Quantcast
Рали пилотът Димитър Илиев пусна видео анализ на трагедията на Струма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Рали пилотът Димитър Илиев пусна видео анализ на трагедията на Струма

В него той открива, че знака, посочващ как на 500 м предстои фаталната отбивка, се намира в храстите
10 646

Като човек, който се занимава с пътна безопасност от години, автомобилният състезател Димитър Илиев решава да направи експеримент: той се поставя на мястото на шофьора на автобуса от Република Северна Македония, който вчера изгоря на АМ "Струма" и 45 души, сред които 12 деца, загубиха живота си. Оказва се, че важна информационна табела е счупена, а други части от сигнализацията са силно амортизирани и на практика не се виждат - особено през нощта.

Той преминава през целия път преди мястото на трагедията и разкрива куп пропуски в маркировката. Накрая стига до най-голямото си откритие - че знакът, указващ, че след завоя на магистралата, на 500 м следва отбивка със зона за отдих и чешма, го няма.

Той посочва, че предупредителният знак е бил на мястото си край пътя през април, защото го открива в друго свое видео, което е правил за опасностите от каране при дъжд. Сега обаче той се оказва  захвърлен зад мантинелата, на мястото, където е трябвало да бъде.

"И никой от май досега не е забелязал неговото отсъствие, защото вече 18 часа след инцидента никой не говори за това", показва силната си изненада автомобилният състезател. 

Има много фактори, които са се насъбрали, обясни по-късно в "Денят започва" по БНТ Димитър Илиев. Това нещо аз го видях без дори да съм ходил на инцидента, само през интернет.

"Имаме много проблеми, които не търпят изобщо отлагане, аз съм алармирал още от 2019 г. Това са места, на които редовно стават тежки инциденти и много често на тях има загинали хора. Въпросът е, че няма воля това нещо да се оправи", смята Илиев и добавя: "Аз ги наричам капани - капани, на които всеки човек може да бъде подведен и да попадне в ПТП". Хората живеят с усещането, че те са виновни, че те не стават, че те са негодни, което не е така, допълни експертът.

 

 

 

Още

МВР: Прокуратурата спаси от арест нашите служители от случая с поршето

04.10.2022

Обновена

5541
Военен камион на НАТО се преобърна край Монтана

03.10.2022

3796
Гешев за пуснатия младеж след катастрофата в Шумен: Бесен съм!

01.10.2022

7074