Quantcast
Синя зона в София се удвоява от 1 декември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Синя зона в София се удвоява от 1 декември

От тази дата се премахва и безплатният "Служебен абонамент" за държавни и общински структури
12 441
Към първоначалното предложение на ГЕРБ за разширение на синята зона (в светлосиньо на картата) се добавя и подзона 11 - карето между улица "Граф Игнатиев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко".

Управляващите в София от ГЕРБ твърдо са решили да увеличат драстично зоните за платено паркиране в града. От 1 декември влиза в сила разширението на синята зона, както и включването на нови части от кварталите към зелената зона. Това съобщи днес Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съветник. Освен това от тази дата нараства и времетраенето на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя вече ще продължава до 20 ч.

Докладът на вносителите – представители на ГЕРБ, ще бъде разгледан на следващата сесия на градския парламент в четвъртък (28 октомври). Предложенията на управляващите вече бяха приети от ресорните общински комисии с гласовете на групите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“. Текстовете не бяха подкрепени от БСП и от „Демократична България“.

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. "Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Синя зона стават и пространството между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“. Към синята зона се прибавя и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици между „Граф Игнатиев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“. Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева. 

След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обхвата на районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. Жителите на тези райони, които вече са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята.

След разширението на местата за паркиране в синята зона тези в зелената зона ще намалеят с над 7000, въпреки че към нея се предвижда да се включи още един квартал на столицата - ж.к. „Зона Б-19“ - до бул."Константин Величков" и кръстовището с бул. "Иван Гешов", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране. Въпросът с включването на Зона Б-19 към зелената зона изглежда решен, въпреки че на 25 октомври в кметството на район „Възраждане“ е насрочено обществено обсъждане по темата.

От 1 декември ще бъде премахнат още безплатният "Служебен абонамент" за държавни и общински структури, който сега включва три паркоместа. Освен това паркирането в режим "Служебен абонамент" в центъра ще се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, така и за частните фирми. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и удължен служебен абонамент, който да функционира от 19,30 до 22,30 ч., както и разширен служебен абонамент с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч. Ще има нов вариант за платен служебен абонамент пред хотелите и заведенията, който ще е с различно работно време. То ще е удължено до 23 ч. вечер, вместо до 19.30 ч. За тези обекти се предлага и служебен абонамент, който да важи за събота и неделя, пак до пет паркоместа на един адрес като цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

 

СМЕТКИ

Загубите на градския транспорт до 30 септември са 44 млн.лева, обяви шефът на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера от ВМРО. Той добави, че СОС ще призове служебното правителство да помогне на общината. Въпреки натрупаните загуби, засега не се предвижда допълнително разреждане на колите в градския транспорт, нито увеличаване на цената на абонаментните карти и билета, увериха Контрера и Зафир Зарков. "Навсякъде в Европа правителствата подпомагат обществените транспортни оператори, защото здравните власти изискват в пандемичната обстановка да не се намалява броя на колите в градския транспорт, за да не струпват много хора в едно превозно средство", обясни Зарков. Ако се увеличат цените на превозните документи, това по-скоро би довело до намаляване на ползването на обществения транспорт, а това не е целта, добави той.

 

 

 

Още

Насред енергийната криза София се оказа с 5 ледени пързалки

02.12.2022

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3561
Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"
GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24.11.2022

234