facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

СДВР: Ще премахнем барикадите по някое време през нощта

Общински съветници призоваха Фандъкова да спре опита на полицията да вкара София в гражданска война
Обновена
18 366

Ден 32-ри на пратест в гр. София

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Saturday, August 8, 2020

МВР се закани, че ще разчисти блокадите в София по някое време през нощта, както направи това само преди два дни. Това стана ясно от извънреден брифинг на директора на СДВР Георги Хаджиев. Пресконференцията на СДВР дойде след като в социалните мрежи се появиха предупреждения, че полицията готви нов щурм срещу барикадите и е разпоредена мобилизация на униформените.  

Има непотвърдена информация, че след 20 часа камерите за видео наблюдение в района на Орлов мост, Софийския университет и пред Министерския съвет са изключени. "Отровното трио" заяви, че това едва ли е случайно.

"СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички", обяви той пред журналисти, на които не разреши да му задават въпроси. 

През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир, обяви в патетично изявление Хаджиев. Неговите думи прозвучаха повече от странно,  като се има предвид, че сутринта представител на СДВР даде брифинг, на който бе обявено, че всичко е минало спокойно. Часове по-късно обаче вече се оказа, че е имало пъклен план за окървавяване. От думите на Хаджиев не стана ясно кога точно са разкрили въпросните намерения и защо ги съобщават почти денонощие по-късно.

 

Изявление на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев

Posted by bTV Новините on Saturday, August 8, 2020

Хаджиев обаче обяви в изявлението си, че целта на снощните протести била намесата на полицията и окървавяването на проявата, но органите не се били поддали и предотвратили намеренията. След това той пробва да обясни тезата си с няколко примера: "Служителите на СДВР установиха груби, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади. Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона". "Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района", допълни той.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи, имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха във „Фейсбук“, че е време да полетят павета. Установена беше и група 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболни агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук", твърди Хаджиев. Според него велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляли из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията". Целта на всички тези мероприятия и провокации бе да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста, каза директорът на СДВР.

"За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война и здравето на столичани, включително на тези, които протестират, макар и нерегламентирано и открито, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата", закани се Хаджиев.

Общинските съветници на "Демократична България" настояха кметът на София Йорданка Фандъкова да приложи правомощията си и да "забрани опита на Столичната дирекция на вътрешните работи да въведе столицата в гражданска война". Те цитират член от Закона за местното самоуправление и местната администрация (чл. 44, ал. 1 т. 4), според който кметът може да издава писмени заповеди, свързани с опазване на обществения ред и те са задължителни за структурите на МВР. Според съветниците в момента вътрешното министерство "се опитва да изпълнява поръчки, надвишаващи техните правомощия"." Обръщаме внимание на г-жа Фандъкова, че цялата отговорност за всичко, което ще се случи на улиците на София, ще носи лично тя, заедно с директора на СДВР", написаха в призива си съветниците от "Демократична България". Те призоваха колегите си от другите партии да ги подкрепят за свикване на извънредно заседание на общинския съвет за ситуацията в града.

Протестиращите на свой ред заподозряха, че целта на полицията е да се стигне до провокации.  Информация за готвения щурм разпространи доста преди брифинга на СДВР Димитър Стоянов от разследващия сайт "Биволъ". "Довечера МВР се готви да "изнесе" отново протестните лагери на Орлов мост и Триъгълника (колко sexy) на властта. За момента има две опции. Първата - МВР да вкара провокатори, които да започнат да се бият с другите протестиращи или да започнат да нападат и мерят жандармерията. Просто за да им дадат повод да влязат сред протестиращите. Вторият вариант е да започнат да изнасят мирно и без насилие палатките, като се случи преди ден. Мои източници обаче твърдят, че към София се изнася личния състав на няколко ОДП-та и са им казали да се готвят за бой", написа Стоянов на страницата си в социалната мрежа. Подобно предупреждение отправи и гражданското сдружение Боец, което призова за отстояване на блокадата на Орлов мост до оставките.

