Quantcast
САЩ: Приветстваме уточняващото изявление на Радев за Крим | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

САЩ: Приветстваме уточняващото изявление на Радев за Крим

Часове по-рано Вашингтон обяви дълбока загриженост за казаното от българския президент, след което той пусна нова позиция
Обновена
11 363

Държавният департаментна САЩ обяви официално, че е доволен от новата позиция на българския президент Румен Радев по отношение на Крим. 

"Приветстваме уточняващото изявление на президента Радев днес, в което той потвърждава подкрепата на България за териториалната цялост и суверенитет на Украйна. И ясно посочва, че Крим принадлежи на Украйна", заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от БНР. "САЩ, Г-7, Европейският съюз, НАТО - ясно и единно заемаме позиция, че въпреки опитa за анексия от страна на Русия и продължаващата окупация, Крим е Украйна. Всички ние, включително България, декларирахме на среща през август, че Крим е интегрална част от Украйна и не признаваме и няма да признаем руските усилия да легитимира окупацията на полуострова", заяви Прайс.

Часове по-рано Съединените щати обявиха, че са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това обяви в своя официална позиция американското посолство в София. Повод за коментара станаха думи на Радев от дебата с Анастас Герджиков по БНТ, че "Крим в момента е руски".

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова", бе посочено още в позицията на американското посолство.

През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София, добавят още от дипломатическата мисия.

 

Пo-късно президентството разпространи официална позиция. "Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници", допълват от институцията на държавния глава.

"Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта", завършва позицията.

Още на следващия ден след репликата и Украйна реагира остро. Почти веднага последва и позиция на Европейската комисия. В отговор на журналистически въпрос говорителят на ЕК Петер Стано заяви, цитиран от БНТ: "Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 г. насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряна безброй пъти. От гледна точка на Европйския съюз и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право".

Самият Румен Радев коментира думите си при дебата още на следващия ден и обяви при закриването на кампанията му в Пловдив: "Няма никаква драма въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски."

Ключови думи:

САЩ, позиция, Крим, Румен Радев

Още

Нищо лично няма К. Петков за РС Македония - само бизнес
САЩ: Имаме 18 сценария с причиняване на болка, ако Русия нахлуе

16.01.2022

7293
US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония

16.01.2022

11273