Quantcast
Румен Радев пак оплака нашите МиГ-29 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Румен Радев пак оплака нашите МиГ-29

От 1952 г. до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване и ще е унижение да го прехвърлим на съюзниците, твърди президентът
3 012
 Президентство

Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия.

Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна. България разполага с 15 МиГ-29 - 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Част от тези самолети дават задължително бойно дежурство, а друга част се използват за тренировки на  военните пилоти. Включително и от изявления на официални лица е ставало ясно, че от всички тези самолети обичайно летят половината, което прави в общи линии 4 двойки, на каквито летят миговете. Наскоро България успя да ремонтира в Беларус и 8 СУ 25, но и те няма как да бъдат обслужени отново там, предвид ситуацията около войната. Специално за миговете се предлага вариант за ремонт и поддръжка в Полша, но до момента той не е осъществен.

Сега Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава. През последните месеци по линия на ер полисинг българското небе се пази последователно от испански и нидерландски изтребители, но винаги заедно с български МиГ-29.


Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко - 8 на брой, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели.

 

Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

 

 

Още

Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси”

01.07.2022

Обновена

14187
Петков призна за "комуникационна грешка" в руския случай

30.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7577
Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България

30.06.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

6086