facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на НЗОК обвини Ананиев и разкри тънкости за източване

Частните болници си направиха собствени търговци на едро, заяви Дечо Дечев
3 945
 Илияна Кирилова

Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер шефът на институцията Дечо Дечев няколко пъти обвини по Би Ти Ви ресорния министър Кирил Ананиев, че му е работа да знае за раздутите цени и порочните практики в сферата. По-рано днес Ананиев каза, че за първи път в министерството постъпва сигнал за седемкратно завишен медикамент, за който Дечев алармира преди няколко дни.  В предаването „Лице в лице“ управителят на НЗОК съобщи и подробности за хватките с цените на лекарствата.

Дечев обясни, че министърът на здравеопазването получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на касата.

"Дали му се иска, или не, той би трябвало да бъде в час с последствията от това нещо", заяви Дечев.

Освен това бездействието на Министерството на здравеопазването (МЗ) по електронната борса на лекарства и по националната информационна система ощетявала пациентите.

Според Дечев в МЗ се съдържа цялата информация от болниците. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов анализ в министерството. С всичко тези обяснения той искаше да се разбере, че няма как министърът да не е знаел за практиките в сектора.

Дечев обяви още, че схемата с доставките на лекарства на максимални цени към частни болници включва и свързан с болницата търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните болници си направиха собствени търговци на едро.

На практика цялата тази разлика от 700% влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на търговеца на едро", заяви Дечев.

Прокуратурата е сигнализирана. Дечев предложи НАП и разследващите органи да проверят на какво основание търговецът на едро, придобил от производителя лекарството за 150 лв., го фактурира на болницата на 1000 лв.

Eто и още подробности от шефа на НЗОК за оскъпяването на лекарствата и начина, по който е установено то:

„Представители на частните болници са разтревожени от факта, че се атакуват техните и са против това, без да съм определил точно кои са болниците и точно за кое лекарство става въпрос и според тях това е невъзможно. Въпреки че не мога да разбера, след като не знаят какво е лекарството и коя е болницата, как го определят като невъзможно? За да разбере публиката точно какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати – има три нива.

Първото ниво това е производителят, който притежава това лекарство.

Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата. И вече болницата, след като го използва, го фактурира на касата и касата го плаща. Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена, пределна означава максимална, която е регистрирана в България, касата трябва да го заплати. Т.е. в случая, примерно ако едно лекарство струва между 1 лв. и 50 лв., колкото се отчете от този, който иска да му се плати, касата трябва да го заплати. Това е законно. Т.е. не може да го фактурира на цена по-висока, от тази, с която е регистрирано. А тази цена, с която то е регистрирано, е най-ниската в Европа между 10 държави, в които се наблюдава това лекарство. Това е пътят. По закон НЗОК има информация за това болницата колко го е закупила. И на базата на фактурата, която има болницата, тя на база на тази фактура го отчита към касата като не може тази цена да бъде по-висока от тази, на която го е придобила. За другите две нива – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до тази информация, според наредбата, която си е написал сам, има министърът на здравеопазването.

Какво се получава? В случая, знаете че тази година касата промени политиката

си относно заплащането на лекарствата на производителите и за първи път тя няма преразход на лекарства за лекарства. Т.е. бюджетът на касата е Х. Ако има преразход, той е за сметка на този, който го е направил този преразход от производителите. Те трябва да върнат сумите. В края на годината на всеки един производител ние предоставяме информация за неговия продукт колко сме платили и съответно, ако това е в повече отколкото в предишен период, той трябва да върне това, което е над този период предишен.

Давайки тази информация, един от производителите учудено заявява,

че като брой опаковки, които той е продал на дистрибутор съвпада с броя на опаковки, които касата е заплатила, но като сума производителят е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. На база на тази информация, която той подаде, НЗОК изиска финансови документи от него, които бяха поставени и се видя, че въпреки че той продава продукта си на една и съща цена, която е значително по-ниска от регистрираната, на практика касата заплаща цени с до 7 пъти разлика. Т.е. 700% по-висока, отколкото най-ниската, на която плаща този продукт. Проверихме в кои болници са отчитали по тази най-висока цена и кои са отчитали по най-ниска цена. От 29-те болници, които са ползвали този продукт, първите 11 по цена, т.е. от по-висока от по-ниска – всичките са частни лечебни заведения. Започнахме да търсим причината поради това нещо, тъй като лекарства със същия състав на този производител произвеждат още трима производители. И когато в лечебно заведение, което провежда процедура по ЗОП се обяви поръчка по ЗОП за този препарат, тези четиримата се явяват. За да го спечели някой от четиримата, естествено че се понижава цената. Това понижаване на цената е в порядъка на около 85% от регистрираната цена на този продукт.

Поради тази причина в болниците, в които са се провеждали процедури по ЗОП, цената е много ниска.

Там, където не са се провеждали процедури по ЗОП, каквито са частните лечебни заведения, които са освободени с поправка на Закона по ЗОП през 2016 г., там цената е максималната“.

По-рано днес казусът с НЗОК бе обсъждан в парламента. Там министър Ананиев обяви намерение частните болници да бъдат задължени да правят търгове при закупуването на лекарства, както държавните и общинските. За целта ще бъде променен Закона за обществените поръчки. Дечев пък се срещна с депутати от ГЕРБ.

Всъщност частните болници бяха освободени от обществени поръчки през 2016 г. Ананиев припомни в НС, че здравното министерство и правителството не са били инициатор на законова промяна тогава. Той и шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова  отказаха да съобщят кой е автор на поправката. Измененията бяха предложени след внасяне на първоначалния текст. Двамата предложиха репортерите да видят стенограмите.

А от тях става ясно, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е автор на поправката.

Ананиев все пак заяви, че през 2016 г. частните болници са били освободени след тълкуване на евродиректива. Сега обаче било ясно, че директивата не може да се тълкува еднозначно, а и била заведена процедура в ЕК, която касае две неща, а едното било прилагането на Закона за обществените поръчки за частните болници.

В НС Ананиев обяви още, че ще поиска да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичнити лекарства. Той смята да възложи и на Агенцията по лекарства да провери болниците за доставката на тези лекарства и да ги сравни с максималнодопустимите цени.

В НС Дечев даде конкретно разяснение за седемкратното ценово завишение.

Става дума лекарството за онкоболни "Пеметрексед", закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв.

"Става дума за едни и същи производители и едно лекарство, което има 4 производителя. Информацията е постъпила от един от тях", заяви Дечев. След получения сигнал е направен анализ и се оказало, че всички, които са отчели фактури към НЗОК, са частни лечебни заведения. В низходящ ред следвали държавни, общински и комплексни центрове.

Седемкратното завишение обаче не било незаконно. Управителят на НЗОК цитира наредбата, според която и в рамките на закона, се казва, че "след като една цена е в рамките до посочената като максимална, е напълно допустима и касата трябва да заплати". 

Междувременно БСП и ДПС също поискаха среща с Дечев под формата на изслушване в здравната комисия в парламента. „Проблемите, които той поставя са изключително сериозни.  Те трябва да бъдат прозрачно разрешени", заяви депутатът от БСП Георги Михайлов.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

3.1 млн. лв. са получили болниците за пациенти с Covid-19

13.08.2020

249
5 града поемат основната част от тежките случаи на Covid-19

06.08.2020

ЯНА НИКОЛОВА

4376 2
Коронавирусът затвори още едно предприятие в Добрич

04.08.2020

Обновена

10923 59

Коментари

bay Dragan

От единия крачол, та в другия на Ананиев.

Москов?.

Force

Ха, добър вечер...

А сега си припомнете защо и от кого бе "сготвен".

ppipi7766

Прокуратурата ще вози ли и този министър че НСО няма свободен капацитет.?

аман бе

"Прокуратурата ще вози ли и този министър..."

 

Те, ако почнат да си вършат работата, както трябва, бусовете им колко ли пъти ще обиколят Земята за една година?

Хумангоид

За да го спечели някой от четиримата, естествено че се понижава цената. Това понижаване на цената е в порядъка на около 85% от регистрираната цена на този продукт.

Че тя нормата на печалба при наркотиците е по-малка... Колко, мамка му, струват тези илачи на производителите? 

ppipi7766

Не знам колко струват.

Само лични впечатления. 

За майка ми лекарство  редовна цена 162 преди година, после 130, сега 118. лева. тя плаща към 50 лева от него, останалото го покрива касата така и когато беше 162.

Отивам в Турция на разходка, в първата аптека на центъра на града  където са наточили секирите за чужденци струва 48 лева наши пари.

марк

 

 

 

                     Грабежът е в собствената ни страна но вий дъвчете министрите на Путин . Аман от лихчета и липса на съвест !

dobadoba

- Господа министри(и екперти, моя бел.), изяснихте ли ситуацията?
- Да!
- И каква е тя?
- Еееее, чак толкова не сме я изяснили!

⚓️

скайспирит

Да пожелаем здраве на д-р Дечо Дечев, и дано не му се случи нещо. 

ppipi7766

А това по 7 са само "тънкостите".

Какви ли са големите далавери?

Solace

Ха, добро утро! Нима сега разбира Дечев за тези неща? Само с хаповете са беше - мед. Ама има и други неща.

 

Трябват реални действия, а именно:

- нула лв. финансиране за частни болници - който иска да работи частно, сам да си генерира пари. А не всеки собственик на частно лечебно заведение да е с възнаграждение над 20-30 хиляди лева (реално получавани ежемесечно по сметки), щото касата шари като поп. Осигуровки на макс. 3 бона, нищо пара. И останалите се чудят в какви къщи и автомобили да влагат;

- забрана един лекар да работи и в частна и държавна/общинска болница - няма как да е мотивиран от 8 до 13 ч. да преглежда пациенти с направления, като чака от 14 натам да взема по 50-100 кинта от пациент. И в държавната да обяснява на пациентите да идат в частната следобед, за по-обстоен преглед (като лечението пак се поема от касата);

- далавера има и с медицинските центрове към болниците, които са на едни и същи лица. Плюс трето тяхно дружество, което формално притежава активите. Болницата и МЦ плащат солени "наеми" за техника и сгради към третото дружество, то пък начислява щури амортизации, и държавата печели от данък печалба от трите един хой, ама от големите.

- и още далаверки на едро и дребно има, ама ми се спи...

Аладар
Не случайно на депутатина Лъчезар Иванов му викат Лъчо Мозъка. След един скандал се беше покрил за няколко години и сега пак изплува.
Антей

 

Имало предричане, че "българите ще подивеят!"

Фантасмагории някакви, махаме с ръка....

 

Да, ама изглежда - че не.

 

Всички сме свидетели на невиждано, безподобно,

 

изумително безумно античовешко отношение

на здравеопазващите институции към хората,

 

че "подивяването" - изглежда вече е факт.

 

Когато за пари - се изваждат (!) здрави органи или

се уврежда (!) здрав човека с ненужни импланти, или

се режат на конвейр (!) коремите на бременни жени,

или се подменят лекарства, или ...

 

Десетки случаи показвани не веднъж по ТВ-та

от доблестни журналисти.

 

Какво е това бе, братя българи?!

 

Диагноза - парична болест - morbus Pyxidis

или 

диагноза - парична зависимост -  fretus cash ?!

 

Как се лекуват тези "болести"?!

........................

 

Малко СЪСТРАДАНИЕ, малко МИЛОСТ

към живота и здравето на другите човеци!

 

Толкова малко се иска.

 

Уважение и зачитане на ... правото (!) на здраве и живот 

на човеци също като вас - български управленци, лекари и 

собственици на болници!

...........................

 

Най-могъщият американски милиардер Джон Рокфелер 

не е бил лекар,

 

но е бил ДОБЪР ЧОВЕК, знаете ли, вие, богати българи!

 

И от далечна Америка - американецът Рокфелер

прави добро на българите в Петричко.

И до днес болницата в града носи името му - "Рокфелер"!

................................

 

Нужна ли ни е реформа в ...съзнанието и СЪВЕСТТА, 

за да постигнем

 

МИЛОСТ за българския народ бе,  български богати хора!

