Quantcast
Симеонов: Който от чужбина иска да гласува, да си хване самолета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Симеонов: Който от чужбина иска да гласува, да си хване самолета

Вот по пощата не става, а президентът и ГЕРБ играят комбина за изборите, смята бившият вицепремиер
Обновена
7 994
 Нова тв

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов счита, че президентът Румен Радев и ГЕРБ "играят комбина" за предстоящите избори, тъй като датата определена от Радев - 4 април, е удобна за управляващата партия. Освен това той критикува исканията за гласуване по пощата и настоя който българин в чужбина иска да гласува "да си хване самолета и да дойде в България". Под стрелите на Симеонов попадна и идеята за видеонаблюдение на секциите, като той изтъкна и начини за измама при такава ситуация.

„По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила, и то в последния момент - в 12 без 5, както се казва. Промените, които президентът лансира по никакъв начин не гарантират изискванията за тайна на вота”. Това заяви Симеонов пред "Нова тв", като уточни, че става въпрос за гласуването по пощата.

Според него хората от държави, които се намират в пълен локдаун "естествено, че няма да могат да гласуват"."Ние да не би да можем да променяме законите в другите държави? - попита Симеонов. - Те са си наложили съответните противоепидемични мерки, които всеки трябва да спазва. Нищо не можем да направим".

Запитан дали тогава не е по-добре да се гласува по пощата, Симеонов отвърна: "Естествено, най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласува оттам, без да си прави труда да отива до секция, или пък да се върне до България".

Той обаче смята, че никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата, "още повече, че България няма никаква практика". 

"Гласуването по пощата не е толкова просто, трябва да се каже на хората. Първо - там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати съответните документи, най-малко идентификационен номер, с който да гласуваш, да бъдеш уникален, да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това - държавата, за да го направи това нещо, тя трябва да ти знае адреса. На Хасан Хасанов знае ли се адресът в Бурса? Не се знае! Тепърва няма никакво време за организиранито - няма нормативна база, никаква практика - аргументира се Симеонов. - Нима някой гарантира, че това писмо няма да бъде отворено, няма да бъде подменено. Някой може ли да гарантира, че от Турция при около 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласа от гласуване на място и по пощата? Да не говорим за циганските махали - същата работа: Тарторът ще им напише бюлетините, ще ги сложи в пликове и ще ги пусне обратно!"

Затова, според Симеонов, "който толкова много държи на представително управление в България и той да участва в избора на това представително управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друг изход да гласува, няма друго решение, ако има локдаун."

"Че, естествено, че ще бъдат нарушени конституционните права на избирателите зад граница, ако в страните, в които живеят, има локдаун. България не може да е над законодателството на другите държави", изтъкна Симеонов, но твърди, че Избирателният кодекс не е бил променен по-рано, "защото задачата няма решение".

"Да ви напомня, че Германия не разрешава да се гласува извън страната, с изключение на техните представителства и консулства. А, кажете ми, как Германия гарантира конституционните права (на избор), след като толкова се вторачваме в правата на българските граждани", посочи той.  

Той отново посочи живеещите в Турция хора с българско гражданство като главна опасност и изтъкна, че ако на миналите избори той и хората му не били препречили границата щяло да има в парламента две турски партии, "колкото да иронизирате и да се подигравате хейтърите". "Ние нямаме интерес съседната дъргава с определено неособено демократичен режим, да не кажа тоталитарен, да се намесва. Оттам идва най-голямата заплаха. Оня, в Англия, ще отиде да гласува, ако му е кеф или пък, ако поиска да направи раздумка на опашката пред посолството със своите сънародници и това ще го направи, ако не вали", довърши тезата си той.

Симеонов заяви, че другият капан е видеонаблюдението на изборните секции. "Доста плоски капани залагат извънпарламентарните партии и президентът. И в този капан няма да се съгласим да попаднем ние, управлението на държавата, и в частност нашата политическа сила", каза той. 

"Капанът какъв е? Трябва да се монтират камери, на такова място, че в техния обхват да бъдат само масите, на които се преброяват бюлетините. Първо - това е техническа дейност, която трябва да се извъши от някаква фирма, а няма време за обществена поръчка. Едно обжалване и всичко отива по дяволите. Освен това - камерата трябва да се закрепи на тавана с шпилки, с два кабела - показа технически познания Симеонов. - Освен това, когато се сложат камери, ще изскочи някой уличен лумпен, ще започне да обикаля (ТВ) студията и да казва: "Камерите бяха включени в началото на изборния ден и брояха кой отива да гласува и кой не". Как ще се противопоставиш на едни такива клевети, лъжи, измислици и конспирации? Тея камери как ще докажеш, че не са били  включени по-рано и всякакви други такива идиотщини?"

Симонов "намери цаката" и на видеонаблюдението на преброяването, ако се осъществява такова. "Аз съм участвал в преброяване. Искам да ви попитам, когато трима човека броят - единият отделя (бюлетините) на ГЕРБ, другият - на БСП, така правят, нали? Е, вие как ще хванете, че той няма да драсне с една чертичка и да увреди бюлетината. С тази камера, която има общ план, в който влизат 7 човека. Не може да го хванете, разбирате ли?", посочи той, но все пак смята, че трудно ще станат измами, защото механизмът е такъв, че "трябва да подкупиш всички членове (на секционни комисии), за да промениш резултата".

"Манипалуции е имало и ще има, въпросът е да бъдат ограничени до минимум. Те се извъшват по няколко линии, но основно стават при обработката на избирателите преди влизането в избирателните секции", смята Симеонов, като допълни, че манипулациите в самите секции са много малко.

Той каза, че НФСБ е отворена за обединение с всички патриотични формации на изборите. 

"Но искам отсега да ви кажа, че при определената дата от президента изборите ще бъдат най-вероятно спечелени с доста сериозно мнозинство от ГЕРБ. Имам чувството, че президентът играе заедно с премиера. Може би му се отблагодарява, че ГЕРБ го уважиха на консултациите. За мен играят комбина, защото на 4 април хората все още няма да са преодолели страха, няма да има достатъчно ваксинирани, възрастните хора няма да отидат до секциите. Ще отидат добре организираните ядра, а най-добре организирани са ГЕРБ и ДПС", завърши Симеонов.  

 

Още

Румен Радев: Не е целесъобразно да има избори преди 15 септември
Тошко Йорданов: Петков се оказа с манталитета на Борисов

26.06.2022

Обновена

7402
ИТН са готови да пробват със собствен кабинет

25.06.2022

8599