Quantcast
Разминавания в машинното гласуване в чужбина разтревожиха ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Разминавания в машинното гласуване в чужбина разтревожиха ЦИК

Данните от устройствата и от контролните разписки в някои от задграничните секции се различават
24 166
 Илияна Кирилова

Нов казус около машинното гласуване от парламентарните избори на 11 юли смути Централната избирателна комисия (ЦИК).

Преди вота членовете й решиха, че ще се проведе броене на контролните разписки в подбрани на случаен принцип избирателни секции в страната и в чужбина, и данните от броенето ще се сравнят с информацията в паметта на устройствата за гласуване. Седмица след изборите, резултатите от проверката в чужбина са налице и са установени разминавания.

Съществено е да се отбележи, че това не променя окончателните изборни резултати. При отчитането им е важно какво е записано в секционния протокол, от който машинният протокол представлява неразделна част. Разписката, макар и да показва как сме гласували, не се смята за документ, който отразява вота на избирателя. Такова поне е становището на Върховния административен съд (ВАС). При всички случаи обаче всякакви разминавания могат да послужат като повод за политически атаки срещу машинния вот.

Половинчата работа

39 задгранични секции с машинно гласуване трябваше да се включат в проучването. На заседанието на ЦИК на 19 юли председателят й Камелия Нейкова докладва, че са получени резултати от само 30 секции. Останалите – близо една четвърт, не са представили протокол за преброяване на контролните разписки. Поради каква причина – това остава неясно.

Несъответствията

„Установи се, че всички данни съвпадат с изключение на няколко случая”, съобщи Нейкова на колегите си. И изреди четири секции: в Харлем (Нидерландия), в 363-а секция в Хага (Нидерландия), в секция 441 в Лондон (Великобритания) и в 727-а секция в Чорлу (Турция).

От думите й стана ясно, че разминаването между числовите данни от машинното гласуване и данните от контролните разписки възлиза на един глас. „Напълно вероятно е някъде да става въпрос за допусната техническа грешка при вписване на данните, като гледаме от какво естество е разминаването”, посочи шефът на ЦИК.

Какво да се прави

„Много лесно е да предположим, че става въпрос за човешка грешка, но при разлики с машинното гласуване ние следва да изследваме причините за това и вярно ли са отразени данните в протоколите за преброяване на контролните разписки”, коментира секретарят на комисията Севинч Солакова. И допълни, че данни за такива несъответствия постъпват и от секции в страната – в старозагорска секция например са отчели по-малко гласове от машинното гласуване, отколкото са били разписките. Солакова препоръча да се ангажират ИТ специалистите към ЦИК за становище по казуса.

Бележка в джоба?

Членът на комисията Любомир Гаврилов, който е математик, отбеляза, че при всички досегашни случаи има една контролна разписка по-малко, отколкото са преброените от машините. „Ако е статистическа грешка, би трябвало и в двете посоки да има по-малко. Това ме навежда на мисълта, че една бележка се губи някъде. Може би в нечий джоб”, допусна той. Нейкова обаче не се съгласи: „Някъде има по-малко разписки, някъде има повече разписки.”

Накрая комисарите се разбраха, че сами ще се захванат с ново броене на разписките от секциите в чужбина, където се отчитат разминавания. „Ако се установи, че това действително са верните данни от наличните контролни разписки, тогава да изискаме и становище по отношение на самото машинно гласуване от ИТ експертите”, обобщи Камелия Нейкова.

Още

Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

9132
Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6174
В ДБ се надяват някак да се съвместят с проект на Кирил Петков

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3696