"СДВР има заповед да "отстрани блокадите". Вероятно ще действат отново през нощта със същата тактика. Или ще я допълнят с внедрени провокатори, които да предизвикат напрежения, размирици и агресия вътре в блокадите и сред протестиращите, за да дадат формален повод на полицията и жандармерията да се намесят веднага и разбият всичко и всички.

По информация на БОЕЦ има напрежение и вътре в МВР, като част от служителите все по-открито заявяват подкрепа и солидарност с протестиращите. "Това кара Борисов, Гешев, Пеевски и Доган да бързат да смачкат протестите веднага, докато все още имат контрол", предупреди организацията. Оттам дават съвети на  протестиращите как да се държат в случай на нова полицейска акция. Сред инструкциите е присъствието на достатъчно многобройна група, масово документиране на случващото се, незабавно отстраняване на пияни, дрогирани и провокатори. 

 

Ключови думи:

барикади, СДВР
91

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

15.09.2020

Обновена

22313 44
МВР отрече да използва частни охранители на протеста

09.09.2020

3583 21
Шефът на СДВР официално се закани с използване на физическа сила

02.09.2020

Обновена

6668 15

Коментари

Страници

LeChevalier

Уви, законът не е един за всички. Именно в това е проблемът, срещу това са протестите.

nebenebe

Много хора в София живеят добре и това е проблемът на селската ни свръхцентрализирана изостанала страна с най-голяма администрация и полиция. Селска страна с изчезващи селяни, работеща за един хляб и за да е добре в София. Служби, заплати, келепир там бол. Няма друга такава държава наистина.

Каубой
снимка на Каубой

 И във францата закон е за КОн, не за МаРОн. Ама там поне се летели чутури при д-р Гилотен. Ако /уви в историята няма такова понятие/ беше пусната гилотината 1989 година сега Сицкото фуражНо русофил щеше да е тихо кат дъното на Марианската падина.

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Ти ли щеше да оперираш гилотината 1989-та?!

Сладур

Макрон скапа жълтите жилетки от бой и не подаде оставка. Бойко какво още чакаш? Махай навреме барикадите, да не идваме ние да го махаме..със сопите..

Solace

Много държа да видя някой сладур със сопа в ръка да маха барикади...

 

Доц.Трътлев

Макрон скапа жълтите жилетки от бой и не подаде оставка.

Не си ли разбрал досега, че Боко е страхливец - прани гащи.

Atanas Atanasov 2
снимка на Atanas Atanasov 2

Къде ще дойдеш бе ка..т? 

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Мандрите по стар шумкарски обичай се нападат на зазоряване! 

Полицейската Му държава ке рухне, но май няма да мине само с добро.

Натискат се за открит сблъсък коалиционерите и машите им.

Nickname186

Ще премахнем барикадите по някое време през нощта

E от кво ги е срам та не ги премахнат през деня?

 

Тия от ГЕРБ са толкова тъпи че непрекъснато сами си го нахендрят като Гейшев.

Свърши ви тиквата, свърши ви и тиквеното щастие, прости момичета и момчета от дълбоката провинция! Занапред ще ходите на работа и ще работите, защото във вратовете ви ще дишат други момичета и момчета от дълбоката провинция!

Льо Клер

Как казвате? Под закрилата на нощната тъмнина ли? Настанявайте се под закрила. Мисълта естествено е безсъдържателничка. А пък и оформлението навярно също ще бъде мизерно.

 

☝️

Диагностик

Полицията разполага с водни оръдия в София и Пловдив, но не са ги използвали до сега. С кадифени ръкавици не може  да се отстранят нарушителите на реда.

Протестите не са регистрирани като време и място. Не е нормално да искаш нов ред и законност, като не спазваш елементарните норми и поведение спрямо другите граждани. Егоизма и простотията надделяват пред логичните искания.

Активните "борци" за промяна са платени. Основната маса излиза спонтанно, за развлечение, сеир, за среща с приятели.

hawk

Докажете го,ако цитирате-източника.

Nickname186

Активните "борци" за промяна са платени.

Позна, бате, платени са! И това точно ви е втората трагедия на ГЕРБ, след Гешев който е първата ви и най-голяма трагедия. Гешев ви стана баща на ГЕРБ след като ега майката на ГЕРБ.

