Quantcast
Шефът на АПИ изпълни Борисовата заповед и отиде по софийските села | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на АПИ изпълни Борисовата заповед и отиде по софийските села

Все пак Георги Терзийски не е викал по площадите три пъти "Няма да има винетки", срещнал се е с кметовете
Обновена
19 093

"Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?!" С този скандал по повод винетките в София откри заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. Снощи жителите на Нови Искър излязоха на протест, защото въпреки обещанията на премиера Борисов се оказа, че трябва да имат винетка за ползване на Северната скоростна тангента и пътищата до Банкя, Панчарево и Нови Искър. Винетки се изискват и за колите на градския транспорт.

"Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?!", обърна се премиерът към шефа на АПИ Георги Терзийски, който го изслуша прав и с наведена глава в залата на МС. "Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?! Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите?! Не, питам, репетирате дали ше ви опра`а още днеска, или к`во?! Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?!", разгневи се премиерът.

Той заръча на Терзийски: "Във всеки център на населеното място около София, отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите "Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно ! И още един път, ако ми направите така, така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично!", заяви Борисов и после разпореди: "Свободен си!".  Терзийски веднага напусна заседанието.

По-късно днес от АПИ съобщиха, че Георги Терзийски е посетил Бистрица и Панчарево. Не е викал на площадите три пъти "Няма да има винетки", но се е срещнал с кметовете - съответно Николай Гюров и Самуил Попов, като темата на разговора им е била именно винетките.

Сутринта "Бистришко шосе" осъмна с отрязана с флекс контролна камера на толсистемата. Устройството е необходима част от системата за заплащане на републиканската мрежа за тежкотоварни автомобили над 3 тона. 

 

ОБЯСНЕНИЯ

Регионалният министър Петя Аврамова също се включи по темата, но на друго място - в парламента. Тя обяви, че „интелигентната система, която въвеждаме като реформа в пътния сектор, води до по-добър контрол относно преминаването по републиканската пътна мрежа и това притесни хората, с които вчера ескалира напрежението“. „Политизирането на въпроса и напрежението в две населени места доведе и до вандалски прояви. Вече има срязана с флекс рамка на тол системата. Не трябва да политизираме тази реформа и исканията на някои хора да пътуват без винетка да бъде яхвано като политическа тема“, допълни Аврамова. По думите й в момента се водели разговори между Столична община и АПИ, които се очаквало да приключат до дни, с идеята общината да поеме издръжката на част от републиканската пътна мрежа и тези отсечки да бъдат освободени от пътни такси. „Глобени от населените места, преминали през тези пътни отсечки, няма. Системата е интелигентна, има възможност, докато текат преговорите, никой не е глобен и никой не е получил електронен фиш“, увери Аврамова.

 

ОБВИНЕНИЕ

Депутатите също не останаха настрана. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера, че носи отговорност, тъй като списъкът с пътищата, за които се плаща винетна такса, е бил одобрен с решение на Министерския съвет в началото на 2019 г., подписано от Борисов. „Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Тогава е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите. Г-н премиер, тъй като вие сте взели това решение, сега е хубаво вие да си поемете отговорността и да тръгнете по селата“, заяви Нинова. И отправи неясно към кого адресиран призив: „Хора, докога ще вярвате в това? Докога ще позволявате да манипулира цялото общество?“

 

ОПРАВДАНИЯТА НА ОБЩИНАТА

По-рано днес представители на общината обявиха, че започват спешни разговори с депутатите заради въвеждането на винетки за пътищата в София, които са част от републиканската пътна мрежа.

"Искаме по отношение на винетките да се намери формулата да бъдат изключени. По отношение на обществения транспорт и градските автобуси, изрично в член 10 от закона да бъде записано, че наред с други категории превозни средства и автобусите по редовни градски линии на обществения транспорт се освобождават от тол такси", обясни пред БНР председателят на общинската транспортна комисия Карлос Контрера.

 

САНКЦИИ

Както “Сега” съобщи, винетките за Северната скоростна тангента, която минава през София, както и пътищата за Банкя и Панчарево, са задължителни. “На шофьорите, каращи по тези пътища  без е-винетка, са наложени санкции”, заяви Георги Балабанов от Националното тол управление пред Би Ти Ви.

Информацията на Балабанов бе опровергана днес освен от регионалния министър, и от председателя на УС на АПИ Георги Терзийски. "Нито един водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община, няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол", каза Терзийски пред Би Ти Ви. Според него е въпрос на време и на договорка на финансови параметри между СО и АПИ  отпадането на нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

 

Още

Комитова спря броене на шосейни дупки от Космоса за 9 млн. лв.

20.07.2021

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

27450
Регионалната министърка уволни шефа на АПИ за блокирани ремонти

20.07.2021

Обновена

7951
Въпреки милионите част от София пак тъне в мрак