Quantcast
СДС се оплака, че остава на улицата заради Кьовеши | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

СДС се оплака, че остава на улицата заради Кьовеши

МП отговори, че сградата на "Раковски" 134, която са си харесали европрокурорите, е празна
Обновена
8 714
 БГНЕС

Намерението на служебното правителство сградата на ул. "Г. С. Раковски" 134 в столицата, където години наред се помещава СДС, да бъде предоставена на европейските делегирани прокурори, разлюти синята партия. Коалицията ГЕРБ-СДС в 47-ото Народно събрание гласува против промените в Закона за съдебната власт, които регламентират по-голяма самостоятелност на българските европейски делегирани прокурори, в това число и с отделянето им в самостоятелна сграда. Сега партньорите на ГЕРБ се противопоставят на това в сградата да се нанесат прокурорите, които ще работят за Кьовеши в България.

За това, че известната сграда на ул. "Раковски" отива при прокурорите на Кьовеши в България се разбра от изказване на служебния правосъден министър Крум Зарков преди няколко дни. "Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. "Г.С. Раковски" 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен", каза той.

СДС е напуснал сградата на "Раковски" 134, за да бъде направен ремонт там, обяви обаче председателят на партията Румен Христов. "Договорката беше да ни се посочи помещение, където да отидем, докато се случи ремонтът. Но нямаме такова предоставено помещение", оплака се той.

По информация на "Сега" от 2017 г. СДС няма нищо общо с тази сграда и нямат основания за претенции.

По-късно зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова обясни, че областната управа е предоставила няколко сгради, които европейските делегирани прокурори са огледали и са избрали сградата на "Раковски" 134. Павлова посочи, че осигуряването на сграда за делегираните прокурори и един от приоритетите на служебното правителство.

По данни на областната управа там няма действащи договори за наем или части да са предоставени за ползване, обясни Павлова. По думите й е създадена организация и са дадени насоки от регионалното министерство какви документи трябва да се подготвят.

Павлова не коментира какво е състоянието на сградата, а препрати този въпрос към МРРБ. Тя беше категорична, че няма как въпросът да е политически, тъй като в момента сградата е празна.

 

 

Още

ВСС излъчи само трима делегирани европрокурори за Кьовеши

21.11.2022

Обновена

6346
Кьовеши хареса сградата на "Раковски" 134, но иска още прокурори

13.10.2022

2248
Осъден по дело на Кьовеши е възстановен на работа във фонд "Земеделие"

22.09.2022

5843