Quantcast
Сириецът, шофирал автобуса, който уби двама полицаи, е пълнолетен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Сириецът, шофирал автобуса, който уби двама полицаи, е пълнолетен

Той си е правил селфита, докато е карал, обяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева
Обновена
3 306
 БГНЕС

Омар Андан, който е обвинен за инцидента, при който автобус с мигранти връхлетя върху патрулка и уби двама полицаи в Бургас, е пълнолетен. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след национално съвещание на шефовете в държавното обвинение. "Омар декларира, че е на 15 г. Прокуратурата се усъмни, защото е висок и с гъста брада. Потърсихме съдействие от партньорите ни в чужбина. Вчера пристигна информация от Сирия и Турция. Там пише, че е навършил 18 г.", каза Милева, цитирана от "24 часа".

Възрастта на обвиняемия има значение за това какво наказание може да получи, ако вината му се докаже в съда. В случая, ако е непълнолетен Андан е заплашен от 3 до 10 г. затвор, а ако е пълнолетен - с от 15 до 20 г. или доживотен затвор. 

Това, че Андан е роден през 2004 г., а не както твърдеше - през 2007-а. Информацията от Турция и Сирия се потвърдила и от тройната медицинска експертиза. За целта ръцете, тазът и костите на сириецът били снимани с рентген. "Възрастта на човек може да бъде определена от растежа на костите. Лекарите заключиха, че към датата на извършване на деянието Омар е бил на 18 г.", каза Сийка Милева. Според нея едва ли 15-годишен младеж може толкова добре да кара автобус, дори преследван от полицията. Милева разкри още, че докато е шофирал и е бягал от полицията, младежът си е правил селфита с мобилния си телефон. 

Разследва се и версията за терористичен акт, каза Сийка Милева. 

Има доказателства, че Омар и другите двама обвиняеми са подпомагали мигрантите от автобуса да пребивават у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Отделени са материали и случаят се разследва по трето дело. Първото е срещу Омар за смъртта на полицаите. Второто е срещу него и другите двама сирийци за трафик на мигранти.  

Гешев: Сложното състояние на МВР пречи на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев използва националното съвещание на шефовете в прокуратурата, за да критикува МВР, както и намеренията на служебния министър Крум Зарков правомощията на държавното обвинение да бъдат свити само да наказателните дела. В момента, чрез Върховната административна прокуратура държавното обвинение си е присвоило функциите на купищата контролни органи в страната. Затова и Зарков се кани да пресече с искане Конституционният съд да тълкува разпоредбите на основния закон.

"Ако никой нищо не прави, прокуратурата трябва нещо да направи", коментира темата Гешев. Според него някой трябва да пита защо институциите не си вършат работата, но "някои политици искат да няма кой да ги попита защо не си вършат работата". Той даде за пример как Върховната административна прокуратура е издала 49 000 предписания по Закона за движение по пътищата за проблеми с пътната инфраструктура.

Гешев не подмина и друго свое "любимо" министерство - това на вътрешните работи, с което влезе във война миналото лято, след като Бойко Рашков стана служебен вътрешен министър. "МВР е в сложно състояние", посочи Гешев пред шефовете в прокуратурата. По думите му ефективността на МВР е намаляла, а това пречи на прокуратурата, защото двете институции са скачени съдове - ако МВР не разкрие престъпление и не подаде информация, няма как да се развива наказателното производство. "Това сложно състояние на МВР във всякакъв смисъл намалява ефективността на прокуратурата", каза Гешев, който не е в добри отношения и с приемника на Рашков Иван Демерджиев.

Преди повече от месец служебният вътрешен министър Демерджиев обяви, че има движение и по документите, касаещи дипломата на Гешев. "Открива се интересно поле за работа, ще има резултати в следващите 1-2 седмици", каза министърът. И уточни, че има съмнения, че дипломата на Гешев може да е издадена от некомпетентен орган. Ако е така, това означава, че няма диплома. Резултатите, обещавани от Демерджиев, още не са известни.

По време на общото събрание Гешев повтори рефрените си за това колко пагубно е закриването на спецправосъдието и как престъпността се е върнала на нивата от 90-те години. Той посочи, че част от причините за това са обективни - икономически, социални и др. Друга част са това, "което някои наричат реформи, а по същество е законодателен волунтаризъм". "Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат повечето български граждани - този бум на престъпността", посочи Гешев, но и дума не каза за това, че докато съществуваше, спецпрокуратурата не постигна особени успехи срещу корупцията по високите етажи на властта и държа на трупчета много знакови процеси (като например "Барселонагейт").

 

 

Още

МВР разкри канал за трафик на много скъпи крадени коли

05.12.2022

3280
Румен Радев падна в капана на апетита си за власт
ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3603