Quantcast
Сачева: Не харчим безразсъдно пари | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Сачева: Не харчим безразсъдно пари

По-високата индексация на пенсиите няма да навреди на стабилността на системата, увери социалният министър
3 471
 Илияна Кирилова
Деница Сачева

Увеличението на минималната пенсия на 300 лв. догодина и по-високата индексация на пенсиите няма да навредят на стабилността на системата. "Ние все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще стане индексацията, но сме предвидили средствата в държавния бюджет. Не харчим безразсъдно пари", коментира тази вечер социалният министър Деница Сачева.

По последна информация най-вероятното решение е правителството да увеличи ниските пенсии двойно повече от тези, които са над линията на бедност, която догодина ще бъде 369 лв. - вариант, предложен от КНСБ. За пенсиите над 369 лв. ще има около 5% увеличение, колкото се получава по швейцарското правило, а за тези между 300 и 369 лв. - 10%. Известно е също, че всички пенсионери ще получават по 50 лв. месечна добавка до март, а таванът на пенсиите ще се увеличи на около 1400 лв.

Социалният министър увери и че нищо не налага да се пипа сребърният фонд. В темата за стабилността на системата в последните дни се включиха редица експерти. Покрай нея отново бе припомнен последният актюерски доклад на НОИ за бъдещето на пенсиите, който е правен през 2019 г. Според него, а и според всеки друг анализ на осигурителната ни система, българите трябва да плащат много по-високи пенсионни осигуровки, за да се покрият разходите за пенсии. В момента пенсионната вноска е 19.8% (14.8% за родените след 1959 г.), но за да няма дефицит във фонд "Пенсии" тази година размерът й трябва да бъде 28.5%, изчисляват актюерите. Разликата между действителния и необходимия размер на вноската е ключов показател за финансовата стабилност на пенсионната система, посочват от НОИ.

И сега държавното обществено осигуряване е силно зависимо от държавния бюджет, но според социалния министър данните всъщност показват, че тази зависимост намалява. "Данните са доста добри. За тази година в бюджета 65% са от осигурителни вноски и към този момент 31% са средствата, които са преведени от държавния бюджет. Този доклад не казва нищо ново, за което трябва да се притесняваме”, каза министър Деница Сачева.

Повече за дефицита на НОИ - тук.

Актюерският доклад на НОИ накратко - тук.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С кавгаджийски тон ГЕРБ защити бюджет 2021 от критиците

27.10.2020

Обновена

3029 19
До края на годината кабинетът ще харчи по 5.7 млрд. лв. на месец

22.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

920 9
Министър Аврамова получава чек за нови договори за над 2 млрд. лв.

26.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

2241 6

Коментари

AliBabah

Тази закръглената като говори за сребърния фонд, дали е споменала, че от години герберастите не са внесли и стотинка в него, въпреки законовите изисквания?

Льо Клер

Сега са на етап "изнасяне". Във всякакъв смисъл.

пенико

Министерката е заголила предизвикателно колене, но нещо не усещам тръпка .....

Epikur

 

  Как да се усети тръпка от отровен скорпион? А като се добави и големия пипер вместо нос, всякакви мъжки чувства изчезват.

inventus

За такава Ламя колега Пенико трябва да сте поне Змей Горянин!

Oxoboxo

герб се цели във верният електорат на бсп  😂 баце е  хитър като анадолски комсомолец 😁

Светозар

"Сачева: Не харчим безразсъдно пари"

Всички пари в чекмеджето са за разумно харчене - за "Доставчици на услуги" на ГЕРБ, за мисир, за Барселона, за суджук, за медийно осигуряване - Севда ТВ, Кошлук ТВ, Домус ТВ, Харизан ТВ, Канал 3,  „ПИК“, „Блиц”, „Монитор“, „24 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Телеграф“.

Калпазанче

Яхнийката смърди на чесън от Добруджанските села! 

Оставка! 

Льо Клер

Вземай народе, до изборите. След това, ако ще и потоп. 💥

Guro Gurov

Просто недоумявам, как пък един път не сбъркаха от ОПГ-то бе!

Чисто статистически, след такъв голям брой избрани, назначени, свалени, изхвърлени министри и по долна сган, как пък един път не уцелиха - ей така, случайно, нормален човек!

Айде, то човек там не вирее, но поне някой сравнително нормален как един път не сбъркаха да намерят?

Льо Клер

Аз се сещам за Калфин. ☝️

Влез или се регистрирай за да коментираш