Quantcast
Сачева с нов вариант за пенсиите - еднакво увеличение за всички | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Сачева с нов вариант за пенсиите - еднакво увеличение за всички

Хората с ниски пенсии ще бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна
Обновена
4 444
 министерство на труда
С 504 млн. лв. по Оперативната програма за храни ще бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, в следващия програмен период от 2021г. до 2027 г., съобщи социалният министър в Добрич. Очакванията са, че повече от 600 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация ще получат помощ по програмата.

Правителството отново се върна на изходна позиция за увеличението на пенсиите догодина - днес социалният министър Деница Сачева обяви, че се обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. 

Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева, цитирана от БНР. Предстоят дебати по проектобюджета, постъпват и нови предложения, посочи министърът. „Ще се опитаме да убедим народните представители, че може би ще бъде по-добра комбинацията от социално осигуряване и социално подпомагане“, каза Деница Сачева.

Само преди няколко дни финансовият министър Кирил Ананиев представи като окончателно предложението ниските пенсии - между 300 и 369 лв., да се увеличат с 10%, а тези над 369 лв. - с 5%. 369 лв. е линията на бедността за 2021 г. Този вариант обаче е абсурден, защото означаваше след увеличението по-ниските пенсии да изпреварят тези, срещу които стои по-висок осигурителен принос. Ако сега един пенсионер получава 368 лв., а друг - 370 лв., то след "гениалното" увеличение догодина първият вече щеше да получава повече от втория - по-ниската пенсия щеше да стане 404.80 лв., а по-високата - 388.50 лв. Заради това тази седмица се роди вариант за втори таван на ниските пенсии, т.е. тези, които ще се увеличат с 10%, да не могат да надвишават 388.50 лв. Представя го Деница Сачева на дискусия за пенсиите, организирана от "24 часа".

Този вариант очевидно не отговаряше на заявките на Сачева да се търси справедлив подход за увеличение на пенсиите, който да отговаря на осигурителния принос на всеки пенсионер, но изглеждаше сигурен. Освен това за пореден път намесваше инструмент за социално подпомагане, какъвто е линията на бедност, в пенсионната система. Сега в правителството очевидно са прогледнали за тези проблеми. Ако остане само швейцарското правило, от 1 юли догодина то би следвало да увеличи пенсиите с около 5%.

КНСБ, които родиха идеята за схемата "ниските ще станат по-високи", веднага се обявиха против новата заявка на Сачева. "Аз лично съм много изненадана от това, което чух. Твърдим, че 2021-ва година е много особена година и в нея трябва да се направят нестандартни стъпки. Как ще се раздават ваучери за храна на няколкостотин хиляди човека? Не си представям нито как те ще ги получат, нито как ще им ги даде системата", коментира пред БНР националният секретар на синдиката Ася Гонева, която е и в надзорния съвет на НОИ от името на профсъюзите.

 

ДИСКУСИЯ

В очакване да се регламентира фазата на изплащане на втората пенсия, дебатът справедливо ли е да се намалява с 20% основната пенсия продължава. На 13 октомври публикувахме становище на Националния осигурителен институт, в което оттам уверяват, че при определянето на размера на пенсиите се придържат стриктно към законовата рамка.

Днес Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отговориха на НОИ със свое становище. В него се посочват три несъответствия със закона при определянето на размера на пенсията. Те не са нещо ново и са изтъквани многократно от редица експерти:

- при изчислението на индивидуалния коефициент, месечният осигурителен доход на родените след 1959 г. се намалява и за месеците, в които те не са се осигурявали в универсален фонд. Като резултат основната пенсия се намалява с повече, отколкото предвижда Кодексът за социално осигуряване. Според кодекса трябва да се намали осигурителният доход единствено за месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд;

- полученият по-нисък индивидуален коефициент за родените след 1959 г. се прилага към целия осигурителен стаж на лицето, а не само към този, който е след 2002 г., откогато реално има осигуряване за втора пенсия. Това също влиза в противоречие с КСО и ощетява всички хора, които се осигуряват във втория стълб;

- при изчисляването на индивидуалния коефициент за периода 2009 – 2015 г. не се отчита вноската от държавата, която е в размер на 12% и това допълнително намалява размера на пенсията.

В резултат на тези три проблема държавата смята, че основната пенсия трябва да се намалява с 20% и повече заради отчисленията към втория стълб. Според осигурителни експерти обаче реалният коефициент на редукция трябва да бъде много по-малък - 6-7%. Високият процент на редукция на основната пенсия е един от основните фактори две пенсии да се окажат по-малко от една за много от първите пенсионери на реформата.

 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С кавгаджийски тон ГЕРБ защити бюджет 2021 от критиците

27.10.2020

Обновена

3035 19
До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

23.10.2020

2439 3
Изненада в бюджет 2021 - детски за всички ще има само една година

22.10.2020

Обновена

8759 13

Коментари

Страници

Sine_metu

Тия първо окончателно ще изнервят народа с глупостите си, а накрая ще приемат предложението на КНСБ за връщане положението отпреди бабуинската импровизация през 2018. Възстановява се отмененото еднолично от Борисов нарастване на коефициента за стаж и точка.

