Quantcast
Случаите с COVID-19 пак тръгнаха нагоре | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Случаите с COVID-19 пак тръгнаха нагоре

Огнището в Пазарджик се разраства, а Ямбол изпуска положението от контрол
Обновена
6 095
 Илияна Кирилова

41 са новите случаи за последното денонощие. Сред тях е медицинска сестра от Кнежа. 11 са настанени в болница. Броят на излекуваните е 42. Петима пациенти са починали. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

2372 станаха общо заразените в страната. 

Предните дни новооткритите случаи бяха под 40. 

Разпределението по области сред новите случаи от последните 24 часа е: Благоевград , Смолян и Кюстендил – по един; Пазарджик - 17; Плевен - 2; София – 8; Ямбол - 11.

В Пазарджик има ново голямо огнище -  заводът за автомобилни компоненти "Костал", в който вече са потвърдени 22 души с коронавирус.

Последните новини от Ямбол не са никак добри. Заразата, пламнала в квартала "Райна княгина", вече се разпространява  дифузно, извън локалното огнище.  Това показва анализът на заболеваемостта през последните дни, съобщи заместник-директорът на МБАЛ "Св.Пантелеймон" д-р Валентин Вълчев пред "Дарик". Причината е неспазването на противоепидемичните мерки на публичните места в града, посочи д-р Вълчев.

Днес за дезинфекция е затворено пневмофтизиатричното отделение на областната болница "Св.Пантелеймон".

През последното денонощие новите положителни проби в областта са 11, десет са на жители  на самия град, а един е от Елхово. Двама са хоспитализирани, останалите са безсимптомни. В многопрофилната болница е починал мъж на 88 години с доказана коронавирус инфекция и с инсулт, съобщиха от Областния медицински съвет.

Според прокуриста на болницата д-р Димитър Рунков високата смъртност на заразени с COVID-19 в Ямбол - 12 пациенти от общо 114 диагностицирани, се дължи на ниския здравен статус на пациентите и липсата на лечение на основни заболявания. Това са хора с тежък, разколебан диабет, нелекуван досега или лекуван некачествено, при които инфекцията за 2-3 дни обърква целия метаболизъм, поясни той.
 

В СТРАНАТА

Общо 258 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. От тях 29 се намират в интензивни отделения и клиники.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Тодор Кантарджиев по повод критики, че се правят малко тестове, затова и се откриват малко заразени.
Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.
За денонощието са изследвани 1450 проби, сочат данните на щаба.

 

4845 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 91 (1.9%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 57 (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и  44 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 338, от които  12 (3.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

корона вирус, Костал

Още

Сказание за борбата на Бокочовека с ламята Пандемия

02.01.2021

ЙОАН БОКОСЛОВ

5860
Случка в село Ковидарци

09.12.2020

Г-н БАЛЕВ

4748
Борисов и Ал Йорданов спечелиха награда за антитела