Quantcast
Рашидов: Ако бях аз, 100 пъти да съм глобил протестиращите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Рашидов: Ако бях аз, 100 пъти да съм глобил протестиращите

Държавата не е само ресторанти и театри, заяви бившият културен министър
1 733
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вежди Рашидов

"Искам да видя какво улицата предлага като послание. А това, което предлага е яйца по паметници на културата. За съжаление институциите от страх не работят. До днес 100 пъти да съм глобил инициаторите, които хвърлят павета и яйца по паметници на културата". Това заяви пред bTV бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

Той обясни и, че не е в топли отношения с настоящия министър Боил Банов: "Той още първата седмица се еманципира момчето. Обърна ми гръб. Да е жив и здрав. По-скоро какво прави – това е по-важното. Аз го направих министър, а премиерът го назначи".

За пореден път обаче Рашидов защити премиера Бойко Борисов от критиките. "Грешка е например, че може да излезе на министър-председателя запис от дома му. Това е недопустимо за нито една държава. Недопустимо е да се анализира какво е говорил Борисов зад вратите на дома си, тъй като това е негово право. Може да си говори каквото си поиска, докато е вкъщи", обясни депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и последиците от думите, които изрече в записа Борисов по адрес на председателя на НС Цвета Караянчева, като обясни, че двамата са си простили. "Разбраха се, че може да е монтаж. Тя му се сърди, известно време сигурно ѝ е било неприятно. Борисов я прегърна. Има грехове, има и прошки", допълни Вежди Рашидов.

Бившият министър коментира и ситуацията в културната сфера, породена от пандемията от COVID-19. Той осъди реакцията на ресторантьорите, породена от затварянето на заведения. "Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да разберем и да осъзнаем, че има тежка болест и трябва да запазим хората живи – основно. Никаква файда няма от забогатяващ ресторантьор мъртъв, отколкото жив – по-беден. Пазар няма и за писателите, пари няма и за композиторите. В света някой изтърва едно биологично оръжие. Някой много умен", коментира Рашидов. Той подчерта, че правителството ще отпусне 30 млн. лв. повече за култура за 2021 г.

Още

Бивш шеф на Лувъра фалшифицирал артефакти на Тутанкамон

26.05.2022

377
Увеличават се посещенията в музеи и кина, в библиотеките намаляват

24.05.2022

232
Италия умува над по-тежки санкции за руската култура

18.04.2022

455