Аман бе! Немат спиране в гаврата с хората

Льо Клер

хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. 

 

Храната непременно да е яхния! Да отива на благодетелката. 🍵

Sine_metu

Не е за подигравка. Парите за пенсии изобщо и в частност за ваучери са най-смислено похарчените в бантустана.

Пенсионерите потребяват предимно местни стоки и услуги, а ваучерите са за 100% българско, колкото и да се цупят чорбаджиите от ЕС.

 

Ако ти се струва маловажно, сметни какъв е делът на вносните стоки в собственото ти потребление. Аз не мога да го смъкна под 60%, колкото и да се старая да купувам българско. Енергиите, таксетата, електрониката, бялата и не само техника, цигарите, пиячката... за нея ме е яд, ама какво да правя, като френските вина са 30-40% по-евтини; па нека малко помислят и винарите ни

 

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

"френските вина са 30-40% по-евтини"

 

Купувате си боклуци. За френските вина е характерно, че са неоправдано скъпи за качеството си и това е навсякъде извън Франция. Например, що годе читаво френско вино под 40-50 лв. в България не може да се намери. Иначе във всеки европейски супермаркет има френски "вина" за под 10 евро, но такива неща си купуват само прошляците и бедните студентчета.

Sine_metu

Вино не пия. Чешко, три други и скоч - „моя атмосфера“

Но не си прав. Чат-пат съм вземал божоленце, бордо... Напълно прилични.

Случаен787

Вярно е, че читаво френско вино под 40-50 лв. в България не може да се намери!

Sine_metu

Няма да споря за „читаво“ вино. Не ми е по специалността :)

Но за и на разни тържества сравнявах масовата „класика“ - каберне средна ръка. Без да съм сомелие някакво, твърдя, че при еднакво качество нашето е по-скъпо от френското. Да не говорим за испанските

Калпазанче

Пенсионния модел ощетява най-много пенсионирите с определена пенсия над тавана 1200лв. Става дума за средно  300-400лв. за около 25000лв. Осигурителния принос на тези лица е значителен и не е справедливо да ги ощетяват.

От друга страна "таванът" подпира цялата система "отгоре", като създава дисбаланси спрямо по-ниските нива, включително и минималната и социална пенсия. Твърдението е от гледна точка на приноса /внесените осигуровки/  на съответните лица към системата.

Крайно време е таванът на пенсиите  да бъде премахнат, както и т.н. " таван на осигурителен доход" спрямо който текущо се дължат осигуровки. Няма логика да се ограничават приходите на системата както и съразмерното изплащане на пенсиите спрямо приноса /вноски и трудов стаж/ към системата.

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

"Няма логика"

 

Логика ще почнем да търсим когато пенсиите в България почнат да се изплащат само от събраните осигурителни вноски.

 

Най-добре е да приемем реалността, че пенсиите са вид социална помощ за възрастните хора и като такива трябва да се разпределят според нуждите им. Иначе се получава абсурди като  това държавата чрез данъците да допълва пенсията на собственици на имоти за стотици хиляди.

sega_reader

Сачева в социалното министерство е като селски пъдар назначен в институт по ядрена физика.

Cixi 2

То бива некадърност, ама чак толкова. Формулата е измислена и прилагана много години (преди да се въведе плоският данък).  За пенсиите над 369 лева тя е: 10% увеличение за сумата до 369 лева и 5% увеличение за частта над 369 лева.

Pchelichka

Защо хора работили 40 години трябва да живеят под линията на бедност?  Това е престъпление.

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Може би защото около два милиона българи заминаха да се трудят в чужбина и зарязаха тук възрастните си родители на нашите грижи?

TRIF007

Aма наистина си много КУ КУ. Къде са на тези възрастни родители средствата заделени за пенсия? Кой преватизира държавно имущество за левче? Кой взема държавни заеми дето изчезнаха по лични сметки в офшорки и никои не си направи труда да ги търси и съди.

Да не говорим колко от българските пенсионери оцеляват благодарение на помощи от тези дето са си "зарязали родителите".

Тъмно пиво

А може би защото държавата не иска да взема данъци от ЛУКОЙЛ, от В. Божков и пр. и пр.

 Спомням си за един случай с невнесен ДДС за тонова захар защото, виждаш ли, стопанинът я оставил на открито, завалял силен дъжд и стопил захарта.

bay Dragan

Прости им Господи! Се някой път ще уцелят.

Светозар

За бюджета за 2020 г. пак така се чудиха, чудиха и накрая депутатите от ГЕРБ и БСП решиха да си вдигнат партийните субсидии осем пъти - от 1 лев на 8 лева. А за пенсионерите - те са си свикнали да мизерстват и да не се учат на "големи" пенсии.

Sine_metu

На 3., 5. и 6.

„Таваните“ са бабуинска гавра и си безусловно прав. По-долу казвам защо

 

Не ти е коректна „цифрата“ 25 000. Предполагам, че имаш предвид човека. Наскоро пусках структурата на пенсиите по размер. По памет пенсионерите в диапазона 1 100 - 1 200, максималната, са 1%. Щедро да допуснем, че половината са на тавана - 11 000 души. Не че е важно

 

5. и 6.

