заради което е и големият рев. Русия ще трябва да харчи пари за паритет срещу българските Ф-16. Може да са само 16, но за Русия и това са много пари, отделно инфраструктурата ще става и за 160. Кръвопускането в мирно време е гарантирано. 130 милиона население на Русия срещу над един милиард население на НАТО и другите военни блокове със САЩ около Русия. 

Най-забавното при Грипените е, че шведската престолонаследничка е по баба Сакскобургготска. Шведският крал даже смени законите, че да може да го наследи дъщеря му Виктория Сакскобургготска. Биографията й е весела. 

Grim
снимка на Grim

Пак ще плюят ГРОБ и ББ, без да отговорят на нито един въпрос, ще слушаме как заводите растат като гъби, колко охолно живеем и как "гренерал Деси" е проблема или ретроградния Меркурий, но конкретно на тези въпроси към тези конкретни хора няма кой да отговори. Държавните органи трябва да се сезират един друг и да се самоизядат, но това няма да стане. Поздравление за гн. Радев за смелоста да поставя тези въпроси.

SINDBAD

Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи "проспаха" водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? Проспаха ги, при положение че имат присъствие в ресорните комисии за контрол. Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение.

 

честито на адресата, към когото се отнасят...Остава и Помпео да надуе гайдата тоттатък локвата и ГРОБ оттичат в канала..

ArcheoBG

Въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента, и то в грубо нарушение на закона?

Само тоя не разбра, че не са разработвали  него. Когато си глупак, е за цял  живот. 

dream team
снимка на dream team

Само ти не си разбрал защо гешефтурата разиграва този цирк.

John Slow

Само тоя не разбра, че не са разработвали  него. Когато си глупак, е за цял  живот.

Само да питам, за да съм сигурен... ти на страната на шайката ли си? 

SINDBAD

Иначе, съдията Миталов е корумпиран, защото е очевидно. Корумпиран е в дълбоките геополитически чувства, развален е морално. Виновен е за производството на символ, прожектиран по телевизията: Путин забива орден в ревера на Малинов. Прецедент. Ако не направим нещо, си казват партньорите, ордените ще станат 6 милиона. И ще дойде Путин. 

Дали магистратът е имал юридическо право да отсъди, както е избрал да отсъди, е дързък и безсмислен въпрос. Магистратът е извършил жест на независимост в източна посока. Наказва се извънпроцедурно. 

 

- Радев не е едра жаба в блатото и това дразни. Стои различен. Теглят го надолу, с всички сили, за да заприлича на тях, да кряка идиотски развълнуван политически коректната мантра. Няма да го пуснат, докато не заприлича поне малко на Плевнелиев, украшението на българския евроатлантизъм. Президентът не е това, което наричат „политик“ в нещастния смисъл на думата, той е военен, отличник от академиите на НАТО. Това пречи на самоунижението. Затова няма да заприлича на Плевнелиев. Мярата на нетърпението към Радев е мяра на неговия успех да представлява нацията. 

 

http://epicenter.bg/article/D-r-Nikolay-Mihaylov--Amerikantsite-izvarshiha-patetichna-glupost-s-vazpitatelna-tsel-/206475/11/0

Послушко

До АrheoBG : Ама верно ли? А кого? Щото ако са подслушвали шефа на ВВС без разрешение става още по-интересно. А къде е военнат прокуратура тогава. Щото без ВП няма как да се разследва военен, камо ли висш. А и така не отговориха имат ли разрешение от съдия. И защо удобно са си запазили записчетата в нарушение на закона и ги пускат след 9 месеца. А и какво са направили по въпроса с огромната корупция за 100-тици милиони дето уж бил повода за подслушването. Нещо май няма такъв.

KTP

Президент Радев ?

 

скайспирит

Чакаме ценните мисли на:

 

Росен Синоптичков

Мони Паси

Иво Минджев

 

Баце си го знаем, но утре се очаква целия Му харем - Караянчева, Дариткова* и т.н. да застане на барикадата по тв блоковете. 

 

*Напоследък, когато Му припари под краката, или се задейства рефлексът на Павлов-Радев - Бащицата праща на барикадата жени да Го бранят. Някой има ли обяснение защо е така?

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш