Quantcast
Румен Радев: Ще бдя България да не се отклони от пътя | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Румен Радев: Ще бдя България да не се отклони от пътя

Държавният глава и вицепрезидентът официално встъпиха в длъжност
Обновена
1 563
Официална церемония по встъпването в длъжност на президента

Официална церемония по встъпването в длъжност на президента

Posted by bTV Новините on Saturday, January 22, 2022

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент на България след тържествена церемония на площад “Св. Александър Невски”. На събитието бяха председателят на Народното събрание Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, депутати, дипломатическия корпус, висшият офицерски състав, граждани.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово.

„Преди 5 години за пръв път приех строя на гвардията. Тук пред катедралния храм и Вечния огън. Помня лицата на много от вас и очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки за по-демократична България. Първият мандат премина в изтощителна борба. Вие подновихте пакта за доверие. 5 години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах за обединение, но ме упрекваха, че разделям. Вашите гласове недвусмислено показаха, че обществото иска да се раздели с миналото“, каза Радев. Като постижения той изтъкна изваждането на обществото от апатията, връщането на честните избори, съживяването на демократичните институции и борбата с корупцията. „През идните години ще бдя България да не се отклони от този път. Ще отстоявам законността, политическата промяна е само първа крачка, предстоят още изпитания“, каза Радев.

"Когато мислим, че ни е най-трудно, нека да не забравяме, че не са много държавите, които са съхранили своето име и език през историята. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно в желанието си за промяна. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път“, каза още Радев.

Той припомни думите си в началото на първия си мандат, когато е заявил, че за него е важно не колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.  „Това ме вдъхновяваше да направя компромиси с принципите си. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, ще отстоявам интересите и достойнството на България. Заедно ще продължим да градим свободна, просперираща и демократична България. Да живее България!“, заяви Румен Радев

След това 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

 

Защо точно 21 топовни салюта?

Задължителен елемент при церемонията по встъпване в длъжност на президента са артилерийските салюти. Те са 21, понеже традицията идва от флота, разказа преди време пред БНТ военният историк полк. Станчо Станчев. Оръдията на кораба са били 7 и когато доближава до определена територия, задължително е да се изстрелят 7 снаряда, т.е. да пристигне корабът на пристанището невъоръжен, което заличава възможността да въздейства на тези, които са на брега. По-късно, когато се променя качеството на барута, се установява, че изстрелите трябва да бъдат по 3. Така се получава 21. В повечето държави националният салют е именно от 21 изстрела, казва историкът.

Още

Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония и КСНС

21.05.2022

Обновена

4492
Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

20.05.2022

1320
Радев определи като „добри намерения” антикризисните мерки

19.05.2022

Обновена

702