Аман от борисовщини!

Равноправието, равнопоставеността са най-важните принципи изобщо и на пенсионното осигуряване в частност. „Равни права за равен принос!“

„На тия по-малко, на ония повече“, щото некому е хрумнало, разрушава самата обществена тъкан. За размера на бъдещата пенсия се мисли с десетилетия и никой никого не спира да внася каквито пожелае осигуровки.

Ама бил предпочел да ги спестява? Хубаво. Яде от спестеното. Ама няма, профукал ги бил? Ми нищо. Да го хранят децата, собствените.

Това, което вие искате, е да ги хранят чуждите деца. Не бива

 

 

Калпазанче

Аз пък някъде прочетох за 6000 на и над 1200 лв. Не повярвах . Но ако са та толкова малко защо поддържат тая перверзия. Два тавана!?!?

sube
снимка на sube

Всичко казано за премахване тавана на пенсиите е хубаво теоретично, но аз си спомням, че от времето на Дянков държавата започна да не внася осигуровките на държавните служители. Е, тогава искам да попитам - кой е внесъл повече, този с минималната заплата или дупетатите, дето реват за махане на тавана. Къде можем да проверим реално колко пари са внасяни за всеки пенсионер?

Sine_metu

Пет., 16/10/2020 - 16:10 (нов)

sube

Къде можем да проверим реално колко пари са внасяни за всеки пенсионер?

 

В НОИ и фонд(овете), а ако имаш съмнения - изискай т.нар. УПИ.

Но въпросът ти е много показателен за отношението към бъдещите пенсии.

Освен ако не си почнал работа наскоро и не знаеш :)

 

sube
снимка на sube

Нямах предвид къде може да проверя колко са моите вноски, а колко е внесла държавата за своите служители. Да не забравяме и открадването на Сребърния фонд.

 

AliBabah

И тази като шефа си почна да си сменя мнението, в зависимост на коя кълка е заспала.

Ще се върти като пумпал в предложенията си, но няма да види как го правят тези, които в добоковата ера се влачиха след нас, а сега им дишаме праха - румънците. На всички пенсионери вдигат с 40% от следващата година.

Калпазанче

И по повод намеренията на Яхнийката с чесън.

Разбутването на съотношенията в пенсионното осигуряване минимална, максимална , тавани и прочее щуротии на калинките, неотклонно води до ограничаването на вноските /сивеенето на икономиката/, и липса на интерес у поколенията за подсигуряване на староста си! Собствената.  Затова е измислено т.н. Швейцарско правило са индексация с инфлационен коефициент на ВСИЧКИ /без тавани/ пенсии! Само тогава стабилността на системата ще зависи единствено от демографския фактор, който никой не се сеща да управлява.

Slava
снимка на Slava

пенсиите са вид социална помощ за възрастните хора

 

Да им добавим още един "вид помощ" - касички. И всеки да им пуска колкото му сърце сака. Едни ще блъскат цял живот, ще плащат честно осигуровки, други ще се скатават и накрая ще лежат на чужди гърбове. Пенсиите на онези, които се осигуряват на макс да не би за тях да са "вид социална помощ".

 

когато пенсиите в България почнат да се изплащат само от събраните осигурителни вноски.

 

Да се изплащат. Тогава нека мързелувалите и хитрягите да реват из форумите, че мрат от глад.

sega_reader

Сачева - вън.

Поради некадърност и безочие.

Не може този, който не внася или внася минимални вноски, да получава като другия, който цял живот се е отчитал.

Здравка
снимка на Здравка

Подкрепям те 100%. Ама много искаш от г-жа Сачева. тя е средностатистически най-банален бюрократ. Административният и капацитет според мен, е към 15%. Не стига и за тройка.

Светозар

"Хората с ниски пенсии ще бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна"

Пак се отвори работа на тоя, дето достави 12 тона лечебни дубайски фурми.

Здравка
снимка на Здравка

Пенсиите за трудов стаж и възраст не са социална помощ, да му се не види! Трябва да бъдат обвързани само и единствено с действителния осигурителен принос на получилия право на пенсиониране по този параграф. Нарастването на тези пенсии  по швейцарското правило трябва да бъде с еднакъв процент за всички. За хората, които са в крайна нужда, но не отговарят на задължителните критерии да  се грижат Червения кръст,   обществени и частни благотворителни организации, търговските дружества на доброволен принцип и защо не, физически лица, които желаят да се занимават с благотворителност от свое име и за своя сметка. Примери не липсват.  

Калпазанче

Цялата патаклама е за да може Чекмедже бабаит ЛИЧНО да раздава пред камерата на Шехи ТВ, а не както си е по закон и нормалната човешка справедливост.

Никога в България не е имало подобна гавра не само с пенсиите, но където и да се загледаш неизбежно виждаш поредица/не един/ от гафове, простотии, грабежи и рекет на мафиотите с подкрепата на държавната машина!

О С Т А В К А!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш