Quantcast
След 10 дни се чакат нови разкрития по “Барселонагейт“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

След 10 дни се чакат нови разкрития по “Барселонагейт“

Защо в България трактор по европрограма излиза 4 пъти по-скъп отколкото в Германия, питат евродепутати в София
Обновена
5 515

"Разгледахме общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, основно свързани с инфраструктурата, къщите за гости. Обсъден бе и проектът за ремонт на Ларгото в София, както и казусът с къщата в Барселона." Това обяви Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП и част от делегацията на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, посетила тези дни страната ни.

По думите на чешкия евродепутат Томаш Здеховски случаят "Барселонагейт" е обсъден много задълбочено. Той обясни, че разследването продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст, каза евродепутатът. Евроюст е орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество, в който влизат полицаи, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да правят разследвания.

България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. За съжаление тези пари са платени от националния бюджет, т.е. от парите на всички данъкоплатци, а не от нарушителите. Това обяви германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел. Тя посочи, че е "болезнено" всички българи да плащат къщите на хората, които са злоупотребили и вместо да развиват туризъм в тях, за което са получили финансиране, ги ползват за лични жилища. "Целта е тези, които са злоупотребили, те да върнат парите, но това не зависи от нас, а в ръцете на българските органи", каза Виола фон Крамон-Таубадел.

"Всички нарушители по програмата "къщи за гости" са дадени на Националната агенция за приходите и е въпрос на време НАП да събере обратно парите", посочи евродепутатът Андрей Новаков. Делегацията на Комисията по бюджетен контрол е имала срещи в министерството на земеделието, откъдето са ги уверили, че НАП работи по случая.

Новаков обаче обясни, че за някои от скандалните проекти е изтекъл 5-годишният давностен срок по договорите и бизнес-плановете и за тях няма да има никакви последствия. "По проектите, за които този срок не е изтекъл, може да се стигне до отнемане на къщата", заяви Новаков.

Наскоро разследване на Bird показа, че от 738 къщи за гости у нас, финансирани с над 200 милиона лева от ЕС, 247 се проверяват и при тях са установени нередности при отпускането на грантове от фонд "Земеделие". Повечето къщи за гости обаче ще се разминат с проверките, защото са разплатени преди 2017 г., а Европейската прокуратура разследва случаи след 2017 г.

Делегацията от Европарламента се е запознала и със скандални случаи във фонд "Земеделие" на завишени цени по проекти за закупуване на селскостопанска техника. "Цената на един трактор тук, закупен с европари, излиза четири пъти по-висока от тази в Германия или Нидерландия", посочи чешкият евродепутат Томаш Здеховски, ръководител на делегацията. Той обясни, че има много сигнали и за нарушения по ОП "Регионално развитие", при която в търговете съгласувано участват три фирми. "Ако нормалната цена на проекта е за 30 млн. евро, се подават три оферти за 80, 90 и 110 млн. евро. Същото се случва и с техниката - предлагат се цени с двойно и тройно по-високи. А цените на производител може лесно да се проверят в Гугъл. Институциите не може ли да правят тези проверки?", попита чешкият евродепутат.

Делегацията се е срещнала с организации на гражданското общество, разследващи журналисти, с премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от МВР,  Сметната палата и Националното сдружение на общините.

"Срещите ни показаха необходимостта от опростяване на кандидатстването и управлението на европейските програми в страната, липсва единна, ясна методология за управление и докладване на европейските проекти, трябва да се засили и диалога и сътрудничеството между отговорните институции", заяви Томаш Здеховски.

„Призоваваме за по-голяма прозрачност и анализ на финансираните от ЕС проекти и за непрекъсната и ефективна борба с корупцията в България. Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратурата, където досега разследванията не водят до видими резултати", каза още той.

Делегацията на Комисията по бюджетен контрол към ЕП ще излезе с доклад от визитата си в България с конкретни препоръки как да се подобри разходването на евросредства.

 

Още

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

30636
Агенция "Митници" отговори за проверката на Наоми Кембъл

13.06.2022

1302
ОЛАФ: България да върне 30 млн.евро от къщи за гости и реклама на вино

08.06.2022

3866