МИЛОСТ човешка!

 

❤️

Sine_metu

Има и далеч по-важно дарение на Рокефелер - Центърът за заразни и паразитни болести на бул. Мадрид. Ама колко далновидно прекръстиха булеварда от Генерал Владимир Заимов на Мадрид. Не е далеч денят, когато в Испания ще има повече българи, отколкото у нас

Антей

 

Става дума за ЧОВЕЧНОСТ, интелигентни  Sine_metu!

 

 За човечността, "убита" от лакомия и алчност на едни самозабравили се човеци - българи (ли)?!

........................

 

Завчера проф.д-р Дечо Дечев, браво на този добър Човек,

обясни перфектно, по БТВ "Лице в лице",  че

 

всичко в държавата може да бъде ОК!

 

Нужни са само малко воля, отговорност, съвест,

и разбира се ..знания!

 

Каза че за 1 г. и 8 месеца  неговият малък и качествен 

екип от знаещи и можещи хора - експерти, са успяли

 

да покажат, че НЗОК - може да приключва годината без ..дефицит!

И размера на спестеното може да е към 200-250 млн.лева!

 

От какво е дефицита -

отдавна е известно на всички и целокупния български народ!

 

И подчерта д-р Дечев, също е отдавна известно на всички

управляващи и опозицонери, експерти и население,

 

че НЗОК

 

1) вече има готови модули за въвеждане на

електронната здравна карта,

 

както и готовност

 

2) да се реформира системата за финансиране

със създаване на още Здравни каси!

 

...........................

 

При правителството на Костов идваха експерти от Германия

за реформата в здравеопазването.

(Която се осъществи с консултантската помощ

на СБ - факт, широко известен)

 

Та се чудеха и дивяха немските експерти - 

защо ще се разрушава една перфектно разработена система

на здравеопазване на българското население.

 

И препоръчваха - не я разрушавайте, полезна за хората...

 

Но не би...

И се появи един нов български вид - булгарикус ненаситникус...

 

и прочие, и прочие ...

⚓️

 

Желязко Желев

              Краде се и се граби ЗАКОННО
               Краде се и се граби  от Умиращи хора.

              ГЕРБ е гласувал законите за Грабеж нъл тъй.?

              Тъй тъй.

              Без НС няма да се справим.Картаген трябва да бъде разрушен.

             

sega_reader

Тия и НС не ги оправя.

Спушно да се командироват другарите Калашников, Шпагин, Макаров, а за по непослушните има и господа прокурорите Маузер, Колт и оня дългуч Манлихер.

Sine_metu

Ср., 15/01/2020 - 22:53 (нов)

Solace

Трябват реални действия, а именно:

- нула лв. финансиране за частни болници - който иска да работи частно, сам да си генерира пари;

- забрана един лекар да работи и в частна и държавна/общинска болница

 

Това само гербер може да измисли.

Човекът му казва: депутат от ГЕРБ внася грабежа в нормативен акт, герберският нотариат го узаконява, министър от ГЕРБ лицензира кръвосмучещото фармацевтично дружество..., а той вика „Не, сакън да се пипат въшките! Юргана, юргана дайте да изфърлим!“

Като и през ум не му минава впрочем, че така ще изхвърли държавния юрган. Ако финансирането на болниците стане концерт по желание, от държавните за нула време ще останат пет, мога да ти ги изброя поименно. Кой е луд да лега в залупена болница с половината нужни специалисти и мизерия от началото на 19-я век?

А втората забрана направо трогва. Казва му се, че положението с лекарите и медицинските специалисти е такова, че скоро няма да има кой да ни лекува, а той иска да забрани да работят и на малкото останали

Sine_metu

Има и умни начини да се ограничат големите заплати в частните болници.

Най-радикалният е държавата да изкупи, повтарям и подчертавам изкупи, блокиращи квоти от капитала им. И тук обаче има голямо НО. Няма ли при държавно заплатите на началниците да станат още по-големи? Я вижте какви си ги сервират в разните неработещи институции и институцийки

Solace

Тук си чел, без да мислиш...

Влез или се регистрирай за да коментираш