facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Режим в Шумен и Търговище утежнява водната криза

До края на деня водоподаването в областта може би ще бъде възстановено
Обновена
5 711
 БГНЕС
Екипите на ВиК - Шумен работят още от четвъртък.

Водната криза в страната се "обогати" с режим за Шумен и Търговище, който обхваща и по-малък град - Велики Преслав. Чешмите са сухи от полунощ, подаването постепенно трябва да се възстановява в следващите 36 часа. Очаква се най-късно водата да дойде в Шумен. Всичко това се дължи на отдавна планиран и обявен ремонт на главния водопровод от язовир "Тича". Въпреки че не би следвало да има особени притеснения, спирането на водата се ползва за раздухване на страсти в много посоки. Те основно касаят Шумен, където водоподоването изпитва дългогодишни проблеми, пък и чешмите пресъхнаха още в четвъртък, ден преди официалния старт на ремонта -

просто се случи поредната голяма авария

и местното ВиК реши да подхване дупките наред по тръбите. Днес по БНТ шефът на дружеството Илиян Илиев заяви, че до края на деня в Шуменско отново може да бъде пусната водата. "Сложността идва от там, че водопроводът минава под пътя за Преслав, много трудно се стига до авариите. Нашите амбиции са днес да поправим 12 аварии, степенуваме ги по сложност. Може би следобед вече, шуменци ще имат вода", каза той. 

 

А шумът в Шумен е не само силен, но и твърде интересен. Така например местните избори на 27 октомври бяха "ознаменувани" с продължителна авария. Това помогна на един общински съветник да постигне неподозиран преди това резултат - трети след ГЕРБ и БСП в борбата за кмет и трета сила в новия съвет за издигналата го коалиция от малки дясно-центристки партии. Просто този съветник (Добромир Драев) от години се занимаваше предимно с едно и също - проблемите на ВиК. В месеците по-рано също се вихреха страсти - граждани протестираха срещу цената на водата, атакуваха я в съда, на нов глас бе подет рефренът за лошото финансово състояние на ВиК (то наистина е доста тежко). За капак в средата на годината съветниците свикаха сесия специално по тия проблеми, но шефът на водното дружество Илиян Илиев (назначен от държавата 3 месеца по-рано, бил е в КЕВР преди това)

отказа да се яви.

Пред "Сега" той обясни, че организирал отворена за всички пресконференция, но нито един съветник не се отзовал да задава въпроси.

А базовите проблеми на водоподаването в Шумен са няколко: много стар водопровод, който губи огромен процент от течността, стари тръби в самия град, липса на пречиствателна станция и на санитарно-охранителна зона на язовир "Тича". В битов план за хората това означава чести аварии и постоянна покупка на минерална вода - от години е така. И ако водпроводът, тръбите и станцията фигурират някак в инвестиционните планове, то яснота за санитарната зона няма - последно Върховният административен съд отмени поради законови разминавания заповед на Нено Димов за създаването й. Защо тези основни проблеми завихрят огромни страсти в Шумен,

пък в другия край на водопровода - Търговище - е тихо,

може да бъде обяснено единствено с особеностите на политическия живот - в по-малкия град той отсъства.

Именно с такава предистория дойде сегашният ремонт. А за да не е скучно, Драев започна да пуска кипове в социалните мрежи от течове, после - да снима бригади на ВиК в процес на работа. БСП пък направи темата национална, след като депутатът Иван Иванов реши да поизплаши журналистите в парламента. Вчера той им разказа, че в региона почва режим, че не се знае кога ще свърши, че ВиК - Шумен е със запорирани сметки... "За съжаление

Шумен се превръща в следващия град след Перник

във водна криза", каза Иванов. Няколко дни по-рано и бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че пернишкото бедствие може да се пренесе в Шумен. Предупрежденията вървят с истерии в социалните мрежи за изпразване на "Тича". Според Илиян Илиев обаче в язовира има вода, която стига 3 години напред за Шумен и Търговище.

Самият ремонт сега тече при следната стройна организация: екипите на ВиК - Шумен атакуват проблемни места на своя територия, едновременно с тях колегите им в Търговище запушват своите си течове, помага им бригада от Бургас; каквото могат за 36 часа - оправят го.

Ако по стара българска традиция срокът не бъде спазен,

гарантирана е още по-голяма обществена олелия. Търговска верига обаче обяви намаление за покупка на минерална вода, плюс безплатна доставка - все някой ще спечели от ситуацията, това е сигурно.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВиК-Варна обяви кафявата езерна вода за пречистена

27.05.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

2729 3
Още 17 души от дома в Кула са заразени с коронавирус

04.05.2020

Обновена

7950 101
Новият водопровод в Пернишко пак причинява проблеми

27.04.2020

1187 3

Коментари

Nashenec

Водата за Перник и околността в язовира също е била достатъчно преди началото на ремонта на стената, ама за да е по-евтино и лесно е изпусната водата докато са се оголили местата за ремонт. Така де, нашите са си взели парите и е било време да се увеличи печалбата след наравените отчисления. Затова и кемт, областен и министър са си мълчали и са се равели на неразбиращи какво става. А и изборите са чкали на вратата. 

John Slow

Chemicals in tap water are causing thousands of cancer deaths across Europe – but the EU probably won’t do anything about it

 

https://www.rt.com/news/478409-thm-water-europe-ca...

 

Антей

 

Некадърност срамна!

 

Глупост безподобна!

 

Алчност дива!

 

Егоизъм стигащ до канибализъм!

 

Това ли е България днес?!

 

......

Как да се обясни - необяснимото, как?

 

Навярно причината е в индивидуализма,

който при нас се е изродил

 

до там, че всеки смята себе си за индивид

живеещ в собствена вакуумна среда, дотолкова  

 

изолиран от останалите, че с постъпките си

в грижа за себе си - вече

 

ВРЕДИ сериозно на

околните, на себеподобните си, на ближните си!? 

 

Хора, българи - ние всички сме свързани,  

ние сме една верига, едно цяло.

 

Хайде да помислим:

 

Щастливи ли са - тарикатите, дето отмъкват чуждите 

пари, блага, надежди и достойнство?!

 

Ако - да, колко дълго трае "щастието", постигнато

с измама върху притесненията на себеподобните?!

.................

 

А живеем на едно от най-красивите места на Земята!

 

⭐️

 

Хумангоид

Гледайки трудовата инсталация на снимката - почвам да се чудя дали работата ще приключи без затрупани и жертви.

Mihail Mihaylov

Слава Богу, добре че е далече от Ярлово!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×