Quantcast
След година пандемия проблемите с парите на първа линия остават | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

След година пандемия проблемите с парите на първа линия остават

Бонусите за COVID се изплащат много избирателно, без да се спазват правилата, казва медицинската сестра Мая Илиева
2 103
 Илияна Кирилова
Медицинските работници смятат, смятат, а сметката все не излиза

Надзорният съвет на здравната каса прие правилата, по които ще се дават допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, който пряко се занимава с наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

За разлика от м.г., когато парите за работещите на първа линия бяха от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от тази година средствата са от държавния бюджет с трансфер към НЗОК. Механизмът обаче, по който медиците ще получават бонусите си, не се променя спрямо правилата, действали през 2020 г. Непроменен остава и размерът на тези плащания - 1000 лв. На същата сума ще имат право и работещите в лаборатории, болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR  диагностика на COVID-19. Всеки общопрактикуващ лекар следва да продължи да получава по 1000 лв. към заплатата си, за ваксинация пък бяха регламентирани по 10 лв. Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се определя от броя извършени ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система. Регламентирано бе и продължаването на допълнителните възнаграждения за лекарите - 600 лв., за сестрите - по 360 лв. и за санитарите - по 120 лв. допълнително

Средствата ще се изплащат със задна дата, смятано от 1 януари 2021 г., ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите болници. Здравната каса е създала необходимата организация, която да позволи своевременно обработване на отчетените документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари. Кой какво обаче получаваше досега реално? Ако съдим по досегашните проблеми, вероятността те да останат и в бъдеще е голяма.

 

1000-те лв. - получават се, но по-малко

 

Повечето медици получават своите 1000 лв. за работа на първа с линия с коронавируса, свидетелстват лекарите, с които "Сега" успя да разговаря. "Нямам информация бонусите да не се получават. Те са изплатени за ноември и декември, предстои това да стане и за януари. Има време, докато се направят отчетите за януари", коментира пред "Сега" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. 

"1000 лв. чисто получават медиците на първа линия от държавните структури - към здравното министерство, като Спешна помощ например. За личните лекари сумата от 1000 лв. е преди данъците, които я намаляват допълнително", казва пред "Сега" д-р Георги Миндов, шеф на сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

Разминаването в сумите, които получават едни лекари за сметка на други, работещи на друго място, за една и съща дейност, е факт, потвърждава и д-р Брънзалов, като обяснява и причината, заради която се получава: различните помощи за COVID-19 се получават по различни пера. Средствата от 600 лв. за лекар и 360 лв. за медицинска сестра в болница са от бюджета на здравното министерство, и по точно - по европейска програма, а 1000-те лева за личните лекари са от републиканския бюджет и минават през здравната каса. "Личните лекари са регистрирани по Търговския закон, те трябва да си платят данъци, затова накрая получават по-малко", коментира д-р Брънзалов. Предстои да видим дали сега, след като бонусите ще идват от бюджета, дали размерът на реално полученото от всички ще се изравни.

Не само това са кусурите на бонуса от 1000 лв., но и критериите, по които се отпускат и които още в началото разбуниха духовете в болниците. Медицинската сестра Мая Илиева коментира пред "Сега", че съществува избирателно разпределяне на средствата за COVID. "Имаме сигнали, че не всички на първа линия получават 1000-те лева", казва тя. Илиева разказва за лекари, които биват принуждавани да работят в ковид-звена без съответната заповед, за да не се оголят другите звена, от които идват. По този начин обаче няма законова основание те да получат обещаните 1000 лв. за медици, които се срещат "очи в очи" с вируса. "Повечето болници имат подобни практики", казва Мая Илиева. За сметка на това пък, в разрез с всякакви правила, от бонуса за първа линия се облагодателствали шофьори и аптекари. Тя и нейни колеги се натъкнали случайно на списък с лица от софийска болница, на които се дължат 1000 лв. - сред тях били шофьорът на работодателя, както и аптекарят, работещ в аптека към болницата. 

"Трябва постоянно да сигнализираш, да пишеш до някоя институция, иначе нищо не можеш да постигнеш", ядосва се тя, давайки пример с медиците от Поморие, които в края на миналата година трябваше публично да алармират здравното министерство, че не са получили парите си за първа линия, за да се сети то да оправи "административните пречки" и да изплати полагащото им се.

"Сигурно болничните мениджъри срещат трудности с разпределянето на боунусите за ковид, но няма как да знам какво става на локално ниво", коментира д-р Брънзалов.

 

И пак медицинските сестри са накрая

Оказа се, че дори основните възнаграждения на медицинските сестри изобщо не са достигнали заветните 950 лв., до колкото трябваше да се повишат заплатите им от 1 януари 2019 г. според КТД. "Имаме доста сигнали от провинцията, в които заплатите на медицинските сестри са под 900 лв. Последният ни сигнал е от Бургас. Ние обаче продължаваме да настояваме за увеличението им и няма да отстъпим от искането за две минимални работни заплати", коментира медицинската сестра Мая Илиева. По думите й специалистите по здравни грижи в момента са на "същото дередже" като в началото на кризата, заради което синдикатът ѝ смята да излезе на пореден протест - на 1-ви март. "Скоро ми се обади медицинска сестра от Кърджали, нейната заплата е 570 лв. - по-ниска дори от минималната за страната", възмущава се тя.

Относно допълнителните възнаграждения от 360 лв., които следва да получават медицинските сестри в болниците, тя свидетелства, че и тук има противоречиви практики. На места те си ги получават чисто 360 лв., на други - със съответните удръжки (за данъци, осигуровки и др.), с което помощта се стопява до малко над 200 лв. "Попитали сме здравната каса да ни обясни как е редно да се получават тези средства, защото сегашната практика не е редна", казва Илиева.

Ключови думи:

лекари, сестри, бонуси, COVID-19

Още

ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

17.09.2021

Обновена

1674
COVID-19 взе нови 67 жертви у нас

17.09.2021

Обновена

1522
9 лекарства за COVID-19 стават безплатни от утре

16.09.2021

Обновена

4161