Ако не бяха платени протестиращите (или платени от Божков) досега да сте им потрошили кокалите от бой и един да не е останал да "протестира".

Точно защото са платени ГЕРБ го е страх да ги пипне!

Отначало ГЕРБ не знаеше че са платени, дрънкаше глупости за "Дубай" и биеше, ама като видяха дебелия край на биячите внезапно им изсъхна плюнката и си глътнаха езика.

Диагностик

Глупостите за парите ги каза водача ви - Черепа.

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен

😁

Neymar

Черепа отдавна се е договорил и в момента мърка като коте, колкото да не е без хич.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Поздрав за всички привърженици и противници на протестите. Спомен от далечвата 1979 г.

 

http://bgestrada.blogspot.com/2015/10/blog-post_42.html
марк

 

 

 

 

                                                         Ако /уви в историята няма такова понятие/ беше пусната гилотината 1989 година сега Сицкото фуражНо русофил щеше да е тихо кат дъното на Марианската падина.

 

                                  Гилотина в България не е пускана но за период в който ''Клаха народа както турчин не бе го клал'' знаем . После имаше период в който се чудеха защо имало Народен съд . Такъв като тебе човек едва ли може да убие но за ролята на оня циганин дето увиснал на краката на Апостола на въжето ставаш.

de_Ruyter

Свободните съчинения на милиционера естествено нямат доказателствена тежест. 

А бе, фуражка- къде са записите от колоните на МС??? Вие ли ще говорите за насилие и законност? С този ресурс хвърлен в столицата, колко месеца спокойствие може да осигурите в провинцията, щото там законност няма със сигурност. 

 

На недялковците във форума... беж при Пеефски...

Zmeja

Протестиращите се сменят - днес участват едни, утре други, някои са постоянни, други от време на време. За разлика от тях едни и същи полицаи са по улиците и площадите всеки ден и всяка нощ. Докато протестите бяха само в София тук беше струпана 2/3 от цялата полиция и жандармерия и на редовите служители им беше относително по-леко. Но когато вълненията обхванаха цялата страна полицаите изпокапаха физически. На много от тях им писна от умора и от безсмислието на това, което вършат, защото и те са хора, и те имат семействе и най-важното - мислят като протестиращите. Някои вече не го крият и го споделят с протестиращите. Това ожесточава управляващите, но и амбицира протестиращите. Развръзката идва!

Диагностик

Защо не виждаме палатката на президента?

hawk

Офтопик:

Лаладжия.

Диагностик

Точно по темата е! Разпорежданията от Черепа се свеждат надолу от Радев. Той говори на същия език.

Интересно, къде изчезна втората дама? Не се появява във фейсбук. Да не е противник на протестите?! Вероятно е умна жена, за разлика от някои.

de_Ruyter

По индекс на корупция- последни

По БВП- последни

По доходи- последни

По най- кратка продължителност на живот- последни

По свобода на словото- последни

 

Недялко, недялко... в държавата не останаха хора, кво крепите? Циганите ли ще ви работят заплатите?

Диагностик

По времето на Станишев и Орешарски по всичко бяхме първи... 

Аман от шамандури.

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен

Не е лаладжия хера. Брани си фабриката , на 8-ми септември.😁

hawk

''Точно по темата е! Разпорежданията от Черепа се свеждат надолу от Радев. Той говори на същия език.''

Ами дръкаш на филе,доказавай.

 

Найлонoвата стая не води ли до депресия?

de_Ruyter

Е как... Баце ако остане още 10 години на власт, все Орешарски и Станишев ще са ви в устите. Вие отговорност за това, че управлявате 3 мандата не носите 😂

Пък как малко не ви е срам? Направихте Пеефски суперолигарх, до степен, че накрая ви управлява ДПС 😂

Еничари глупави... 

fractal
снимка на fractal

Като няма казарма за мъже и за жени както е в Израел където се кълнеш във вярна служба на родината така ще е 

Образованието е платено и само редовно обучение

трябва да работиш да издържаш родителите си вместо децата си

където подръжката на автомобил е по голяма от издръжката на човек

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш