Quantcast
Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота

Изборната администрация твърди, че ще се опита да осуети хаоса при гласуването в чужбина
5 953
 Илияна Кирилова

След като Централната избирателна комисия и "Сиела" не могат от доста време да се разберат за допълнителните машини за гласуване на изборите на 11 юли, друга фирма е дала оферта за доставяне на допълнителните електронни устройства. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му в идните 3 дни ще стане ясно дали изобщо ще има още около 5000 машини за предсрочния вот.

"Имаме предложение от друга фирма – "Панов" ЕООД, което в официален вид пристигна току-що в ЦИК. Комисията ще разгледа това предложение, ще види дали то може да отговори на изискванията на техническите спецификации, които са вече приети. Ако това е така, вероятно ще бъдем в контакт с тази фирма", обясни Томов. "Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите", отговори той на репортерски въпрос дали машинното гласуване е пред крах.

Според въведените промени в изборните правила от предишния парламент гласуването в секциите с над 300 избиратели задължително става с машина, като само в краен случай е позволено гласуване с хартиени бюлетини. Секциите в България са близо 12 хиляди. В чужбина пък се очаква да бъдат открити над 800 секции, което е рекорд досега. Наличните машини обаче са под 10 хиляди.

"ЦИК и „Сиела“ са в непрекъснат контакт. Това, което не се осъществи и около което възникна спор за финансовите условия, касае закупуването на нови устройства, но това, че там не се стигна до споразумение, не означава, че сме прекратили съвместната си работа с фирмата", поясни Цветозар Томов.

Що се отнася до вота в чужбина, там няма да се стигне до хаос, твърди той. Най-много заявления към момента са подадени от Турция – 16 363. Следват Великобритания – с 8841 заявления, Германия – с 6486, и Испания – с 2561.

Крайният срок за подаване на заявления изтича на 15 юни. Подадените към момента електронни заявления са 45 231.

Още

ЦИК покани „Информационно обслужване” да достави машини за вота

21.06.2021

Обновена

4009
ЦИК прати гръцкия Халкида в Дания

19.06.2021

3879
ЦИК обяви 791 избирателни секции за вота в чужбина

19.06.2021

921